Majompincs

9.54 értékelés alapján
Majompincs
Majompincs (affenpinscher) felnőtt
Majompincs (affenpinscher) kölykök
Majompincs (affenpinscher) felnőtt
Majompincs (affenpinscher) felnőtt
Majompincs (affenpinscher) cuki kölyök
Majompincs (affenpinscher) édes kölyök
Majompincs
majom pincser, Majompincs, Affie, Affenpinscher, Monkey Dog, Affen, Majom pinscher
Németország

Az Affenpinscher egy gyengéd, figyelmes, kíváncsi, hűséges, játékos, és csendes kutyafajta.
Leggyakoribb színek: Affenpinscher fekete, fekete-cser, szürke, piros, és ezüst.
Alkalmazhatósága: agility, vadászat, családi kutya

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Játékosság:

Majompincs eredete

származás: Németország
Az Affenpinscher az egyik legöregebb és legritkább fajta Németországban. Ősei a drótszőrű pinscherek voltak. Eredetileg egerek vadászatára tenyésztették. Elnevezését a bozontos, majom szerű arcszőrzetéről kapta. Nagyon ritka fajta, a szukák 2 kölyköt hoznak a világra.

Nevével ellentétben a majomhoz semmi köze nincs, csak jellegzetes mulatságos pofácskája, komikus külseje miatt nevezik annak. A brüsszeli griffon leszármazottjának vagy elődjének tartják, ez azonban mindmáig nyitott kérdés. Mindenesetre a két fajta közeli rokonnak tűnik. A 17. sz.-i festményeken gyakorta láthatók mindkét fajtára emlékeztető kutyák. A legvalószínűbb az, hogy valamilyen ismeretlen közös ős leszármazottja mindkettő.

Egy tipikus házikutya Németország déli részéről.

Őseit Albrecht Dürer (1471-1528) egy fametszeten örökítette meg.

Az első törzskönyvi bejegyzések 1879-re tehetők. Ezek a nagyon kedvelt törpekutyák a századforduló körül a drótszőrű pinscherekből alakultak ki.

A századfordulón igen népszerű fajtának számított. Nagy kedveltségnek örvendett ez a majomszerű kifejezést sugalló kutyapofa.

Megjelenés

Méret

Leírás

Törpe termetű, gömbölyű fejű, fekete szemű, hegyesre kupírozott fülű kutya.

Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Járása szinte tipegő. Farkát rövidre kurtítják, fölfelé hajlítja.

Szőrzetének jellegzetessége bozontos szemöldöke, dús pofaszőrzete és mulatságos szakálla, amely majomszerű külsőt kölcsönöz a kutyának. Bundája fekete, néha barna jegyek tarkítják.

Füle nagy, álló, háromszög alakú, előre nézők, magasan vannak a fejtetőn. Szemük nagyon sötét színű, közepes méretű és kerek. Nyakuk egyenes és rövid.

Hátsó részük erős, a kutya hátsó lábai szépen állnak a test alatt. A lábak kerekek, kompaktak és kicsik, körmeik sötétek

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás, szőrtelenítés szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Minimálisan tréningigényes fajta: a képzése gyors és egyszerű. Betartja a gazdi parancsát.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Rettenthetetlennek tűnő kutya, ha védelmezni kell a családot.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nehezen kezelni a hideg időjárást.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek nem ajánlott fajta: inkább idősebb, 10-12 év fölötti gyerekeknek ajánlott

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

durva, sűrű, rövid. Szőrzete nagymértékben hozzájárul a majomszerű összbenyomáshoz; fejének legszebb dísze a bozontos vagy tüskés szemöldök, továbbá a jelentős szakáll, valamint a fülek között és a homlokon található fürt és pofaszőrzet. Az egyéb testtájak és végtagok szőrzete lényegesen rövidebben tartható, trimmelhető. Színe fekete, olykor barna jegyekkel.

Majompincs természete

Barátságos, vidám és hűséges típus. Bátor és éber. Más állatok mellé és csakis idősebb gyerekeknek javasolt fajta. A család kutyája, egy adott személyhez kötődik a legjobban.

Az affenpinscherekről ismert, hogy valódi bohócok. Ezek a kis kutyák rendkívüli bátorsággal rendelkeznek.Tökéletes jelzőkutyák és rendkívül intelligensek. Magabiztos típusok, igazi terrierek.

Veszélyes helyzetben náluk nagyobb kutyák megtámadására is képesek, nem hátrálnak meg. Idegenekkel szemben óvatosak. Nagyon fontos számukra a fiatalkori szocializáció, amely képes megfékezni tüzes és gyakran elég agresszív viselkedését az idegenekkel szemben.

A Majompincs mindezek mellet jó választás első tulajdonosok számára, mert rendkívül emberközpontúak, imádják a gazdit szórakoztatni, igazi társaként lehet vele élni.

Aki ezt a fajtát választja, az legyen tisztában azzal, hogy ez a kutya szereti hallatni a hangját, azt is mondhatjuk, hogy rendkívül ugatós típus.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, értelmes, tüzes természetű, kedves bolondos.
 
Alkalmazása: Jellegzetes lakáskutya, de jó jelzőkutya, és kis termete dacára vehemens házőrző.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a majompincs korát emberi években!

Egy 1 éves majompincs emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban és kertben egyaránt tartható fajta, a hideg időjárást szervezete nem tudja tolerálni, így ilyenkor gondoskodni kell számára meleg élőhelyről. Nagyon fontos számára, hogy ne maradjon sokat egyedül, ugyanis nem bírja. Az egyedüllét előhozhatja belőle a romboló magatartást, amely a figyelemfelkeltés miatt alakul ki nála.

Ápolás, tisztántartás

Szőre kozmetikázást igényel. Trimmelését bízzuk szakemberre. Nyírni nem szabad. Füleit időnként ellenőrizni kell és ha szükséges akkor kitörölni. Szemeit is figyelni kell, és ha szükséges, akkor az erre a célra szánt készítménnyel át kell mosni. A karmait ajánlott röviden tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A kiegyensúlyozott eledel biztosítja az egészséges életmódot, illetve az egészséges szőrzetet és bőrt. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges típus, de előfordulhat térdkalácsficam, csípő diszplázia, PDA, allergia, patella ficam, Chusing-kór, Addison-kór és fogászati problémák

Betegségek, amire hajlamos

Majompincs tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

1 - 2 db

Kölyök majompincs képek

Majompincs (affenpinscher) kölykökMajompincs (affenpinscher) cuki kölyökMajompincs (affenpinscher) édes kölyökMajompincs (affenpinscher) imádnivaló kölyök

Nehezen szaporítható fajta. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Játékos, imád a középpontban lenni. Sokat kell vele mozogni.

  Utál egyedül lenni, miután elmentünk otthonról egy időben megjelent a szepírációs szorongás...

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 1 év ezelőtt

  Gazdához ragaszkodó, egészséges fajta,játékos,igazi bohóc,könnyen tanítható

  Ugatós.Szörzete folyamatos ápolást,kozmetikázást igényel,

  Igazi kis temperamentumos,bohókás,társasági kutyák..Inkább lakásban tartható.Természetesen imádnak a kertben futkosni,játszadozni.Kiváló jelző kutyák.Szóval ugatósak.Kiválóan másznak át bármilyen kisebb akadályt. Idegenekkel szemben tartózkodóak.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 11 hónap, 1 hét ezelőtt

  Gazdi kedvence, cukipofa, megismételhetetlen édes kis teremtmény

  Önfejű és van hogy sokat ugat, ezért a kutyasuli elengedhetetlen tartozéka

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 9 hónap, 2 hét ezelőtt

  Jó fej kutya

  Trimmelni kell szőrzetét, szakmai ápolás kell

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Majompincs tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Majompincs tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Majompincs tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.