Lakeland terrier

101 értékelés alapján
Lakeland terrier
Lakeland terrier kölyök kutya
Lakeland terrier kölyök
Lakeland terrier felnőtt kutya
Lakeland terrier kutya
Lakeland terrier
Lakeland terrier kölyökkutya
Lakeland terrier
patterdale terrier, Lakies
Egyesült Királyság

A Lakeland terrier egy agresszív, független és intelligens fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék, barna és piros.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Lakeland terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
Mielőtt még a klasszikus kutyafalkák és az igazi sportvadászat kialakult volna, a lakeland őseit a hegyekben gazdálkodó farmerek tartották, párosával vadásztak velük a juhaklokat fosztogató rókára.
Később a falkatulajdonosok is tartottak egy-egy rátermett vadász terriert. Kölykeiket sohasem pusztították el, hanem a felesleget, barátoknak, vadászoknak adták tovább.
Egy korabeli történet szerint, 1871-ben Lord Lonsdale egyik kutyája 7 méteres mélységbe követett egy vidrát a köves talajban. Hogy kiszabadítsák, még robbantásokat is kellett végezni. A három napig tartó mentőakció végén sikerült élve kimenteni a kutyát, akinek haja szála sem görbült a kaland során. Olyan terrierekről is maradtak fenn anekdoták, melyeket 10-12 nap elteltével jutottak ki élve a föld alól.
A lakeland terrier közelebbi szülőhazája a csodálatos tóvidékéről híres Cumberland megye. Egy helyi kiállításon, Kersurck-ban alakult meg az első fajta klub, 1912-ben.
A hamarosan kitörő világháború miatt azonban semmit sem lehetett hallani a fajtáról egészen 1921-ig, mikor szintén CUmberland megyében, Whitehavenben összeült kilenc úr Thomas Hosking vezetésével, és szeretett fajtájuknak a lakeland terrier nevet adták, és megfogalmazták a fajtaleírást is. Hamarosan a Kennel Club is felvette törzskönyvébe a fajtát.

Az AKC a fajtát először 1934-ben ismerte el.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Lakelan terrier az airedale és a welsh terrierre hasonlító kutya.

Feje szögletes, terrieres. Szeme sötét- vagy mogyoróbarna. Füle V alakú, lebicsakló.

Háta rövid, egyenes, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, oszlopszerűek.

Mellkasa elég széles, háta egyenes, kissé rövid. Mellső végtagjai párhuzamosak, a hátulsó testrész erős, izmos, mancsa kicsi, tömör, kerek. Farkát fölfelé tartja, de nem hajlik a háta fölé.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda átkefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, agresszívan lép fel az idegenekkel szemben, hogy családját bármi áron megvédje.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: nem alkalmas lakásban tartásra. Teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára kis-közepes méretű kert.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőrzete sűrű, kemény. Bundája fekete-rőt, kékrőt, rozsdaszínű, szürkésvörös, májszínű, kék vagy fekete.

Lakeland terrier természete

Kiváló munkakutya; éber, szívós, félelmet nem ismerő, kitartó, kissé durva külsejű, de nagyon intelligens.

Ez egy tipikus terrier, ezért minden terriertulajdonos elvárása, hogy kutyája félelmetes, merész valamint független legyen. Kíváncsi tíous, mindent tudni és ismerni akar ami körülötte van.

A Lakie idősebb gyermekekkel rendelkező családoknak ajánlott. Idegenekkel szemben bizalmatlan.

Hírhedt mókusvadász és szabadulóművész. Sétáltatása éppen ezért pórázon javasolt. Az a terület, ahol él, az is legyen kutyabiztos, ugyanis bárhonnan képes magát kiásni, hogy egy leendő zsákmányt megszerezhessen.

Független személyiségének köszönhetően a Lakeland Terrier képzése olykor kihívást jelenthet. Türelmesnek, valamint határozottnak és következetesnek kell lennie annak érdekében, hogy az edzés sikeres legyen. Használjon pozitív megerősítő technikákat, például élelmezési jutalmakat. Képzése átlagnál nehezebb, ezért következetes és szórakoztató képzési programot igényel. Emiatt nem ajánlott első kutyás gazdiknak.

 
Legfőbb tulajdonságai: Éber, szívós, nem ismeri a félelmet, de békés természetű.
 
Alkalmazása: Valamikor remek kotorékeb, nevezetes rókavadász volt, és mindenféle dúvadra vadásztak vele. Manapság elsősorban kedvencként tartják.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a lakeland terrier korát emberi években!

Egy 1 éves lakeland terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Lakeland Terrier jól illeszkedik különféle életkörülményekhez, lakhat akár vidéken, akár a városban, mindenhol jól érzi magát, ahol a gazdi közelében lehet. Ideális társ az aktív életmóddal rendelkezők számára. Ne hagyd, hogy mérete becsapjon - bár kicsi, mégsem érzi jól magát egy lakásban bezárva. A Lakie imád a szabadban lennie. Az udvarnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy kifutkározhassa magát. Javasoltak a hosszú esti séták, a gazdis kocogások és a hétvégi kirándulások. Imádja az agilityt. Rengeteg mentális és fizikai stimulációt igényel. Ha egy Lakeland terrier unatkozni kezd, az romboló magatartásformák felvételéhez vezethet.

Ápolás, tisztántartás

Naponta kell fésülni vagy kefélni a szőrét. Emellett fontos ellenőrizni a tappancsát. Fürdés után ügyeljünk arra, hogy fülei szárazak legyenek. A rendszeres kutyaápolás (fogak, körmök) mellett, évente kétszer ajánlott kozmetikushoz vinni. Trimmelik. Fontos, hogy kiskorától fogva szoktassuk hozzá a rendszeres ápoláshoz, különben nagyobb korára nehezen fogja nyugodtan viselni a szépítkezést. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Körmüket ajánlott röviden tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges típus, de előfordulhat nála csípő diszplázia, szembetegségek, allergia, epilaepszia és hypothyreosis.

Betegségek, amire hajlamos

Lakeland terrier tenyésztése

Várható élettartam

12 - 16 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök lakeland terrier képek

Lakeland terrier kölyök kutyaLakeland terrier kölyökLakeland terrier kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap, 3 hét ezelőtt

  Szeretik felfedezni a környezetüket, és ha lehetőséget kapnak üldözőbe vesznek macskát, nyulat és máris vadászni kezdenek. Szórakoztató társ, szerető és odaadó.

  Idegenekkel szembaen agresszíven is felléphet. Ez ilyesztő, aki ilyet még nem látoott. NEkem is az volt.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Lakeland terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Lakeland terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Lakeland terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.