Máltai selyemkutya

9.212 értékelés alapján
Máltai selyemkutya
Máltai selyemkutya kölykök
Máltai selyemkutya kölyök
Máltai selyemkutya felnőtt kutya
Máltai selyemkutya
Máltai selyemkutya
Máltai selyemkutya
Máltai selyemkutya
Maltese Dog, Maltese lion dog, Malteser, Maltese
Olaszország

A máltai selyemkutya egy élettel teli, érzelmes, könnyen kezelhető társasági kutya, aki rendkívül elegáns.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: engedelmességi versenyek, társasági kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Máltai selyemkutya eredete

származás: Olaszország
A máltai selyemkutya a bichon család egyik tagja. Az antik időkben is fellelhetők voltak ezen kutyák, akiket kedvtelésből tenyésztettek és kizárólag arisztokrata családoknál voltak megtalálhatóak.

Egyes szakértők egészen a római korig vezetik vissza a fajta eredetét, habár a korabeli kutyák még közel sem rendelkeztek olyan elegáns külsővel, mint a mai máltai selyemkutyák. Darwin időszámításunk előtti 600-ra datálja a fajta megjelenését. Tény viszont, hogy Kallimakhosz görög költő és tudós (i.e. 310-240 körül) feljegyezte, hogy létezik egy olyan törpekutya, amely Melitaiosz (mai nevén Meleda) szigetéről származik, az Adria dalmát partszakaszáról. Plinius (23-79) is többször említi írásaiban a Melita szigéről való kutyát, amely nem nagyobb egy mókusnál. Állítólag kereskedők révén, a híres Selyemúton Ázsiába is eljutottak ezek az apró kutyácskák, ahol tibeti fajtákkal keveredtek, majd a XV. században bukkantak fel Európában. Századokon át az uralkodó osztály kedvencei voltak, Tiziano, Goya és Dürer képein is nagyon sok máltai jellegű, fehér öleb szerepel.

Neve ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a fajta Málta szigetéről származik. Elnevezése a sémi málat szóból ered, amely menedéket vagy kikötőt jelent, s Málta nevén kívül egy adriai sziget Meleda, és egy szicíliai város Melita nevében is felfedezhető. A máltai tehát a Földközi-tenger vidékéről származó fajta, amelynek közvetlen ősei ugyan rágcsálóirtók voltak a kikötővárosokban, azonban nagyon hamar az előkelő dámák kísérőivé léptek elő.

A máltai selyemkutya a legrégebbi európai törpekutya.
Eredete vitatott. Egyesek úgy vélik, hogy Málta szigetéről származik, ám egy másik feltételezés alapján Ázsiában volt honos és a nomád törzsek vándorlásával került a Közel-Keletre majd Európába.

1520 nagyon fontos dátum a kis fehér kutya történetében. Ebben az évben szeretett bele Stuart Mária a fajtába, és a franciaországi Lyon városából küldetett néhány példányt udvarába. III. Henrik, Franciaország királya (1574-1589) is megszerette az elegáns, fehér kutyácskákat.

Napjainkban is ismert megjelenését a máltai a XIX. és XX. századi angol tenyésztőknek köszönheti.

Az Egyesült Államokban a fajta az 1800-as évek végén tűnik fel az első törzskönyvezés pedig 1888-ra datálható.

Az 1880-tól 1950-ig tartó időszakban a máltai selyemkutyák száma lassan nőtt. De ettől kezdve a fajta népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Az 1990-es adatok szerint az USA-ban a fajta bekerült a 15 legnépszerűbb fajta közé.

Megjelenés

Méret

Leírás

A máltai selyemkutya egy nagyon elegáns, hosszú, büszke kutya.

Koponyája széles, arccorri része rövid, szeme kerek és sötét, háromszögletű füle lelogó és fejéhez simul, orrháta egyenes.

Nyaka lebernyeges, rövid, háta egyenes, erős, ágyéka izmos, mellkasa mély, bordái mérsékelten íveltek, fara széles és hosszú.

Végtagjai egyenesek, rövidek, mancsa kicsi, farkát hátára görbíti.

Szőrzete nagyon hosszú, egyenes, selymes, sűrű, lehulló és tiszta fehér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi: elhanyagolható az elhullajtott szőrszálak mennyisége
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste nehezen kezelni a meleg időjárást.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

hosszú, selymes tapintású, sűrű, egyenes és lehulló. hátán középen el van választva. Színe tiszta fehér, de előfordulhat elefántcsontszínben is. Szőrzete hófehér, selymes, sűrű, dús, többnyire a földig ér.

fehér

Máltai selyemkutya természete

A máltai selyemkutya egy életvidám, intelligens, könnyen kezelhető kutya. Egyszerűen és gyorsan tanítható.

Nagyon élénk, játékos, kedves és barátságos. Ragaszkodó, nem szeret egyedül lenni. Nagyon jó játszópajtása a gyerekeknek.

Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal. Nagyon érzékeny, de kiegyensúlyozott és csak ritkán ideges, nem szereti a zűrzavart.

Egyáltalán nem agresszív. Félelem nélküli, bizalma és megkapó érzékenysége nagyon kedveltté teszi. A legkellemesebb modorú az összes kis termetű kutya között és ugyanolyan kedves és játékos mint amilyen életerős.

A fajta temperamentuma egyedülállóvá teszi a kutyát a többi fajta között. A félős vagy túlzottan agresszív kutya súlyos személyiségi problémákkal rendelkezik.

 

Legfőbb tulajdonságai: Életvidám, élénk, kissé már-már túlfűtött de tanulékony és szófogadó.
 
Alkalmazása: Luxuskutya; elsősorban a nők kedvence. Már a 16. században azt írták róla, hogy az előkelő hölgyek ékszerként hordták - a keblükön.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a máltai selyemkutya korát emberi években!

Egy 1 éves máltai selyemkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Naponta egyszer ajánlott sétáltatni. Lakásban való tartása kifejezetten ajánlott mérete és személyisége miatt. Szeret játszani, labdázni, de nagyon jól alkalmazkodik, ezért mozgásigényét magának is ki tudja elégíteni. Ne hagyd hosszú ideig egyedül. Ha mégis ilyen körülmények között él, hajlamos lehet a szeparációs szorongásra.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem hullik, de ajánlott naponta átfésülni és rendszeresen meg is kell fürdetni. A fejen lévő hosszú szőrszálakat érdemes felkötni. Pofáján kialakulhatnak könnyfoltok, ezeket az erre a célra szánt oldattal megakadályozhatjuk. A szeme sarkában növő szőrt ajánlott eltávolítani. Tanítsuk meg a kutyát, hogyan viselkedjen ápolása során. Ehhez a legmegfelelőbb idő amikor már elfáradt és magától is lefekszik. Bár a kölyök kutya még nem igényel sok gondozást, a tanítást ekkor célszerű elkezdeni. Bundáját minden második nap keféljük ki. Fésülés előtt használjunk egy-két csepp szőrmeolajat. Mindig a teljes szőrzetet fésüljük át. A fésülést kezdjük a hasi részen és onnan haladjunk tovább. A csomókat el kell távolítani. A csomót úgy tudjuk kifésülni, a elkülönítjük a többi szőrszáltól majd cseppentsünk rá egy kis sampont, vagy bőrolajat. Ezután könnyen szétszedhetjük az ujjunkkal majd végül ki tudjuk fésülni. Soha ne vágjuk le a csomót mert csak üres folt marad a helyén. Fürdetés előtt az összes csomót el kell távolítani, mert a víz hatására megkeményednek a bundában. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Máltai kutyák hajlamosak a hipoglikémiára ( alacsony vércukorszint). Ezért etetésük naponta többször (2 alkalommal) javasolt a vércukor normál szinten tartása miatt. Gyomruk érzékeny, ezért nem javasolt a maradékkal való etetésük. Ajánlott gyakorta száraz kutyakekszet adni nekik, hogy fogaikat tisztán tartsuk. Tiszta, friss víz mindig álljon rendelkezésére. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A nedves helyektől ajánlott távol tartani és a túl melegben sem érzi jól magát. Hajlamos szemproblémákra, emésztési zavarokra és napégésre, térdkalács ficamra, hipoglikémiára, fogágybetegségre, trachea összeomlásra, progresszív retina atrófiára és glaukómára.

Betegségek, amire hajlamos

Máltai selyemkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 15 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök máltai selyemkutya képek

Máltai selyemkutya kölykökMáltai selyemkutya kölyökMáltai selyemkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 3 év ezelőtt

  Boldogságbomba

  Sértődékeny

  Sziasztok! Gombikám 6 hónapos, játékos kis szeretet bomba. Nincs jobb érzés, mint mikor hazaérkezem 😀 Pedig soha nincs egyedül... De olyankor, Gombipuszi ezerrel, kapaszkodik kéretszkedik fel. Gombi máris a nyakban, és ledönt a lábamról minden egyes alkalommal. ❤

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 11 hónap ezelőtt

  csak pozitív tulajdonságai vannak a család összes állatával jól kijön (kutya, macskák, tengerimalacok)

  nem szereti az idegen kutyákat

  Imád fürödni, a kádban emelgeti a tappancsait egymás után, hogy mossam meg. Szó nélkül engedi, hogy a szeme környékét is lemossam. Imádja a hajszárítót. Nem kunyizik az asztalnál. Nagyon jó jelzőkutya. Megvédeni nem fog, de morog ha valaki nem szimpatikus neki. De senkit soha nem harap meg. A fésülést és frizurázkodást bölcs belenyugvással tűri. Csak imádni lehet. Ha beteg vagyok agyon aggódja magát értem.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 9 hónap ezelőtt

  Játékos, szeretettel tele, inteligens, bújós

  Sziasztok. Van egy kis 8 hónapos máltaim akit imádok. Szobatisztának mondható, a nagy dolgot soha nem végzi bent, a pisit is jelzi, ha otthon vagyunk, de kb 3 órát bírja pisilés nélkül. Nálatok mi a tapasztalat? Mikortól bírta ki hosszabb ideig?

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  Intelligens, kedves, időnként meglepően önálló, de mindíg követ, veled van, mindig azt lesi merre mész, hogyan lehet veled. Ha nagy bánatod van megvígasztal. Nem enged sírni - és akkor már nem is akarsz.

  Mindíg követ, veled van, mindig azt lesi merre mész, hogyan lehet veled

  Nagyon szerethető. Kicsi társamnak éreztem őket, akik mind a mai napig hiányoznak nekem. Soha, senki nem tudott úgy felbosszantani, mint ők:))))

  Hasznosnak találod ezt?

 • 6
  írta 2 év, 11 hónap ezelőtt

  Tényleg aranyos, ragaszkodó

  Nem engedi fésülni, kefélni a szőrét, a szeme alatt sem hagyja letörölni a könny foltokat. Mindent elkövet, hogy ne csináljam. Már sok mindennel próbálkoztam nála, de nagyon nay az ellenállása. Már nem tudom, hogy mit kövessek el, hogy engedje ezeket .

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Máltai selyemkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Máltai selyemkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Máltai selyemkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.