Kuvasz

8.34 értékelés alapján
Kuvasz
Kuvasz kutya
Kuvasz kutyakölyök
Kuvasz kölyökkutya
Kuvasz
Kuvasz
Hungarian Kuvasz
Magyarország

A kuvasz egy agresszív, kedves, független, intelligens, hűséges, védelmező, csendes és szociális fajta.
Ősi magyar juhászkutya, mely vastag fehér, sűrű bundájával igazán szép látvány.
Magabiztos, izmos testalkata erőt és nemességet sugároz.
Használhatósága: őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Kuvasz eredete

származás: Magyarország
A kuvasz egy ősi magyar juhászkutya, amely talán régebbi múltra tekint vissza mint a Komondor.

Őseik a honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát- medencébe. Eredetileg nyájak őrzésére használták, de később felfedezték fejlett vadászösztönét és medve-, bölény-, és őstulokvadászatoknál alkalmazták.


Hunyadi Mátyás kedvelte a fajtát, udvarában hajtóvadászatokon is használták, főleg farkas és vaddisznó ellen. A 15. században fellendült a marhakereskedelem, és a hatalmas magyar szürke szarvasmarha-gulyákat kuvaszok kísérték a nyugat-európai állatvásárokra.

Korai latin nyelvű írásokból tudhatjuk, hogy besenyők, a bölények elejtésekkor is használták. Mikor a pásztorkodás megszűnt akkor a falvakba került, ahol megőrizte fajtatisztaságát.

A 19. században a tanyák és majorságok védelmére használták.

Tervszerű tenyésztése 1905-ben indult el. Ebben az évben készült el az első fajtaleírás, amelyet Buzzi Géza írt. A világháborúk alatt majdnem kihaltak, de Kovács Antal Gyapjús nevű kennelének és más tenyésztőknek köszönhetően sikerült megmenteni a fajtát.

1956-ban meghódította a világot, bár nem vált közkedveltté, de elterjedt és elismerté vált kiváló jelleme és gyönyörű kinézete miatt.

Zrínyi Miklós a Szigeti veszedelemben a kuvaszt mint kutyafajtát megemlíti.

Napjainkban sajnos veszélyeztetett fajtának számít, ismertsége, népszerűsége azonban egyre jobban növekszik.

Megjelenés

Méret

Leírás

A kuvasz egy feltűnően vastag, fehér bundájú, erőteljes testfelépítésű kutya.

Megjelenése nemességet, erőt sugároz. Feje ék alakú, de nem túl hegyes, jól harmonizál többi testrészével. Szeme mandulavágású, sötét, tekintete magabiztos, közepes, V alakú fülei magasan tűzöttek és lelogóak. Harapása ollós.

Nyaka izmos, lebernyeg nélküli, háta közepesen hosszú, a kutya hossza csak valamivel hosszabb, mint magassága, lágyéka erős és rövid, fara széles, enyhén lejt, mellkas ahosszú mély, hasa felhúzott,farka llogó, a vége enyhén felhajlik, de nem görbül.

Mellső végtagjai egyenesek, hátsó végtagjain a lábközépcsontok görbültek.

Szőrzete duplarétegű, hullámos, durva, erős, fényes fedőszőre és puha, gyapjas aljszörzete van. Fülén, fején, végtagjain, mancsain rövid a teste többi részén hosszabb a szőre.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés javasolt, vágásra nincs szükség.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz és a helyzet ha azt kívánja agresszorként lép fel az idegenekkel szemben és képes megvédeni családját.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartása nem javasolt. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: közepes

Szőrzete duplarétegű, hullámos, durva, erős, fényes fedőszőre és puha, gyapjas aljszörzete van. Fülén, fején, végtagjain, mancsain rövid a teste többi részén hosszabb a szőre.

fehér

Kuvasz természete

A kuvasz egy nagyon bátor kutyafajta. Életét is képes feláldozni, hogy megvédje a rábízott személyt vagy tulajdont.

Passzívan bizalmatlan, azaz csak akkor támad, ha őt, vagy gazdáját veszély fenyegeti. Magabiztos, értelmes, kiegyensúlyozott kutya, aki nagyon ragaszkodik gazdájához. Vérmérséklete heves. Időnként hatalmaskodó és agresszív is lehet (de soha sem feleslegesen).

Megfelelő szocializáció esetén jól kijön a macskákkal és egyéb háziállatokkal, de más kutyákkal dominánsan viselkedhet.

Fájdalomküszöbe hatalmas, így jól tűri a gyerekek társaságát, megbízható, de ereje miatt nem szabad egyedül hagyni gyerekekkel. A családhoz tartozó gyereket megvédi a többi gyerekkel szemben ha úgy ítéli meg, hogy azok bántják.

Élénk és csavaros észjárású. Tanítása egyszerű, de egy megbízható erős gazdára van szüksége, harmonikus, nyugodt következetes tanítással érhetünk el jó eredményeket nála. A rangsor feje az alfa hím és az alfa szuka. A kutyák világában az embernek kell betöltenie ezt a szerepet. Ha nem így alakul, problémás viselkedést eredményez. A gyenge gazdát a kutya lenézi, rendre utasítja.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a kuvasz korát emberi években!

Egy 1 éves kuvasz emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Városban nem érzi jól magát, tágas helyre van szüksége. Gond nélkül tartható ridegen, jól bírja az időjárás viszontagságait, de a napi rendszeres találkozás a gazdájával elengedhetetlen. Mozgásigénye átlagos, egy nagyobb kertben ki tudja magának elégíteni mozgásigényét. A kuvasz az elhelyezésre nem kényes. Tömött szőrzete, ellenálló szervezete miatt különleges védelmet nem igényel. Számtalan megfigyelés tanúsítja, hogy csak szeles és zord időben fekszik csak be a házába. A kutyaház mindenképp tágas legyen. Egy esetleges nagy télre felkészülve az ólat egy kisebb előtérre és egy nagyobb fekhelyre szokták osztani, melyet alul átléphető magas deszkafallal választanak el.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete könnyen tisztán tartható. Hetente egyszer ajánlott drótos kefével átkefélni, vedlési időszakban pedig ajánlott naponta eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Kerüljük a fésülést, gyakori fürösztést, kefélést, mert az a természetes és szép szőrformát tönkreteheti. Karmait, amennyiben túlnőnek vágni javasolt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. A gyomorcsavarodás elkerülése érdekében étkezések után ne mozgassuk kutyánkat, ezért a reggeli étkezés időpontja reggel a mi reggelink után, és este a lefekvés előtti órákban ajánlott. Nyáron sokkal kevesebb élelemet igényel, mint télen. Már ősz végén érdemes kutyánkat felkészíteni a téli időszakra, ezért jó ha tél elejére lesz rajta néhány kiló többlet. Azonban extra súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ez esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos csípőizületi diszpláziára, bőrproblémákra, előfordulhat nála vállízület gyulladás, sántaság és gyomorcsavarodás.

Betegségek, amire hajlamos

Kuvasz tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

5 - 9 db

Kölyök kuvasz képek

Kuvasz kutyakölyökKuvasz kölyökkutyaKölyök Kuvasz kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Nagy, erős és félelmetes külsővel megálldott kutya. Valóban félelmetes az idegeneknek, de egy jól szocializált kutya, mint az én Zénóm nagyon jó társa a gyerekeimnek.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 10 hónap, 2 hét ezelőtt
  Nekem 10 éve van meg a kuvaszom.Sok egészségügyi gondja nem volt.Néha a szeme gyullad be , de szemcseppel könnyen kezelhető.Sajnos a diszplázia őt is elérte már 5 éves kora körül.Ha kordában van a súlya tartva nem okozott még komoly gondot.Nagyon szereti a családját, macskákat ki nem állja.Csak a sajátot nem bántotta.Nem vittem suliba , pedig megérte volna.Így egy kicsit nehezebben kezelhető de imádni való kutya.Remélem nem Ő lesz ebben a fajtában az utolsó.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 5 hónap ezelőtt

  Jó lenne ha tudnék segíteni

  Szutor Tibornak üzenet,ha Miskolc környékén laksz lehet hogy tud segíteni egy állatorvos az én kutyámnak 2 hónaposan volt ez a gondja több állatorvos szintén nem tudta mi a gond végül sikerült találni egy dokinőt aki megoldotta.Atkás volt és kívülről nem látszott,ha esetleg kérdeznél többet akkor kérd el az email címemet innen,hozzájárulok hogy kiadják.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 5 hónap, 1 hét ezelőtt
  segitseget. kerek fajtiszta. 4 eves. kuvasz fülevel baj. van allandoan. razza a fejet a tarsa. nyalogatja a fülét. volt már esetleg vkinek ilyen problémája? több állatotvosnál voltunk, de mindenki tanácstalan. tudna valaki segíteni, szegény kutyánk már másfél éve kínlódik. köszönöm a segítségeteket!

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Kuvasz tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Kuvasz tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Kuvasz tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.