Mallorcai pásztorkutya

101 értékelés alapján
Mallorcai pásztorkutya
Mallorcai pásztorkutya
Mallorcai pásztorkutya
Ca de Bestiar kutya
Mallorcai pásztorkutya kölyök
Mallorcai pásztorkutya
Mallorquinischer Schäferhund, Majorca Shepherd Dog, Perro de Pastor Mallorquin, Ca de Bestiar, Perro de pastor mallorquín
Spanyolország

A Mallorcai pásztorkutya egy éber, intelligens, könnyen tanítható, ragaszkodó, bátor és hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna.
Annak érdekében hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Mallorcai pásztorkutya eredete

származás: Spanyolország
A mallorcai juhászkutya eredeti feladata az állatok legeltetése volt, később pedig az orvvadászok elleni küzdelemben használták. Annak érdekében, hogy ez a fajta agresszívabb és erősebb legyen, keresztezték a Ca de Bou-val. Ez a gyakorlat a fajta létrejöttéhez vezetett.

A 70-es években a fajta rajongói Alonso Guasp vezetésével létrehozták a Club del Perro Pastor Mallorquin klubot.

1980-ban sikerült elérniük, hogy a Mallorcai juhászkutya is megkapta az Fédération Cynologique Internationale (FCI) elismerését.

A mallorcai juhászkutya a legritkább spanyol fajta. 1982-ben 25 kölyköt regisztráltak az országban, de 1985-ben is csak 39 utód született. Korábban csak a Baleár-szigeteken ismerték a fajtát.

1980-ban szerepelt először kutyakiállításon mallorcai juhászkutya. Az első Interchampion és Spanyol Champion címet szerzett egyed Chula de Son Danusset volt, 1983-ban. Egyes elképzelések szerint a fajta ősei Egyiptomból érkeztek, majd ibizia és katalán kutyákkal, masztiffokkal keveredtek.

Később a helyi pásztorok saját igényeiknek megfelelően alakították kutyáikat. Csordák mellé inkább masztiffokat vittek a vérvonalba, juhnyájak mellé kisebb kutyákat vontak a tenyésztésbe, sőt kifejezetten német juhászkutyákkal is fedeztettek, hogy még kezelhetőbb, engedelmesebb, a házat is őrző kutyákat kapjanak.

Megjelenés

Méret

Leírás

Középtermetű fajta, erőteljes, izmos, karcsú kutya.

Feje a testéhez viszonyítva meglehetősen nagy, tömör, orrháta egyenes. Koponyája is hatalmas, széles, szögletes, körmérete nagyobb, mint a magassága.

Füle rövid, kicsi, hátravetett, lelógó. Szeme kissé kidülledő, ferde, ovális, sötétbarna, orrtükre fekete.

Nyaka hosszú, karcsú, nagyon erős, vastag. Mellkasa henger alakú, mély és széles. Háta egyenes, ágyéka feszes, fara izmos és magas

Farka hosszú, eléri a csánkot, hegyben végződik; nyugalmi állapotban lelóg, munkában könnyedén felgördül.

Végtagjai izmosak, párhuzamosak, erőteljesek, jó csontozatúak.

Mancsa kerekded, ujjai zártak.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Állandó vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira. De makacs, önfejű és domináns típus.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste bírja a meleg időjárást és a nagy hideget sem.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta: inkább 10-12 év feletti gyermekeknek ajánlott.

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, testhez simuló, inkább durva. Színe fekete vagy sötét tigriscsíkos.

Mallorcai pásztorkutya természete

Vérmes temperamentumú, bátor, rámenős eb.

Nagyon nemes kutya. Csak egy gazdát ismer el, és nem szívesen fogadja, ha idegenek közelítik meg. Intelligens, irányítható, ragaszkodó. Fiatal korában különösen félénk és visszahúzódó, érzelmi kitörései váratlan méreteket ölthetnek. Gazdájához haláláig hűséges. Pillantása elárulja gondolatait. Bátor és harcias.

Idegenekkel szemben bizalmatlan, agresszív és harapós ha szükséges. Megfelelő szocializáció esetén azonban jól kijön más kutyákkal, egyéb háziállatokkal és a gyerekekkel is.

Annak ellenére, hogy a fajta aktív résztvevője volt a kutyaviadaloknak, nagyon szelíd és óvatos a család gyerekeivel való interakcióban. Természetesen a kisgyermekek kiszámíthatatlan viselkedése idegesítheti a kutyát, így a szüleik soha ne hagyják őket a háziállattal együtt.

Kiváló őre családjának. Egygazdis kutya, nem tud mást elfogadni csak az első gazdáját. Általában minden gyanús hangra vagy szagra hangos ugatással reagál, és figyelni kell rá, illetve le kell tudni állítani, ugyanis "ugatógéppé" válhat.  Javasoljuk, hogy tanítsd meg neki az "abbahagy" parancsot, különben az állandó zaj zavarhatja a szomszédokat.
 
Legfőbb tulajdonságai: Bátor, harcias, idegenekkel szemben bizalmatlan.
 
Alkalmazása: Állítólag régen kutyaviadalok céljaira tenyésztették, majd később nyájőrző volt. Manapság elsősorban házőrző, testőr.
 
Profil: nyáj- és házőrző kutya.
 
Uralkodó, domináns típus így elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta.
 
Ennél a fajtánál kiemelkedően fontos a korai szocializáció és oktatás megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a mallorcai pásztorkutya korát emberi években!

Egy 1 éves mallorcai pásztorkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Mallorca juhászkutya egy kíváncsi és vidám fajta, amely rengeteg fárasztó gyakorlatot igényel. Vidd a kutyát hosszú és élénk sétára minden nap. Időnként lehetőséget kell kapnia arra, hogy korlátozás nélkül barangoljon egy megfelelően zárt udvarban vagy nagy területen. A városi lakosok számára szinte lehetetlen kielégíteni a fajta testmozgás iránti igényét, így a városi tartás hatására nagy valószínűséggel unatkozó lakáskutyává válik. A Ca de Bestiar mindig kapjon valami fontos feladatot. Ha unatkozik, az rossz magatartásformák megjelenéséhez vezethet. Pusztító cselekedetek formájában hozza a gazdi tudtára, hogy nagyon unatkozik.

Ápolás, tisztántartás

A bunda ápolása és tisztántartása rendkívül egyszerű, elég időnként (hetente 1x) átkefélni, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk bundájából. Vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A táp típusát (puppy, junior, adult, stb…), mindig az adott kutya életkorához, aktuális tápláltsági állapotához, tartási körülményeihez, aktivitási szintjéhez válasszuk. Figyelni kell, hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat és a méret. Általános szabály: 8 hetes kortól - fél éves korig naponta 3-szor, fél éves kor és 1 éves kor között naponta kétszer, majd 1 éves kortól már csak egyszeri étkezésre van szüksége. (Ez tenyésztőnként változik, ki mit ajánl. Napi kétszeri kisebb adag is ajánlott 1 éves kor fölött) Friss víz mindig álljon előtte. Néhány kutya hajlamos a túlsúlyra, így figyelje a kutya kalóriafogyasztását és súlyszintjét. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: csípő diszplázia, fülbetegségek, szembetegségek (entrópium, ektrópium stb.) és gyomorcsavarodás.

Betegségek, amire hajlamos

Mallorcai pásztorkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök mallorcai pásztorkutya képek

Mallorcai pásztorkutya kölyökMallorcai pásztorkutya kölyökKölyök Mallorcai pásztorkutya

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Ha valaki egy erős őrző-védő temperamentumú kutyát keres, akor megtalálta. Kiváló választás.

  Elsőkutyás jelölt ne válassza!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Mallorcai pásztorkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Mallorcai pásztorkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Mallorcai pásztorkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.