Moszkvai őrkutya

8.85 értékelés alapján
Moszkvai őrkutya
Felnőtt őrkutya
Moszkvai őrkutya a fűben
Kölyök moszkvai őrkutyák
Hatalmas mackó őrkutya kölyök
Moszkvai őrkutya
Moskovskaya Storozhevaya
Oroszország

A Moszkvai őrkutya egy makacs, önálló, intelligens, védelmező, képezhető és erős fajta.
Hatalmas termetű kutya, amely békésnek látszik, ám tettre kész. Az őrkutyák közül neki van a legnagyobb agytérfogata s így megfelelő képzés után szinte bármire képes, de alapvető feladata a területőrzés.
Imádja a családját és hű hozzájuk mindhalálig.
Használhatósága: őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Moszkvai őrkutya eredete

származás: Oroszország
A bernáthegyi, az orosz foltos kopó és a kaukázusi juhászkutya keresztezésével tenyésztették ki a 20 században.
A moszkvai őrkutya azon kevés fajták közé tartozik, melyek múltja nem vész el a pre-hisztorikus korok homályában.

Létrehozását konkrét cél indokolta. A szovjet vezetés szükségesnek látta egy tökéletes személy- és objektumvédelmet ellátó, szolgálati kutyafajta kitenyésztését. Az űrhajózás, a fegyverkezési verseny mellett a kutyatenyésztés területén is sorsdöntő csapást akartak mérni az imperialistákra. Egy olyan országban, ahol az egy főre eső vodkafogyasztás messze kimeríti a toxikológiailag megengedhető mértéket olyan őrkutyára volt szükség, mely „elsőként kérdez és csak aztán lő”.
Megszokhattuk, hogy ha valami szovjet gyártmány – teljesen mindegy, hogy működik-e, vagy sem – abból nem spórolták ki az anyagot. Nem volt ez másképp a moszkvai őrkutya esetében sem.
Az elvtársak a kaukázusi juhász szilaj vadságát szándékozták ötvözni az emberközpontú bernáthegyi intelligenciájával, majd az egészet egy csipetnyi orosz foltos kopóval szerették volna megfűszerezni. A fajta keresztezését a Vörös Csillag elnevezésű katonai telepen végezték, Grogorij Pantelenovics Medvegyej tábornok felügyelete mellett.
A Hatalom meggyengüléséig titkolták létezését, így a Moszkvai őrkutya sokáig egyszerűen nem kerülhetett civil tulajdonba.

Megjelenés

Méret

Leírás

Első pillantásra a moszkvai őrkutya valóban hasonlít a bernáthegyire. Ami laikus szemmel jobban megkülönböztethetővé teszi, az a valamivel hosszúkásabb pofája, kevésbé összenyomott feje és összességében könnyedebb megjelenése.

A moszkvai őrkutya nagytermetű, erőteljesen testfelépítésű, fejlett izomzatú. A mellkasa mély, széles és hosszú. Marja magas, széles, hosszú, izmos, jól körülrajzolt - különösen a kanok esetében. A háta egyenes, erős, széles és izmos. A dereka rövid, széles, izmos, nem nagyon kidomborodó. A hasa feszes. Nagy, kerek mancsai vannak. Farka magasan tűzött, széles és tömött. Nyugalmi helyzetben a prémszegélye lefelé áll, könnyedén behajlik a végén. Izgalmi állapotban sarló alakban felemelkedik a hátgerinc fölé.

Koponyája széles, homloka nem előreálló, pofája némileg rövidebb a homloknál, tompa és plasztikus. Párhuzamos vonalban van a homlokkal, vagy enyhén felhúzott. Határozott a szemöldök íve, az orrcimpája nagy és fekete. Háromszög alakú fülei az elülső szélükkel a fejhez simulnak. A tövüknél zömökek, sötét színűek. Szemei nem nagyok, sötétek, kerek formájúak, előre tekintők. A szemhéjak feketék és szárazak. Fogai testesek, fehérek, szorosan egymáshoz zárulnak, teljes épségben 42 foga van a kutyának. A metszőfogak egy síkban helyezkednek el a tövüknél. Harapása ollószerű.

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőrzete hosszú, dús aljszőrzettel. Színe: vörös-fehér - foltos színben, fején sötét szimmetrikus maszkkal.

Moszkvai őrkutya természete

Ne feledjük, a fajta eredeti feladata a személy- és objektumvédelem volt, ennek megfelelően idegenekkel szemben nagyon határozott fellépésre képes. Mindezzel együtt távol áll tőle a túlzott akaratosság, vagy a kegyetlen vadság. Tisztában van erejével, ugyanakkor nem provokál összecsapást. Nagy összhangban van gazdájával és szeretetét az egész családra kiterjeszti. Fontos számára a mindennapi törődés, magányos terepeken való alkalmazása nem ajánlott. Megfelelő nevelés mellett ez a kis pónilóvá fejlődő plüssmaci igazi engedelmes báránnyá válik. Mindent egybevetve a moszkvai őrkutya eszményi házőrző, lekenyerezhetetlen testőr és ha kell pihe-puha gyermekbútor a kicsik számára.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a moszkvai őrkutya korát emberi években!

Egy 1 éves moszkvai őrkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyon bizalmatlan az idegenekkel szemben, ezért kiváló őrszem, éber territóriumőrző. Félelmetes testőr. Nagyjából 1 éves koráig fogad be idegeneket, ezután már szinte lehetetlen „lekenyerezni”. A moszkvai őrkutya nem lakásba való! Még átmenetileg sem, mivel ez ízületi- és csontozatbeli károsodással járhat számára. Nagytestű kutya lévén elengedhetetlen – főleg 2 éves koráig – a rendszeres mozgás biztosítása. Az izomzat megfelelő fejlődéséhez a legjobb, ha van egy másik kutya is mellette, akivel játszhat és szaladgálhat. Ez futtatással, sétával nem biztosítható. Mozgásigénye közepesnek mondható, 300-400 négyzetméteren már elegendő tere van.

Ápolás, tisztántartás

A moszkvai őrkutyát ajánlatos legalább heti egy alkalommal alaposan átfésülni. Hosszú és vastag szőrzete leginkább a fülek mögött vagy a végtagok hátsó felületén hajlamos összegubancolódni, ezért itt elengedhetetlen a gondozása. A kiskutyák kölyök-szőrüket nagyjából fél éves koruk után veszítik el a legközelebbi tavaszi vagy őszi vedléskor. Tavasszal és ősszel az elhullatott szőr mennyisége megnő, ilyenkor gyakrabban át kell kefélni. A nyári bundában lényegesen kevesebb az aljszőrzet mint a téli szőrzetben.

Táplálás

Végleges fizikai és mentális érettségét elég későn, körülbelül 3 éves korára éri el. Egészen odáig nagyon komolyan kell venni takarmányozását és mozgatásának mérséklését. Növendék korban fokozottan kell ügyelni rá, hogy prémium kategóriájú táppal etessük, szükség esetén (ha kutyánk anyagcseréje, fejlődése megkívánja) plusz Ca és P pótlásról is gondoskodjunk. A csontok, fogak és ízületek védelmében nagyon jótékony hatású, ha zöldkagyló kivonatot is keverünk takarmányába. A kifejlett moszkvai őrkutya termetét meghazudtoló módon nem eszik sokat. Testéhez képest viszonylag kis méretű gyomorral rendelkezik, ezért még felnőtt korban is célszerű naponta kétszer etetni, hogy hozzájuthasson a megfelelő mennyiségű táplálékhoz.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Rá jellemző specifikus betegség nem ismeretes.

Betegségek, amire hajlamos

Moszkvai őrkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

3 - 9 db

Kölyök moszkvai őrkutya képek

Kölyök moszkvai őrkutyákHatalmas mackó őrkutya kölyök Édes kölyök moszkvai őrkutya

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 7
  írta 1 év, 9 hónap ezelőtt
  A legszembetűnőbb külső különbség egy moszi és egy bernáthegyi között az, hogy a moszi az orosz foltos vadászkopó(kutyá)tól örökölve, pöttyös orral és mellső végtagokkal rendelkezik. Belső különbség a kettő között legszembetűnőbben az, hogy a moszi a kaukázusi juhász(kutya) őse miatt dominánsabb sokkal a bernáthegyinél.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 10 hónap, 3 hét ezelőtt
  Amit leírnak a jelleméről, az szó szerint igaz. Fantasztikus házörző, rendkívül okos. Igazi kezesbárány a gyerekekkel, a családdal, barátokkal. Ránézésre azt hinné az ember, hogy egy cuki plüssmackó. Míg fel nem pattan és el nem viharzik melletted a 60 kilójával! Betolakodókkal szemben sem kegyetlen, de nem kell félteni: megvédi a területét. Nem gyáva, vagy sunyi, és nem megalkuvó. Ennek a kutyának fantasztikus jelleme van!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 2 hónap, 3 hét ezelőtt

  Éber, mindenre figyel, nagyon családcentrikus , könnyen tanul megért mindent. A lefektetett szabályokat igyekszik betartani. Nagyon szeret szeretni!

  Bár még csak 2 éves, az idegenekkel is haverkodik.

  Igényli a reggeli " Jó reggelt"-et. Játékra mindig kapható, nagyon nagy a mozgásigénye. Az általa kiválasztott falkavezér minden mozzanatát lesi. Nagyon könnyen tanul. Éber utánanéz minden zajnak, mozgásnak. A területet határozottan védi. Csak kertes házban ajánlott tartani és olyannak való aki minden nap szán rá időt, ezt viszont nagyon meghálálja.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 1 év, 10 hónap ezelőtt

  Beethowen nem moszkvai..hanem bernathegyi

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 7 hónap ezelőtt

  Nagyon szép🤩felséges tartásu😘😘😘😘okos pofija van😘🤩😘🤩

  Nem tudok róla, ilyen kutyám, vagy hasonló nem volt

  Ha lenne anyagi eszközöm, biztos ilyen kutyát keresnék és vennék😘🤩😘🤩

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Moszkvai őrkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Moszkvai őrkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Moszkvai őrkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.