Magyar agár

101 értékelés alapján
Magyar agár
Magyar agár felnőtt
Magyar agarak
Magyar agár felnőtt
Magyar agár kölyök
Magyar agár kölyök kutya
Magyar agár cuki kölyök kutya
Magyar agár
Hungarian Greyhound, Ungarischer Windhund
Magyarország

A Magyar Agár egy élénk, energikus, tanulékony, gyengéd, intelligens és hűséges fajta.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Színük: fekete, fekete-cser, barna, kék, fehér, trikolor.
Használhatóságuk: gyorsasági versenyek, coursing, vadászat, jelző kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Magyar agár eredete

származás: Magyarország
Őse az egyiptomi agár. Valószínűleg a magyarok már a honfoglalás előtt használtak vadászatokon agárszerű kutyákat. Az agarászat nagyon divatos és előkelő tevékenység volt a későbbi időszakokban is.

Mátyás Király idején keleti agarak keveredtek a már meglévő agarakkal.

Széchenyi István alapította a Pest Megyei Agarász Egyletet 1839-ben. Célja nem csak az agártenyésztés felkarolása, hanem a minőségi lótenyésztés segítése volt. Csak a legjobb lovak voltak képesek hegyen-völgyön követni a vadászó agarakat.
Az 1840-es évek után sorra alakultak meg az agarászegyletek.

A második világháború után teljesen kihaltnak tekintették, de maradt néhány példány. Szigethy Kálmán talált néhány egyedet Nagyecseden, melyeket egy Mátyás királyról szóló film forgatásán használtak, ezzel újjáéledt a fajta. Európa több országában megismerték és megszerették a fajtát.

Az FCI 1966-ban ismerte el önálló fajtának.

Az országgyűlés 2004-ben a magyar agarat nemzeti kinccsé nyilvánította és Magyarország jelképévé tette.

Megjelenés

Méret

Leírás

A magyar agár egy karcsú, erős csontozatú, hosszú és izmos törzsű.

Feje ék alakú, meglehetősen széles, szeme nem beesett és nem is kiugró, közepes méretű, sötét színű, tekintete élénk és értelmes, fülei közepesen magasan tűzöttek, lelogóak, orra nagy, jól nyitott orrlyukakkal.

Nyaka közepesen hosszú, elegáns, izmos, háta egyenes, széles és izmos,fara széles, enyhén lejt, farka közepesen magasan helyezkedik el, vastag, hosszú, a csánkig leér, hasa mérsékelten felhúzott, a mellkasa mély, bordái jól íveltek.

Bundája sűrű, sima és durva.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber, de nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: rövid

sűrű, testhez simuló és durva tapintású. Télen sűrű aljszőrzet alakulhat ki.

Magyar agár természete

A magyar agár egy fürge, fáradhatatlan kutya, állóképessége páratlan.

Szaglása ugyan gyenge, de gyorsasága és hosszú lábai miatt hosszú távon képes üldözni a vadat. Kiváló versenykutya. Látása segítségével vadászik. Éber, ezért jelzőkutyának is használható.

Értelmes, intelligens és hűséges. Igényli a gazdi és a család társaságát, kiváló társ. Ideális családi kutya, a gyerekekkel jól kijön, ha azok tisztelettel bánnak vele. Idegenekkel szemben tartózkodó.

Használják terápiás kutyaként. Ez azt jelenti, hogy teljesen megbízhatóan nyugodt, szelíd és kiszámítható, hogy boldog pillanatokat szerezhessen gyerekeknek, időseknek és testi hiányokkal küzdőknek egyaránt.

Kellő türelemmel megtanítható minderre, azonban határozott gazdira van szüksége.

 

Legfőbb tulajdonságai: Edzett, tartózkodó természetű, de értelmes, tanulékony.
 
Alkalmazása: Igazi hajtókutya. Leendő zsákmányát - elsősorban nyulat, de nagyobb vadakat is - éles látásával fedezi fel. A versenypályán tanulékony, fáradhatatlan. Házőrző feladatok ellátására is alkalmas.
 
Profil: vadászkutya, versenykutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a magyar agár korát emberi években!

Egy 1 éves magyar agár emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyon szereti a kényelmet, a puha fekhelyet, de mozgásigénye nagy. Viszont ha kifuthatta magát, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Otthon szereti a kényelmet, és képes naphosszat lustálkodni. Vadászösztöne igen erős, ezért séta közben nagy odafigyelést igényel, nehogy üldözőbe vegyen egy macskát vagy bármilyen más üldözhető kisállatot, ezért javasolt pórázon tartani. Kedveli a hosszú sétákat, hegyi - és kerékpáros túrákat, de a kilovaglásokat is. Imád rohanni, homokon vagy havon, végtelen pusztán vagy erdőben egyaránt. Akkor érzi igazán jól magát, ha hagyják egy kicsit szabadon futni. Kedvelt sportjaik a coursing és az agárverseny.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Agaraknál az etetés összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára, tápanyagra valamint vitaminra van szüksége, mint a nem versenyző társaiknak. Fülledt, meleg időben figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki és ne kapjanak hőgutát. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de jelentkezhet náluk: progresszív retina atrófia, csípő diszplázia, felfúvódás, hypothyreosis, entrtrópium és ektrópium.

Betegségek, amire hajlamos

Magyar agár tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök magyar agár képek

Magyar agár kölyökMagyar agár kölyök kutyaMagyar agár cuki kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Kecses, bájos ám mégis egy igazi vadász, amely célorientált.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Magyar agár tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Magyar agár tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Magyar agár tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.