Lengyel hegyi juhászkutya

101 értékelés alapján
Lengyel hegyi juhászkutya
Lengyel hegyi juhászkutya
Lengyel hegyi juhászkutya
Lengyel hegyi juhászkutya felnőtt kutya
Lengyel hegyi juhászkutya kölyök
Lengyel hegyi juhászkutya
Polish Tatra Sheepdog, podhalei lengyel juhászkutya, Tatra Shepherd Dog, Tátrai juhászkutya, PERRO DE PASTOR POLACO DE PODHALE, Polski Owczarek Podhalanski, CHIEN DE BERGER DES TATRAS
Lengyelország

A tátrai juhászkutya egy független, nyugodt, intelligens, hűséges, tanulékony és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: krém és fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Lengyel hegyi juhászkutya eredete

származás: Lengyelország
A fajta neve tehát szó szerint podhalei lengyel juhászkutya, de nevezik egyszerűen tátrai juhászkutyának is.

Származási helyén, a kiterjedt erdők közötti mezőkön birkanyájakat legeltettek, a nagy fehér kutyáknak kellett megvédeniük a jószágot a medvétől és a farkastól. A Magas-Tátrában egyébként még napjainkban is élnek farkasok. Az alföldön is használták nyájőrzésre ezeket a kutyákat, csak ott a terjeszkedő városok, a nagy népsűrűség miatt már a 17. század második felére eltűntek a nagytestű ragadozók.
A Beszkidek a nyugat-Kárpátok főgerincét alkotják, a lengyel-szlovák határon nagyon régóta honosak a fehér juhászkutyák; csak éppen az egyik oldalon szlovák csuvacsnak, a másikon lengyel juhászkutyának nevezik őket, pedig gyakorlatilag közös származású, egyazon fajtáról van szó; ráadásul szembetűnő hasonlóságuk a kuvasszal sem hagyható szó nélkül.
A tátrai juhászkutyát később a lengyel hadsereg is alkalmazta szállító és hírvivő kutyaként, de szervezett tenyésztése így is elég későn indult.
1937-ben megjelent az első standard, azonban a háború itt is közbeszólt. Később Krakkó térségében kezdték el újra a fajta tenyésztését, sokáig gorálnak nevezve a kutyákat.
Az FCI 1976-ban ismerte el a fajtát, melyet rögtön átkereszteltek podhalei tátrai kutyának.

Megjelenés

Méret

Leírás

Feje nagy, koponyája domború, orrháta egyenes, stopja kifejezett.

Fogai nagyok, harapása ollószerű, ajkai feszesen záródnak. Szeme közepesen nagy, kerek, sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle háromszög alakú, a fejéhez simulva lelóg.

Nyaka izmos, közepesen hosszú, törzse erőteljes, háta feszes, ágyéka széles, fara kissé lejtős. Mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa enyhén felhúzott.

Végtagjai párhuzamos állásúak, a hátulsók valamivel szélesebb alapon állnak.

Farka hosszú a csánkjáig ér, lelóg, a vége kissé felhajlik.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés javasolt, vágásra nincs szükség.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz és a helyzet ha azt kívánja agresszorként lép fel az idegenekkel szemben és képes megvédeni családját.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartása nem javasolt. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott: megfelelő fajta 10-12 év feletti gyerekeknek.

Szőrzet: hosszú

vastag és selymes tapintású. Aljszőrzete dús. Szőrzete közepesen hosszú, vastag, sima vagy könnyedén hullámos, fején, valamint végtagjainak elülső felületén rövid, míg a nyakon és a farkon hosszabb. Színe fehér.

Lengyel hegyi juhászkutya természete

Egy gyengéd és játékos fajta, amely jól boldogul a gyerekekkel. Mint sok más terelő fajta, ez a kutya is próbálja terelni a kisebb gyermekeket. A felnőtt gazdikkal szemben alázatosan viselkedik. Intelligens, viszonylag engedelmes és független típus, így biztosítani kell számára elegendő feladatot és játékot hogy mentálisan le tudjuk foglalni.
 
Hűséges családjához. Védelmező, bátor kutya, ha szükséges elszántan védi családját a betolakodóktól.
 
Okos, és mellé szívesen és gyorsan tanul.
 
Barátságos természetű állat, jól kijön más kutyákkal és az egyéb háziállatokkal is. Ugyanez érvényes a gyerekekre, viszont tudni kell, hogy nem fog a családhoz tartozó gyerek mellé állni, ha az durván bánik más gyerekekkel. Ha idegennel találkozik, hátrahúzódik, és vár, amíg gazdája azt nem érezteti vele, hogy megbízható az illető. Nem óvakodik különösebben az idegenektől, de egyértelműen jelzi, hogy a család az első.
 
Legfőbb tulajdonságai: értelmes, kemény, harcias, nyugodt, kiegyensúlyozott természetű, idegenekkel szemben bizalmatlan.
 
Alkalmazása: A hegyvidéki övezetek kiváló juhászkutyája. Manapság elsősorban személyvédelemre, továbbá házak és gyárak őrzésére, védésére használják.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Élénk és csavaros észjárású. Tanítása egyszerű, de egy megbízható erős gazdára van szüksége, harmonikus, nyugodt következetes tanítással érhetünk el jó eredményeket nála. A rangsor feje az alfa hím és az alfa szuka. A kutyák világában az embernek kell betöltenie ezt a szerepet. Ha nem így alakul, problémás viselkedést eredményez. A gyenge gazdát a kutya lenézi, rendre utasítja.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a lengyel hegyi juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves lengyel hegyi juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Inkább szabadban szeret tartózkodni, lakásban nem érzi jól magát. Városban nem érzi jól magát, tágas helyre van szüksége. Gond nélkül tartható ridegen, jól bírja az időjárás viszontagságait, de a napi rendszeres találkozás a gazdájával elengedhetetlen. Mozgásigénye átlagos, egy nagyobb kertben ki tudja magának elégíteni mozgásigényét. A Tátrai juhászkutya az elhelyezésre nem kényes. Tömött szőrzete, ellenálló szervezete miatt különleges védelmet nem igényel. Számtalan megfigyelés tanúsítja, hogy csak szeles és zord időben fekszik csak be a házába. A kutyaház mindenképp tágas legyen. Egy esetleges nagy télre felkészülve az ólat egy kisebb előtérre és egy nagyobb fekhelyre szokták osztani, melyet alul átléphető magas deszkafallal választanak el.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete könnyen tisztán tartható. Hetente egyszer ajánlott drótos kefével átkefélni, vedlési időszakban pedig ajánlott naponta eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Kerüljük a fésülést, gyakori fürösztést, kefélést, mert az a természetes és szép szőrformát tönkreteheti. Karmait, amennyiben túlnőnek vágni javasolt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. A gyomorcsavarodás elkerülése érdekében étkezések után ne mozgassuk kutyánkat, ezért a reggeli étkezés időpontja reggel a mi reggelink után, és este a lefekvés előtti órákban ajánlott. Nyáron sokkal kevesebb élelemet igényel, mint télen. Már ősz végén érdemes kutyánkat felkészíteni a téli időszakra, ezért jó ha tél elejére lesz rajta néhány kiló többlet. Azonban extra súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ez esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos csípőizületi diszpláziára, bőrproblémákra, szembetegségekre, előfordulhat nála vállízület gyulladás, sántaság és gyomorcsavarodás.

Betegségek, amire hajlamos

Lengyel hegyi juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök lengyel hegyi juhászkutya képek

Lengyel hegyi juhászkutya kölyökLengyel hegyi juhászkutya kölyök kutyaLengyel hegyi juhászkutya cuki kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Önálló, védelmező, nagy és gyönyörű fajta. Mindig tudja mit akar. Sokszor túlságosan is.

  Pont az a túlságos az ami néha sok. Erőskezű gzdát igényel, aki nem lánylelkű, mert azonnal fölé helyezi magát a rangsorban.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Lengyel hegyi juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Lengyel hegyi juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Lengyel hegyi juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.