Malinois

103 értékelés alapján
Malinois
Malinois felnőtt kutya
Malinois kölyök kutya
Malinois kutya
Malinois
Malinois kölyökkutya
Malinois kölyök
Malinois
Groenendael, Mechelse Scheper, Belga Malinois, Chien De Berger Belge, Pastor Belga Malinois, Belgian Malinois, Mechelse Herder, Belgian Sheepdog, Berger Belge, Mechelaar
Belgium

A Belga Malinois egy agresszív, éber, energikus, intelligens és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: engedelmességi versenyek, őrző-védő, terelés, katonai és rendőrségi munkák, kutatási-, és mentési feladatok, szánhúzás, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Malinois eredete

származás: Belgium
A belga juhászkutya fajtán belül négy alfaj különül el. Ez a Malinois, ami rövidszőrű, a durva szőrű Laekenois és a hosszúszőrű Groenendael és Tervueren.

Történetük sajátos módon akkor kezdődött, amikor a nyájőrző kutyák iránti igény Belgiumban megcsappant; ugyanis eltűntek a fő veszedelmet jelentő európai farkasok, a legelőket bekerítették, és a vasút elterjedésével a vásárokra vezető juhterelő ösvények lényegében fölöslegessé váltak.

Ugyanebben az időben kezdtek viszont elterjedni és népszerűvé válni a kutyakiállítások. A múltban a belga pásztorok természetesen nem sokat törődtek kutyáik külsejével, küllemével, inkább teljesítményükért tartották és tenyésztették őket. Amikor viszont már modern szelek fújdogáltak, nem akarták, hogy nagy testű kutyáik eltűnjenek, és a kutyakiállítások jó alkalmat nyújtottak a legjobb típusok megőrzésére.

1880 és 1890 között mintegy hat típust alapoztak meg, de nem tudtak megegyezni, hogy melyiket tenyésszék tovább; végül is négy változatot rögzítettek. Valamennyien jelentős hírnevet vívtak ki maguknak az első világháborúban; gyorsaságukkal, intelligenciájukkal és mindenekelőtt azzal, hogy biztosan és rendületlenül kutatták fel a sebesülteket, ezenkívül futárként, hírvivőként, jelzőkutyaként is szolgáltak.

1891-1897 között alakították ki a belga juhászkutyát. 1891-ben alakult meg az első belga juhászkutya klub, melynek fő szervezője Reul egy állatorvosi egyetem docense volt, őt tartják a fajta kialakítójának. Meghatározták a természetes belga juhászkutyát és ezen belül négy anatómiailag egyforma, de eltérő szőrzettel és színnel rendelkező négy alfaját. Ezek: a laekenois, a tervueren, a malinois és a groenandael.

A Malinois nevét a Brüsszel és Antwerpen között fekvő Mechelen városáról kapta, melyet a köznyelv Malinesnek nevezett.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Malinois egy általában szögletes testalkatú, izmos, elegáns kutya.

Feje erőteljes, pofája hosszúkás, háromszögletű fülei kicsik, felállóak, szeme mandula alakú, sötét, tekintete élénk, intelligens, harapása ollós.

Nyaka kissé hosszúkás, izmos, lebernyeg nélkül, háta izmos, erőteljes, széles és rövid, ágyéka izmos, fara enyhén lejtős, mellkasa nem túl széles, de mély és ferde, bordái íveltek, hasa nem felhúzott és nem is lóg, farka közepesen hosszú, a csánkig ér, a faroktőnél erős.

Végtagjai párhuzamosak és egyenesek, mancs akissé ovális, lábbujai íveltek,talppárnái rugalmasak. Bundája rövid, nyakán gallért , farkán zászlót visel. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt és szezonális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, és ha kell megvédi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste jól kezeli a hideg és a meleg időjárást is. Lakásban tartás esetén nagy sétákra, sok mozgásra van szüksége. Ideális számára a kertben tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

sűrű, rövid, nyakán gallért, farkán zászlót visel. Színe lehet feketével tűzött őzbarna.

feketével tűzött őzbarna

Malinois természete

Egy villámgyors, figyelmes, aktív kutya.

Képes nagy sebességgel hirtelen irányt változtatni. Nagyon kitartó, kiváló őrző-védő kutya. Hűséges, nagyon ragaszkodik gazdájához, általában a gyerekekkel is jól kijön.

Más kutyákkal és egyéb háziállatokkal dominánsan viselkedhet, de megfelelő szocializáció esetén nem lehet gond az együttéléssel.

Tanítása könnyű, könnyen és gyorsan tanul, de ha nem érzi dominánsnak a gazdáját akkor képes átvenni az irányítást, ezért magabiztos, erőteljes személyiségre van szükség tanításánál.

Alkalmazása: Terelőeb, s egyúttal félelmet nem ismerő őrző-védő. Az I. világháborúban a tervuerennel együtt hadikutyaként vált híressé: a sebesültek felkutatását nagy elszántsággal, gyorsasággal, eredményesen végezte. Sportkutyának, testőrnek is kiváló. Franciaországban, Belgiumban elsőszámú szolgálati kutyaként tartják számon, és az igen veszélyes harci feladatokat ellátó kommandós egységek soraiban is elsősorban ők szolgálnak.

Az egyik legfontosabb dolog a Malinois-szal kapcsolatban, hogy nem ajánlott egyedül vagy távol az emberektől tartani. Társ nélkül unatkozik és csalódik a gazdiban. Egy olyan belga juhászkutya, akit a családja figyelmen kívül hagy, nagy valószínűséggel rossz viselkedési formákat fog felvenni, hogy szórakoztassa magát. Erre jó megoldás lehet számára az ugatás és rágás .

Megfelelő szocializáció esetén jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal is. Könnyen tanítható, szolgálatkész.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól. Nem bírják a katonás kiképzést, de erre nincs is szükség, hiszen tényleg könnyen tanulnak. Egy kis játékkal, szeretettel csodákra képesek.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a malinois korát emberi években!

Egy 1 éves malinois emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kimondottan munkakutya ezért rendkívül nagy a mozgásigénye. Állandó kihívások elé kell állítani naponta, hogy jól érezze magát. Szívesen fut, labdázik, apportírozik, úszik, nyugodtan lehet póráz nélkül futtatni, mert nem kóboról el. Esetenként akkora mozgásigény és tettvágy hajtja, hogy hajlamos akár a szabályos fizikai rosszullétig túlpörgetni magát. Mindenféle kutyás sportban jó eredményeket érhet el. Gyakran alkalmazzák rendőrkutyaként, mentőkutyaként vagy nyomkövetőkutyaként is. Szabadtéri kifutóban is tartható, de egy átlagos méretű udvar legmegfelelőbb számukra. Szeret körbe körbe futkosni. Kertben és lakásban egyaránt jól tartható, de mivel rendkívül erősen kötődik gazdájához, a lakást jobban kedveli. Ragaszkodása időnként terhessé is válhat, hiszen nem lehet anélkül felkelni a fotelből, hogy a kutya ne azonnal a séta, munka, játék lehetősége jutna először eszébe. Persze ha megkapja a számára megfelelő terhelést, nem fog gondot okozni. Általában nem alkalmas kifutóban való tartásra.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényél nagy törődést, vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincs jelentősebb egészségügyi problémája, de előfordulhat nála bőrbetegség, szemproblémák, csipő és könyök diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Malinois tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök malinois képek

Malinois kölyök kutyaMalinois kölyökkutyaMalinois kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt
  Nekem ez a fajta a kedvenc kutyafajtám, nagyon értelmes, inteligens és okos. Azt szeretem bennük hogy nagyon mozgékonyak én is nagyon szeretek mozogni. Ajánlom mindenkinek ezt a kutyafajtát!!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Nagyon jó családi kutyának, de egy következetes nevelést igénylő kutyaszerető gazdit igényel, hogy jó szellemiségű kutya váljon belőle.

  Csakis sokat mozgó gazdiknak ajánlom.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 8 hónap ezelőtt

  Okos, intelligens, érzékeny

  Bár kezdő gazdiként vágtunk bele, ő a Kedvenc. Mozgás és tanulási igénye nagy, hihetetlen könnyen sajátít el dolgokat. Mi rengeteg időt töltünk együtt, minden érzést/változást azonnal észrevesz, rendkívül fegyelmezett, kitartó és türelmes kutya. Azoknak ajánlom, akiknek van ideje és szándéka naponta többször foglalkozni vele. Ez a kutyafajta megérdemli és kell is, hogy kihasználják a benne rejlő lehetőséget. :)

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Malinois tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Malinois tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Malinois tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.