Lagotto romagnolo

102 értékelés alapján
Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo kutya
Lagotto romagnolo felnőtt kutya
Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo
szarvasgombász kutya, Romagna water dog, Lagotto, Lagotti Romagnoli, Olasz vízikutya, Wasserhund der Romagna
Olaszország

A Lagotto Romagnolo egy éber, aktív, intelligens, kitartó, gyengéd, gyerekbarát és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: narancs, barna és nem tiszta fehér.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat, őrző-védő, coursing, agility.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Lagotto romagnolo eredete

származás: Olaszország
Ezt a született nyomkereső kutyát Emilia romagna alföldi vidékein és Ravenna mocsaras részein alkalmazták. Nevét is a Romagna vidékről kapta.

A lagotto valamikor vadászkutyának számított, Emilia-Romagna térségében az 1800-as évekig elterülő lápos vidéken a mindennapos vízi vad vadászatra specializálták. Kitűnő szaglása miatt elsősorban a vízbe esett, vagy a nádasban megbújt, sérült préda megkeresésében és elhozatalában jeleskedett.

Az 1800-as években megkezdődött láplecsapolások következtében egyre kevesebb lehetőség nyílt a vízi vad vadászatára, így a lagotto az elkövetkezett évtizedek során, elvesztette minden érdeklődését a vadászat iránt, de megmaradt különlegesen kiváló szaglása és örökös kereső kedve.

Ezeket a tulajdonságokat kihasználva folytatták a tenyésztését, és a területen sűrűn előforduló szarvasgomba keresésére kezdték idomítani a pamutcsomóra hasonlító örökmozgó kutyát. Egy Casalfiumanese nevű településen dokumentumok tanúskodnak arról, hogy egy Pippo nevű fodrász és Bagaretta, a kintornás kezdte el a az időközben szarvasgomba keresőként is igen tapasztalttá vált mocsárkutyát tenyészteni, és elterjeszteni.
Fontos megjegyezni, hogy a múlt század hetvenes éveire a lagotto csaknem eltűnt, ám híveinek egy csapata Romagnában úgy döntött, hogy nem engedi az ősi fajtát kipusztulni. Kitartó munkával sikerült a genetikai és morfológiai rekonstrukció, melynek során újra csatasorba állhatott ez a kiváló olasz négylábú.
Húsz év alatt rengeteg munkával, a tenyésztők rábeszélésével, szakszerű kiválasztási folyamattal olyannyira sikerült áttörést elérniük, hogy a kilencvenes évek közepére a szigorú szakmai szervezetek is elismerték a lagotto romagnolót és felvették a fajtajegyzékekbe.

Megjelenés

Méret

Leírás

Egy arányos testfelépítésű, izmos, zömök kutya, akinek jellegzetes göndör, gyapjas bundája van. Feje hosszúkás, ék alakú, stopja nem túl hangsúlyos, kerek szemei egymástól távol állnak, tekintete élénk, éber, füle háromszög alakú, lekerekedő fülvégekkel, harapása ollós. Nyaka izmos, karcsú, enyhén ívelt, háta egyenes, izmos, ágyéka ívelt, fara hosszú, alig ívelt, farka elkeskenyedő, a csánkig ér, mellkasa jól fejlett, a könyökig ér. Végtagjai hosszúak, izmosak, mancsa enyhén lekerekített, lábujjai íveltek. Bundája gyapjas, felszíne kissé durva tapintású.

Göndör szőrű, a közepesnél valamivel kisebb termetű kutya. Feje ék alakú, hosszúkás.Szeme a szőr színével harmonizál. Füle lelóg. Nyaka száraz, izmos, háta egyenes, ágyéka rövid, fara hosszú, vízszintes, alig ívelt. Farka a csánkig ér, a vége felé erősen elkeskenyedik. Végtagjai viszonylag hosszúak, izmosak, jó csontozatúak.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bunda vágása évente kétszer ajánlott.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Mérsékelten könnyű tréningezni: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanu, de ha unja, megmakacsolhatja magát. A pozitív motivációs technikák célravezetők.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor elengedhetetlen a kutya mozgásigényének kielégítése.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete gyapjas, göndör, sűrű, kissé érdes tapintású. Színe egyszínű piszkosfehér, fehér illetve a barna különböző árnyalatai.

Lagotto romagnolo természete

A fajtából hiányzik az agresszivitás, nagy hasznát veszik mindenütt kitűnő szaglásának és kitartó kereső képességének. Svédországban például drogkeresésre használják. Kiképzése egyáltalán nem egyszerű, általában két évig tart és eleinte egy különleges, Greyerzer nevű sajtot használnak a betanításhoz, mert annak illata hasonlít a szarvasgombához. Rengeteg gyakorlás, napi munka szükséges egy értékes gombakereső kiképzéséhez, de a lagotto megéri a fáradságot. A kölyköket korán elkezdik megismertetni a szarvasgomba illatával, eleinte játékosan majd egyre sűrűbben a helyszinen komoly munkával nevelik a szarvasgomba lelőhely felismerésére. Napjainkban egy jól kiképzett lagotto ára eléri a 2-3000 eurót is.

Aki nem szereti a gombát, és nem tervezi, hogy élete következő részét annak felkutatásával akarja eltölteni, de társra vágyik, a lagottóval mindenképpen jól jár. Játékos természete, gyerekszeretete alkalmassá teszi a családon belüli életre.

Élénk, nagyon tanulékony, gyermekszerető kutya, ezért nem csak a szarvasgombászásra, hanem családtagnak is ajánlható.
 

Ragaszkodik a gazdájához, kiváló társasági kutya is egyben. Örző-védő kutyának is alkalmas és nagyszerű eredményeket lehet vele elérni vele különböző kutyás sportokban.

Értelmes könnyen tanítható, szófogadó, könnyedén kiképezhető. Szelíd, nyílt kutya, aki nagyon kedveli a társaságot, jól kijön más kutyákkal, egyéb háziállatokkal és a gyerekekkel is nagyon barátságos. Idegenek érkezését mindig jelzi, de velük is kedves, barátságos.

 

Legfőbb tulajdonságai: Szívós, igénytelen, tanulékony, éber, engedelmes. Nyugodt, jó természetű.
 
Alkalmazása: Éber házőrző, jó vadászkutya, különösen a vízből apportíroz kiválóan, sikeres irtója a kártékony dúvadnak. Speciális "munkaterülete": szarvasgombakeresés.
 
Profil: vadászkutya, szarvasgomba-kereső.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Amit egyszer megtanul, sosem felejti el. Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a lagotto romagnolo korát emberi években!

Egy 1 éves lagotto romagnolo emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyon szeret a családja közelében tartózkodni, ezért ugyanúgy jól érzi magát városi és falusi környezetben is. Mozgásigénye nagyon nagy, de ha eleget mozoghat a szabadban akkor a lakásban nyugodtan viselkedik. Imád úszni, apportírozni, labdázni, futkározni, bármilyen mozgást szeret csinálni. Kiválóan alkalmas kutyás sportokra, ügyességi játékokra. Mindenféle csavargási ösztön hiányzik belőle, így szinte kizárt, hogy elkóboroljon. A szabadság mellett azonban szoros kapcsolatra van szüksége gazdájával és annak családjával. Nyugat-európai értelemben vett kennelben is tartható, ha elégséges napi kontaktusa lehet gazdájával, és elegendő elfoglaltságot nyújtunk számára. Imádja a vizet, és ha teheti azonnal bele is csobban.

Ápolás, tisztántartás

Külön vonzóvá teheti az a tény, hogy rendkívül sűrű göndör szőre ellenére a porszívóra egyáltalán nincs szükség a lakásban tartott lagottó szőrének takarításához, ugyanis egyáltalán nem vedlik. Fésülni, kefélni kifejezetten tilos, viszont évente kétszer ajánlatos a szőrét rövidre nyírni. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és a szemeiből is ki kell törölni a koszt. Talppárnái között a szőrt ki kell vágni. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamosak lehetnek: csípő diszpláziára, szembetegségekre és fiatalkori epilepsziára.

Betegségek, amire hajlamos

Lagotto romagnolo tenyésztése

Várható élettartam

13 - 16 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök lagotto romagnolo képek

Lagotto romagnolo kölyök kutyaLagotto romagnolo kutyakölyökLagotto romagnolo kutya Kölyök Lagotto romagnolo

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 hónap, 1 hét ezelőtt
  Hát őrző védő kutyának nem ajánlom!!! De kitűnő jelző kutya, mindent megugat. Könnyed, mozgékony, érdeklődő. Kitűnő agilitys kutya. Nagyszerű kereső kutya. Ideális lakásban, a szőre nem hullik(évente kétszer háromszor ajánlott nyírni). Ha nincs nyirva puli formát ölt, de nem áll össze a szőre. Lakásban kertben le et tartani. Jól ki jön más kutyákkal és állatokkal. Könnyen kepezheto. A szarvasgomba keresés a vérében van! Ajánlom terápiás kutyának is. Olaszországban nagyon sok található belőle.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Társaságkedvelő kutya, nyílt, vidám természettel. Gyengéd. Jellegzetes szőrzete nem igényel túl sok gondozást.

  ---------

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Lagotto romagnolo tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Lagotto romagnolo tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Lagotto romagnolo tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.