Labrador retriever

102 értékelés alapján
Labrador retriever
Labrador retriever kölyök kutya 3 színben
Labrador retriever felnőtt kutya vízben
Labrador retriever kölyök kutya
Labrador retriever kölyök kutyák fekete színben
Labrador retriever kölyök kutya
Labrador retriever felnőtt kutya
Labrador retriever
Labrador retriever kutya, Labrador kutya, Labrador, Lab
Anglia

A labrador retriever rendkívül hűséges és intelligens kutya, az egyik legnépszerűbb kedvtelésből tartott fajta számos országban.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: munkakutya, vakvezető, hallássérültek segítése, rendőrségi és katonai munkák valamint tökéletes családi kutya.
Nagyon ügyesen bánik a gyerekekkel, így azok mellé is ideális választás.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Labrador retriever eredete

származás: Anglia
A labrador retriever nem egy régi kutyafajta. 1820 körül került Angliába Új- Fundlandról. Bár sokan nemes vadászkutyaként ismerik, kezdetben mégis halászok mellett kamatoztatta képességeit.

Malmesbury gróf figyelt fel a kutya képességeire és az ő nevéhez köthető a mai modern labrador.

1887-ben már vadászkutyaként aratta sikereit, az angol vizslákkal nagyon jól kiegészítették egymást, mivel a labrador apportírozó készségét tanítani sem kellett.

Az Angol Kennel Club a labradort 1903-ban önálló fajtaként ismerte el. Eredeti alapszíne a fekete volt. A sárga kutyák csak 1899 körül jelentek meg C. Radclyff tevékenysége nyomán, míg az igen ritka, csokoládészínű labradorok megszületése csak 1970-re tehető.

Az 1960-as évektől (amíg a labradort csak vadászkutyaként tartották számon) a fajta iránt a nagyközönség is elkezdett érdeklődni. Nagyszerű és szinte páratlan természete miatt lassan átvette az első számú családi kedvenc szerepét.

Megjelenés

Méret

Leírás

A labrador retriewer egy erős testfelépítésű kutya.

Feje széles, álkapcsa erőteljes, orrháta egyenes, pofija nem husos. Sötérbarna szemei értelmes tekintetűek, fülei magasan tűzöttek,hátul ülő és lelógó. Nyaka izmos, nincs lebernyege.

Háta izmos, egyenes, lágyéka erős, széles, mellkasa mély, bordáí szépen íveltek és tágak, hasa enyhén felhúzott, fara enyhén csapott.

Farka a tövénél vastag és dús szőr borítja és majdnem vízszintesen tartja. Mellső végtagjai párhuzamosak, egyenesek.Mancsa tömör, kerek, talppárnái vastagok, karmának színe megegyezik a szőrzetével.

Bundája duplarétegű, aljszőrzete vízhatlan, fedőszőre rövid, tömött, meglehetősen durva tapintású. Színe mindig egyszínű fekete, sárga, a sárga különböző árnyalatai, májszínű vagy csokoládé.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt és szezonális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, de nem védi meg a családot az idegenekkel szemben. Nem házőrző fajta!
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste jól kezeli a hideg és a meleg időjárást is. Lakásban tartás esetén nagy sétákra van szüksége. Ideális számára a kertben tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalom:

 

 

Szőrzet: rövid

Bundája duplarétegű, aljszőrzete vízhatlan, fedőszőre rövid, tömött, meglehetősen durva tapintású. Színe mindig egyszínű fekete, sárga, a sárga különböző árnyalatai, májszínű vagy csokoládé.

sárga

Örökbefogadnál egy labrador retrievert?

Snoopy
Snoopy

13 év 5 hónapos rövid/közepes szőrű nagytermetű fiú Labrador retriever

Itt találhatod:

Budapest

Megnézem az összeset (1)

Labrador retriever természete

A Labrador retriever egy nyugodt, ugyanakkor játékos, fürge, mozgékony kutya.

Engedelmes, intelligens, készséges és figyelmes, ezért könnyen tanítható. Hűséges gazdájához és családjához, a gyerekekkel is türelmes. Más kutyákkal jól megfér, konfliktuskerülő magatartása miatt, és egyéb háziállatokkal megfelelő szocializáció esetén jól kijön. Lelkesen üdvözli az idegeneket, egyáltalán nem agresszív, nem éber, ezért házőrzőnek nem alkalmas. Imádja a társaságot és amellett, hogy kiváló családi kutya, nagyon jó munkakutya is.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb. Az apportírozásra szinte tanítani sem kell. Hihetetlen képessége, hogy akár 5-6 elejtett fácán egymástól teljesen eltérő leesési helyét is pontosan megjegyzi, sőt gazdája parancsára a leesés sorrendjében hozza vissza őket.

Kiemelkedő kapcsolattartó-képességgel rendelkezik. Állandóan figyel gazdája parancsára, és készen arra, hogy azonnal teljesítse azt, hiszen a retriever munkájával összefüggő elvárás a megfelelni akarás.

Bármilyen kutyás sportban is jó eredményt érhet el.

 

Legfőbb tulajdonságai: Korán érő fajta. Gyorsan, könnyen tanul. Szívós, ellenálló. Bátor, de kiegyensúlyozott, nyugodt természetű. Rendkívül jó úszó.
 
Alkalmazása: Eredetileg az újfundlandi halászok segítőtársa volt, később nagyszerű vadászkutya lett belőle; főként szárnyasokra vadásztak vele. Jó avinamentő, romkereső, robbanószer-, kábítószer-, és szarvasgomba-kereső valamint vakvezető, illetve terápiás feladatoknál is hatékony társak.
 
Profil: vadászkutya.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a labrador retriever korát emberi években!

Egy 1 éves labrador retriever emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyon jó alkalmazkodóképessége miatt alkalmas lakásban való tartásra is. A tartási körülményekkel szemben igen igénytelen: egyetlen elvárása a gazdával való szoros kapcsolat ápolása, így akár lakásban is gond nélkül tartható, feltéve, hogy kellő időt szánnak mozgatására és a vele való foglalkozásra. A labrador boldogtalanná válik, ha egész nap egyedül van egy lakásban vagy egy kertben a gazdiktól távol elzárva. Biztosítani kell számára a sétákat, kirándulásokat és a vizet (legyen patak, folyó, tó, amiben zavartalanul úszhat). Télen sem kell aggódni, ha a kutya a jeges vízbe veti magát, ugyanis kétrétegű bundája vízhatlanságot biztosít és egyszerűen nem engedi át testfelületéig a nedvességet. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete rövid és könnyen ápolható. Nyírni nem kell. Elég hetente egyszer-kétszer átkefélni, illetve vedlési időszakban ajánlott valamivel gyakrabban eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hajlamos az elhízásra, ezért figyelni kell nehogy túletessük. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos könyök és csípődiszpláziára és elhízásra és előfordulhat nála különböző szembetegségek (pl. PRA).

Betegségek, amire hajlamos

Labrador retriever tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

6 - 8 db

Kölyök labrador retriever képek

Labrador retriever kölyök kutya 3 színbenLabrador retriever kölyök kutyaLabrador retriever kölyök kutyák fekete színbenLabrador retriever kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 3 év, 10 hónap ezelőtt

  nagyon okos, értelmes, barátságos, hűséges, ügyes, szereti a társaságot, a gyerekeket kifejezetten, nagyon szereti ha foglalkoznak vele.

  szeret ráugrálni az emberre, még idegenekre is, de ezt is csak szeretetből teszi

  10 éves az én labrador retriver kutyám. Zsemlesárga színű. Fiú kutya, Fickónak hívjuk és nagyon illik rá. Bárkinek szívből tudom ajánlani, hogy labrador kutyát tartson. Elsősorban kertes házba, mert nagy mozgásigénye van. A mi családunknak csak örömöt okozott idáig. Vannak gyerekek (kisebbek, nagyobbak) akikkel imád játszani, futkosni, labdázni. Tehát akinek akár kisgyermeke van, nyugodtan tarthat labrador kutyát, mert a gyerekeket borzasztóan szereti, és soha nem bántja őket, nem morog rájuk.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 5 hónap ezelőtt

  Nagyon barátságos, minden emberrel, állattal nagyon jól kijön. Okos, értelmes. Iszonyatosan nyugodt, meg hosszú autóút alatt is. Sok mindent magától tud, nem kell tanítani. Empatikus. Imád puszit adni.

  Kölyökkorban szeret lopkodni, de csak azért, mert tudja, hogy kergetőzés lesz a vége... :D

  Egy tíz hónapos labrador fiú gazdái vagyunk, Sammy-nek hívják. Mindenki imádja a rosszcsontsága ellenére is (természetesen). Ajánlom mindenkinek, ha van ideje foglalkozni vele, mert csak emberek közelében érzi jól magát. Sammy kb. mindenhova jön velünk (kirándulás, vásárlás, nyaralás, stb.). Ilyen fiatalon is nagyon jól viselkedik a lehető legkülönbözőbb helyzetekben. Imádja a gyerekeket és a többi kutyát, nem kell aggódni, hogy bárkit megharapna. Ezentúl csak labradort fogunk választani. :)

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Labrador retriever tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Labrador retriever tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Labrador retriever tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.