Lengyel agár

101 értékelés alapján
Lengyel agár
Lengyel agár felnőtt
Lengyel agár felnőtt kutya profil
Lengyel agár felnőtt
Lengyel agár kölyök kutyák
Lengyel agár
Polnischer Windhund, Chart Polski, Polish Greyhound, Polish Sighthound
Lengyelország

A Lengyel agár egy bátor, hűséges, energikus, gyengéd és élénk fajta.
A leggyakoribb színek: minden szín megengedett, leggyakoribb a bézs, fekete-cser és kék.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrzés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Lengyel agár eredete

származás: Lengyelország
A lengyel agár eredete a 13. századig vezethető vissza. Valószínűleg a perzsa jellegű ázsiai agarak, a saluki leszármazottja.
Eredetileg nyúl, róka, farkas és őzvadászatokon használták.

A Chart Polski őseit eredetileg nyúl, róka, szarvas és farkas vadászatára használták. A fajta eredetileg Chart Polski névre hallgatott. Az első ismert írott utalás erre a fajtára 1600-ra vezethető vissza.

Lengyelország 19. és 20. században zajló viharos történelme szinte kipusztította a fajtát, de néhány kutyának mégis sikerült túlélnie. A nyolcvanas évek elején a lengyel kutya szerelmesei elkezdték újjáéleszteni a fajtát, és a 19. századi lengyel művészek Juliusz Kossak, Jozef Brandt és Alfreda Wierusz-Kowalski ábrázolásán alapuló fajtaszabványt hoztak létre.

A Lengyel Kennelklub, az FCI és az Egyesült Kennelklub mind elismerték a fajtát. Mégis Lengyelországon kívül rendkívül ritka fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A lengyel agár tömör testfelépítésű, elegáns, letisztult izomzattal.

Feje hosszúkás, vékony, homlokán enyhe barázda található, háromszög alakú füle keskeny, hátrahajló, ha figyel akkor teljesen feláll és a fülhegye kissé előrehajlik, szeme eléggé nagy, mandula alakú, orra nagy és sötét, állkapcsa nagyon erős, harapása ollós.

Nyaka hosszú, erős és izmos, háta kissé ívelt, ágyéka széles és izmos, fara hosszú, széles és enyhén lejt, mellkasa tágas, bordái jól íveltek, hosszúak, farka hosszú, a tövénél erős, farokvége sarló alakban kissé felfelé kunkorodik.

Végtagjai hosszúak, izmosak, mancsa ovális, lábujjai jól íveltek. Szőre rugalmas, erős és durva.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber, de nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6 év feletti gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Lengyel agár természete

Nagyon magabiztos, bátor, de tartózkodó kutya. Fürge, gyors, éber, mindig jelez ha érkezik valaki, de idegenekkel szemben tartózkodó.

Nagyobb gyerekekkel jól kijön, ha azok tiszteletben tartják. Más kutyákkal jól kijön, főleg ha saját fajtabeli, megfelelő szocializáció esetén együtt tud élni macskákkal és egyéb háziállatokkal, de a szabadban vadászösztöne miatt prédának tekintheti.

Az alapvető parancsokra meg lehet tanítani, de önálló természetű. Független, kissé makacs természete miatt tanítása nem könnyű, de nem is lehetetlen, de csak akkor hajlandó a parancsokat teljesíteni, ha ő is értelmét látja.

A kiemelkedően elegáns megjelenésű, aki szereti a figyelmet. Otthon igazi látványosság: szerető, szeretetteljes, csendes. Kisgyermekes családoknak termete és erős vadászösztöne miatt nem ajánlott. Erős vadászösztöne miatt a macskák, mókusok és a kistermetű kutyák sincsenek biztonságban.

A fajtastandard szerint a Polski Chart gyorsan és brutálisan reagál a vadászat során, így figyelmeztesse a szomszédokat, hogy ne engedjék ki kisállataik az udvarba kóborolni.

 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Amit egyszer megtanul, sosem felejti el. Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a lengyel agár korát emberi években!

Egy 1 éves lengyel agár emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban nyugodtan viselkedik, már-már lustán, de a szabadban mozgékony, nagy térre van szüksége ahhoz, hogy kifuthassa magát. Nagyon szereti a kényelmet, a puha fekhelyet, de mozgásigénye nagy. Viszont ha kifuthatta magát, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Otthon szereti a kényelmet, és képes naphosszat lustálkodni. Vadászösztöne igen erős, ezért séta közben nagy odafigyelést igényel, nehogy üldözőbe vegyen egy macskát vagy bármilyen más üldözhető kisállatot, ezért javasolt pórázon tartani. Kedveli a hosszú sétákat, hegyi - és kerékpáros túrákat, de a kilovaglásokat is. Imád rohanni, homokon vagy havon, végtelen pusztán vagy erdőben egyaránt. Akkor érzi igazán jól magát, ha hagyják egy kicsit szabadon futni. Kedvelt sportjaik a coursing és az agárverseny.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényél nagy törődést, vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A tulajdonosok hajlamosak a túltáplálásra. Nagy étkezések helyett 2-3 kis étkezés javasolt egy napon belül. Agaraknál az etetés összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára, tápanyagra valamint vitaminra van szüksége, mint a nem versenyző társaiknak. Fülledt, meleg időben figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki és ne kapjanak hőgutát. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon. Előfordulhat még: csípő diszplázia, PRA, von Willebrand-kór és OCD.

Betegségek, amire hajlamos

Lengyel agár tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök lengyel agár képek

Lengyel agár kölyök kutyákLengyel agár kölyök kutyaLengyel agár cuki kölyök kutyák

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  A fajta szerelmese vagyok! EGyszerűen megismételhetetlen szépség, kecs és báj. Lakásban nyugodt, mintha nem is lenne kutyánk.

  A szabadban pont az ellentéte. A kerítést meg kellett erősítenem ,olyan vehemensen tör rá más kisállatokra.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Lengyel agár tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Lengyel agár tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Lengyel agár tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.