Mopsz

9.65 értékelés alapján
Mopsz
Mopsz kölyök
Mopsz felnőtt
Mopsz futás közben
cuki Mopsz kölyök
édes Mopsz kölykök
Mopsz felnőttek színváltozatai
Mopsz
Chinese pug dog, Mini Mastiff, Dutch bulldog, Mops, Carlin, pug, mops, Dutch Mastiff
Kína

A mopsz egy gyengéd, figyelmes, vidám, bátor, barátságos, kedves, intelligens, szerető, hűséges, játékos, makacs és édes kutyafajta.
A leggyakoribb színek: fekete és ezüst.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Mopsz eredete

származás: Kína
A mopsz nagy valószínűséggel Kínából származik. Egy időben az volt az általános vélemény, hogy Hollandiából származik, mások a pekingi palotakutya sima szőrű változatának tekintették.

Kínában már jóval időszámításunk előtt tenyésztettek kistermetű kutyákat, melyeknek típusa és szőre ugyan különböző volt, de egyben megegyeztek: rövid, széles és lapos fejük volt.

A rövid orrú kutyákat már jóval a kereszténység előtt ismerték Kínában. Confucius i.e. 551-ben említi a "rövid pofájú" kutyákat.

A Tang-dinasztia korából származó feljegyzés szerint (kb. i.sz. 950), akkoriban nyolc fajtát különböztettek meg, ezek egyike volt a Lo-sze. A legfőbb fizikai követelmény az volt, hogy a Lo-Sze olyan kicsi legyen, amennyire csak lehetséges, rövid szőrrel és nagyon elasztikus bőrrel - és természetesen viselje kell a hercegi jegyeket, farka kunkori ritkán duplán csavart.

Mr. Morrison és a Willoughby d'Eresby tenyésztette kutyák fontos szerepet játszottak az 1840-es évektől kezdve. Még manapság is megszokott Willoughby mopszokról beszélni a hideg fawn színnél és Morrison mopszokról az arany apricot árnyalatnál.

Angolszász nyelvterületen a pug elnevezés vált népszerűvé, de azt nem tudjuk, honnan ered és hogyan terjedt el ez fajtamegjelölés. A pug, pugg és pugge szavakat a szeretet és ragaszkodás kifejezéseként használták. A Puck szót a huncutság, csínytevés megjelölésére használtak.
Általánosan elterjedt teória, hogy Angliába Oroszországból érkeztek először mopszok, mert onnan olcsón lehetett mopszhoz jutni, de erre nincs igazi bizonyíték.

19. század közepén került Angliába és mivel a királyi család kedvencei közé tartozott ezért hamar nagy népszerűségre tett szert.
Az AKC 1885-ben ismerte el hivatalos fajtaként a mopszot.

Megjelenés

Méret

Leírás

A mopsz egy kicsi, köpcös kutya.

Feje kerek nagy, arcorri része szögletes és erősen ráncos. Kicsi, vékony fülei jellegüket tekintve kétfélék lehetnek: rózsafül, ami kicsi és hátrahajló és gmbfül, ami előrehajló  és a fülhegy a fejhez simul, eltakarja a hallójáratot.

Szemei nagyok, kidülledőek, kiváncsi tekintetű, harapása fordított ollószerű, mert a kutya előreharap, de metszőfogai érintkeznek. nyaka enyhén ívelt, pont megfelelő hosszúságó, háta egyenes, vízszíntes, mellkasa széles, bordái íveltek, hasa felhúzott, farka magasan tűzött, kunkort alkotva a csípőjén tartja.

Végtagjai rövidek, egyenesek, izületei jól kirajzolódnak.

Bundája egyenes, csillogó, puha, de nem gyapja és nem durva. Színe lehet fekete, sárga, barackszínű, ezüstszürke, utóbbiak fekete jegyekkel az arcorri részen maszkot alkotva, a fülein, kisebb pontok a pofán és homlokon és a tarkótól a faroktőig egy csík.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de termete miatt nem risztja el azokat.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja a magas hőmérsékleteket és a hidegben gyorsan megfázik. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Bundája egyenes, csillogó, puha, de nem gyapja és nem durva, bőre elasztikus. Színe lehet fekete, sárga, barackszínű, ezüstszürke, utóbbiak fekete jegyekkel az arcorri részen maszkot alkotva, a fülein, kisebb pontok a pofán és homlokon és a tarkótól a faroktőig egy csík.

barackszínű fekete jegyekkel

Mopsz természete

A mopsz egy bájos, társaságkedvelő kutya, aki nagyjából kétéves koráig hiperaktív. Hűséges, nagyon kötődik gazdájához. Játékos, engedelmes, nem ugat sokat, csak akkor ha valami szokatlant tapasztal.

A kutyák világának bohócaként ismert, mert nagyszerű humorérzékkel rendelkezik amit szeret mutogatni is. Imád a figyelem középpontjában lenni, ha figyelmen kívül hagyják, az összetöri a szívét.

Gyerekekkel kifejezetten jól kijön, de jól megfér más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is. Az idegeneket is barátságosan üdvözli.

Engedelmességi és ügyességi próbákon is részt lehet venni vele és élvezi is. Szeretetteljes, hűséges, bájos, játékos és huncut. Nagyon intelligens, azonban megmakacsolhatja magát, ha számára kihívást jelentő képzést kap. Ne feledjük, hogy ez a fajta horkol :)

A mopsz tisztában van saját külső adottságaival, és kellő öniróniával rendelkezik ahhoz, hogy mindezt kamatoztathassa a mindennapi életben. Ennek szellemében javíthatatlan optimista, aki még késő öregkorában is kapható játékra, mókázásra, bolondozásra.

Végtelenül kedves kutya. Mivel mindennapjait évszázadokon keresztül díványon töltötte.Jellemében nyoma sincs semmiféle agressziónak. Legfőbb igénye, hogy imádott gazdája közelében lehessen, vagy ha mégsem, legalább néhány fajtársával elüthesse az unalom óráit. E tekintetben nincsenek előítéletei: egy csivavával éppolyan jól kijön, mint egy közép-ázsiai juhászkutyával.

A mopsz, bár igen élénken reagál az idegenek érkezésére, aminek heves ugatással ad hangot, ezt leginkább türelmetlenségében teszi, ugyanis szinte bárkit azonnal barátjául fogad. A gyáva, visszahúzódó, vagy támadó, esetleg sunyi mopsz súlyos jellemhibáról tesz tanúbizonyságot, de ez szerencsére nagyon ritka jelenség.

 

Legfőbb tulajdonságai: Mozgékony, életvidám, éber, intelligens. Könnyen kezelhető.
 
Alkalmazása: Tipikus öleb, de jelzőkutyának is alkalmas, mert minden szokatlan, idegen zajra rendkívül éberen reagál. Különben csendes kutya.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a mopsz korát emberi években!

Egy 1 éves mopsz emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban, városban való tartása ajánlott. Mozgásigénye nem nagy, de szívesen játszik, hancúrozik a szabadban is. Nem tudja elviselni a magas hőmérsékletet és páratartalmat a rövid orra miatt. Amikor a mopsz szabadban van, tartsd szemmel, és a túlmelegedés jeleinél azonnal vidd hűvösre. Nem szabad szabadban tartani őket. A mopsznak állandó társra van szüksége. Ha valaki mopszot tart, az tudja, hogy kedvence állandóan követi a házban, ölébe ül, és az ágyban alszik. Ilyen tökéletes mopsz-gazdi kapcsolat.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját elég időnként egy gumikefével átfésülni, arcán a redőket egy erre szolgáló készítménnyel kezelni kell, és ha szükséges akkor szemeibe cseppenteni kell. Karmait ajánlott röviden tartani. Különös figyelmet igényel a mopsz arcán lévő ráncok. Ezek a ráncok a fertőzések melegágyai lehetnek. Soha sem lehet nedves vagy koszos. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A mopsz mohón táplálkozik, ha esélyt kap rá bármit megeszik, ezért gyorsan elhízhat. A gazdi feladata hogy étrendjét gondosan figyelje. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos allergiára, könnyen megfázhat, rövid orra miatt brachycephalic syndroma, légzési gondjai is lehetnek. Hajlamos bőrproblémákra (allergia, Demodectic Mange), szembetegségekre ( száraz szem, entropium, distichia, szaruhártya-fekély), fogbetegségekre. Megfigyelhető még: Cheyletiella dermatitis, mopsz encephalitis, epilepszia, patella ficam, csípő diszplázia Mivel a szemük annyira kiemelkedő, a mopszok hajlamosak a szemkárosodásra.

Betegségek, amire hajlamos

Mopsz tenyésztése

Várható élettartam

9 - 11 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök mopsz képek

Mopsz kölyökcuki Mopsz kölyök édes Mopsz kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év ezelőtt

  Nagyon játékos

  Sok betegségre hajlamos

  A kedvenc kutyafajtám, és most fogok kapni...De ez a legcukibb kutyus a világon!!!!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 11 hónap ezelőtt
  Imádom smilet mert az arca a leg cukibb és a kis fülei . Szerintem ajánlani tudom csak kezdő kutyusgazdiknak én őt a gyerekemnek vettem egy ismerősömtől ő azért atta el mert túl sokat aludt és vinni kellet mindenhova . imádnivaló kutyafajta !!!!!!!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 3 év, 6 hónap ezelőtt

  Imádnivaló szeretet csomag.

  Nagyon hullik a szőrét.

  Imádom.😍❤️💕

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 3 év, 4 hónap ezelőtt

  Imadni való👄💋😚

  Imádnivaló kedvenc kutya fajtam😍🙈

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 9 hónap ezelőtt
  Hello, nekem lenne egy kérdésem: az, hogy a ,,hajlamos elvándorolni" szempontra 2 csillagot kapott az azt jelent, hogy szeret elmászkálni vagy épp ellenkezőleg megmarad nyugodtan egyhelyben? Minden választ előre is köszönök!

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Mopsz tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Mopsz tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Mopsz tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.