Lengyel kopó

101 értékelés alapján
Lengyel kopó
Lengyel kopó
Lengyel kopó felnőtt kutya
Lengyel kopó kölyök
Lengyel kopó kölyök
Lengyel kopó
Polnischer Laufhund, Ogar polski
Lengyelország

A Lengyel kopó egy tanulékony, hűséges, kitartó, energikus és intelligens fajta.
Színük: fekete-cser, barna, vörös, fekete.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, családi kutya.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Lengyel kopó eredete

származás: Lengyelország
Valószínűleg osztrák és német fajták keresztezéséből jött létre. Némelyek úgy vélik, hogy a tatárok kutyáinak a leszármazottja, mások pedig a St. Hubert Hound-tól eredeztetik, valószínűleg a német kutyákkal keresztezve.

A XIX. Században kihalásnak kitett fajtát a második világháború után újjáélesztették.

Az FCI 1966-ban ismerte el a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Masszív, erőteljes testfelépítésű, robosztus kutya.

Feje erőteljes, igen ráncos, arcorri része hosszú, szögletes,  orrtükre nagy és fekete. Szeme mandulavágású, sötétbarna. Fülei alacsonyan tűzöttek, kerek, hosszan a fejhez tapadva lóg.

Nyaka kissé lebernyeges, közepesen hosszú, háta egyenes, ágyéka széles, erős, fara vízszintes. Mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa enyhén felhúzott. V

égtagjai erős csontozatúak, párhuzamosak, mancsa nagy, domború, ujjai zártak. Farka lelóg, vége kissé visszahajlik. Közepes hosszúságú szőre dús, bőséges, a sötétszürke és a tűzvörös különböző árnyalataiban, fehér rajzolatokkal.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, általában meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste bírja a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor fontos a napi rendszeres mozgás biztosítása, hogy egészségét megőrizhessük.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktiv gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyermekeknek.

Szőrzet: rövid

rövid és kemény, gyapjas aljszőrzettel. Színe a sötétszürke és a tűzvörös különböző árnyalataiban, fehér rajzolatokkal. Szőrzete rövid, sűrű, testhez simuló; háta és a mellkas két oldala fekete, a fej, a fül és a test többi része barna.

fekete-cser

Lengyel kopó természete

Kitartó, gyors, szívós. Könnyen tanítható, vadászösztöne kifogástalan, szaglása kitűnő. Hajtásban és nyomkövetésben kiváló, jól hallható hangon jelez.

A környezetében élőkkel nagyon barátságos, a gyerekekkel kifejezetten kedves. Nagy mozgásigénye és hirtelen tett mozdulatai miatt nagyobb gyermekes családoknak ajánlott fajta.

Szófogadó, tanulékony kutya.

Hűsége határtalan, ezért kiváló őre gazdája házának. Nem agresszív kutya, de természeténél fogva komoly.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kitartó, gyors, szívós. Könnyen tanítható, vadászösztöne kifogástalan, szaglása kitűnő.
 
Alkalmazása: Hajtásban és nyomkövetésben jeleskedik, jól hallható hangon jelez.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a lengyel kopó korát emberi években!

Egy 1 éves lengyel kopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, hosszú sétákra van szüksége, de vadászösztöne miatt nem szabad póráz nélkül, mert hajlamos elvándorolni. Nagyon gyorsan tud alkalmazkodni a különböző lakóhelyekhez. Noha szereti a vidéki életmódot és a vadászatot, mégis jól alkalmazkodik a városi életmódhoz mindaddig, amíg a kötelező napi sétát és sok-sok figyelmet megkapja. Könnyen képezhető fajta, kiváló memóriával rendelkezik. Magas mozgásigénnyel rendelkezik. 90 perc aktív mozgást igényel ahhoz, hogy lakásban nyugodtan viselkedhessen. Ha sokat van egyedül és unatkozik, romboló magatartás jelentkezhet.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete kevés ápolást igényel, elég hetente egyszer átfésülni, fülét rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos, akkor erre gyártott készítménnyel ki kell törölni. Karmait röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. A napi fogmosás még jobb, ugyanis segít az ínybetegségek megelőzésében és a rossz lehelet kialakulásában. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Táplálkozására és megfelelő mozgásigényére figyelni kell, ugyanis hízásra hajlamos fajta. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általánosságban elmondható, hogy a lengyel kutya meglehetősen egészséges fajta, bár az átlagos élettartam csak 10–12 év. Hajlamos elhízásra, szembetegségekre és előfordulhat csípő diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Lengyel kopó tenyésztése

Várható élettartam

11 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök lengyel kopó képek

Lengyel kopó kölyökLengyel kopó kölyökLengyel kopóLengyel kopó cuki kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Jó szimatáról, magas aktivitási szintjéről és gazdájával jó barátságot ápoló természetéről híres falakakutya.

  Aki kopót választ, az legyen arra felkészülve, hogy kutyája aktív. Nem lehet bezárva tartani, mert nem bírja. De az elzárást sem bírja. Így aki ezt tudja vállalni, az vegyen magához kopót.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Lengyel kopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Lengyel kopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Lengyel kopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.