Luzerni kopó

101 értékelés alapján
Luzerni kopó
Luzerni kopó
Luzerni kopó felnőtt kutya
Luzerni kopó
Luzerni kopó kölyök
Luzerni kopó
Schwyz Laufhund, Lucernese Hound, Lucerne Hound, Luzerner Laufhunds, Lucerner Laufhund, Lucernese Swiss Hounds
Svájc

A Luzerni kopó egy tanulékony, barátságos, hűséges, kitartó, energikus, nagyon aktív és gyerekbarát fajta.
Színük: fekete, fehér, szürke, kék.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, családi kutya.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Luzerni kopó eredete

származás: Svájc
Története messzire nyúlik vissza. Svájc területén minden bizonnyal már a római uralom alatt is voltak kopószerű vadászkutyák, amit egy Avenches-ben talált, korabeli mozaik is igazol: az ezen látható falka kutyáinak színe megegyezett a svájci kopó mai színváltozataival.

1882-ben, a hivatalos fajtaleírás első megfogalmazásakor még létezett egy ötödik változat is, a thurgaui kopó, mely azonban 1909-re teljesen eltűnt.

A svájci kopónak mikor összeállították sztenderdjét 1882-ben még öt változata volt, de thurgaui változat teljesen kihalt, így 1933-ban négy változatot publikáltak, mindegyik egy svájci kanton nevét viseli.
Berni, Jurai, Luzerni, Schwyzi kopó. Különbségük szőrszínükben rejlik. Mindegyik fajtát kisvadak elejtésére tenyésztették ki. Ezek a nagyméretű kopók egykor nagyon népszerűek voltak, de mivel őket gyanúsították az őzek számának drasztikus csökkenésével, ezért szinte teljesen eltűntek az erdőkből.

A ma is érvényben lévő standard 1933-ból származik.

Megjelenés

Méret

Leírás

A svájci kopó egy harmonikus testfelépítésű, erős, izmos kutya.

Feje hosszúkás, keskeny és domború, ovális alakú szeme sötétbarna, füle hosszú, ráncos, lelogó, harapása ollós.

Nyaka hosszú, erős, elegáns, törzse izmos, téglalap alakú, háta erős, egyenes, mellkasa mély és széles, ágyéka rugalmas és izmos, fara enyhén lejtős, farka közepes hosszúságú, elvékonyodó kissé felfelé gördül, de nem hajlik a háta fölé.

Szőrzete rövid, sima, sűrű, fején és fülénél nagyon puha.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, általában meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste bírja a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor fontos a napi rendszeres mozgás biztosítása, hogy egészségét megőrizhessük.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktiv gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

sűrű és rövid. Szőrzete sima, rövid. Színe fehér alapon szürke vagy kék pettyes, nagy sötét vagy fekete foltokkal, rőtvörös vagy sötétsárga jegyekkel a fejen, a testen és a végtagokon.

Luzerni kopó természete

Élénk, értelmes kutya. Nagyon társaságkedvelő, barátságos, jól kijön a gyerekekkel, megfelelő szocializáció esetén macskákkal és egyéb háziállatokkal is jól kijön.

Más kutyák társaságát kifejezetten szeretik és nagyon hűségesek gazdájukhoz. Független természetű, de értelmes ezért következetes neveléssel könnyen tanítható.

Vadászat közben állhatatos, kitartó, családi körben derűs, nyugodt, kellemes természetű. Alkalmazása: Kiváló szimatú hajtókutya. A legnehezebb terepen is nagy biztonsággal, kitartóan követi a vad nyomát. Ha unatkoznak, könnyen rombolóvá válhatnak.

Kitartó, erős, temperamentumos, és szenvedélyes vadászkutya. Engedelmes és nagyon ragaszkodik gazdájához.

Családjával hűséges, odaadó, de idegenekkel szemben bizalmatlan, de kiszámítható, nem alattomos. Nagyon mozgékony, eleven, érzékeny a hangulatra. Kötődik a családjához, jól kijön a gyerekekkel.

 

Legfőbb tulajdonságai: Vadászat közben állhatatos, kitartó, családi körben derűs, nyugodt, kellemes természetű.
 
Alkalmazása: Kiváló szimatú hajtókutya. A legnehezebb terepen is nagy biztonsággal, kitartóan követi a vad nyomát.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a luzerni kopó korát emberi években!

Egy 1 éves luzerni kopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nyugodtan viselkedik a lakásban, de sok mozgásra van szüksége. Teret kell neki biztosítani, hogy póráz nélkül is futkározhasson, de hajlamos elcsavarogni. Lakásban kellemes társa az embernek, hamar beilleszkednek környezetükbe. Figyeljünk mozgásigényére, amint unatkozni kezd, rombolóvá válhat. Póráz nélkül engedni kell a szabadban kedvére futkározni. Ha kellőképpen kifutkározta magát akkor a lakásban már nyugodtan viselkedik. Nem alkalmas arra, hogy kennelben tartsák kint a kertben. Tartása inkább kertes házakban ajánlott. A labdajátékokat imádja, ügyességi játékokon is jó partner.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel sok törődést, elég hetente egyszer átfésülni egy puha kefével vagy kopókesztyűvel. Vedlési időszakban ajánlott gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos akkor fültisztító oldattal ajánlott eltávolítani a fülzsírt. Fogait hetente egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában nagyon egészséges fajta. Azonban hajlamos az elhízásra. Fülüket ápolni szükséges, ugyanis fülgyulladás jelentkezhet náluk. Előfordulhat még: csípő diszplázia és ectropium.

Betegségek, amire hajlamos

Luzerni kopó tenyésztése

Várható élettartam

10 - 13 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök luzerni kopó képek

Luzerni kopó kölyökLuzerni kopó kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Apu kedvenc kutyája, nagyon ritka, de gyönyörű és okos.

  van hogy kedve tartja elvándorolni

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Luzerni kopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Luzerni kopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Luzerni kopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.