Mudi

9.34 értékelés alapján
Mudi
Mudi kölyök kutya
Mudi felnőtt kutya
Mudi felnőtt kutya
Mudi munka közben
Mudi
Canis ovilis Fenyesi
Magyarország

A Mudi egy értelmes, nagyon aktív gyerek és állatszerető, éber hűséges és bátor kutya.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Színük: barna, fekete, kék, merle, fehér, sárga.
Használhatósága: őrző-védő, terelés, agility.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Mudi eredete

származás: Magyarország
Pásztorkutya-fajtáink közül a mudi kialakulásának története a legkevésbé ismert.
Nem őshonos fajta, hazánk területén alakult ki.

Maga a fajta elnevezése állítólag egy juhász kutyájának Mudi nevéből származik.

Feltételezések szerint XX. század húszas-harmincas éveiben önállósodott. Kialakulása az ország több részén, hasonló időszakban történt.

Fényes Dezső balassagyarmati múzeúmigazgató néprajzi gyűjtőútjai során Pest, Nógrád, Fejér és Békés megyékben lelt a legtipikusabb egyedekre. Tenyészteni kezdte őket, majd 1936-ban mutatta be és fogadták el standardját.

A második világháború végére szinte teljesen kipusztult a fajta, feltámasztása a semmiből kezdődött újra néhány B törzskönyves kutyával.
1963-ból származik az újabb standardja, amelyet Balássy Zoltán alkotott meg és az FCI is elfogadta.
Az egyes számú törzskönyv „tulajdonosa” egy Rigó nevű szuka lett.

A nyolcvanas években néhány lelkes fiatal tenyésztő kezdte újra felkarolni a fajtát. A korábbi évekre jellemző évenkénti 50-60 kölyökszám megduplázódott. 2001-ben 159 származási lap készült.

Érdekes módon a pumihoz hasonlóan külföldön a mudi is a skandináv államokban kezdett népszerű lenni. Finnországban és Svédországban van ma jelentősebb állománya, de Hollandiából is fokozott az érdeklődés iránta.

Megjelenés

Méret

Leírás

Mivel a mudit eredeti munkája pásztorokhoz kötötte, a külleme másodlagos kérdés volt.

Kompakt, harmonikus felépítésű, csibészes arckifejezése, hullámos bundája, kunkorodó farka romlatlan, természetes küllemet kölcsönöz számára.

Szolgálatkész, munkabíró és nem túl igényes kutyára volt szükség, a mudi pedig tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek.

Feje ék alakú, az orr irányában elkeskenyedő. 

A koponyája és a homloka enyhén domború.

Szeme keskeny, a belső és külső szemzugon enyhén hegyesen keskenyedő és kissé ferdén ülő; ettől kissé csibészes a tekintete. Füle magasan tűzött, felálló, fordított V-alakú.

Nyaka középhosszú, kissé ívelt, jól izmolt. Háta rövid, egyenes, a lágyéka mérsékelten széles, enyhén lejt és viszonylag rövid.

Mellkasa mély, ovális, egyenes lábain jól kirajzolódnak az ízületek; mancsai kör alakúak, szorosan zárt ujjakkal.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető: képzése örömet okoz a gazdinak, és hihetetlen tanulási képességekkel rendelkezik.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, mellyel jelez a gazdinak, ha idegen érkezik.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást. Javasolt lakásban vagy kertben tartani, de mindenképp javasolt napi mozgásigényét kielégíteni. A mozgásszegény életmód nem kedvező számára.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

sűrű és göndör. Hossza változó: a fején és a lábak elülső oldalán rövid, a test többi részén viszont hosszabbra nő. Szőre nem hajlamos a nemezesedésre. A mudi legismertebb színe a fekete, de ezen kívül még öt elfogadott színe van: hamvas (kék), cifra (blue merle), fehér, barna, fakó (sárga). A Mudit szőrzete védi az időjárás viszontagságaitól.

fekete

Mudi természete

Kivételes intelligenciájú kutyafajta, aki hihetetlenül gyorsan tanul. Amit más munkakutyafajták 15-20 foglalkozáson sajátítanak el a kutyaiskolákban, azt a legtöbb mudi már 1-2 alkalom után tökéletesen tudja és csinálja hiba nélkül!

Szinte levakarhatatlanul csüng a gazdán, de nem tolakodó, ha kell, órákon át képes egyhelyben feküdni. De elég egy halk csettintés, és máris ott ül ragyogó pofával, csillogó szemekkel és várja a "parancsot". Mindezt hatalmas lelkesedéssel. Játékos kedvét, jó kedélyét késő öreg koráig megőrzi.

A mudi szeretetét is ki kell érdemelni. Mélyen meg is tud bántódni, ha durva igaztalanság éri.

Önálló döntések meghozatalára képes, és egyedül ellátja feladatait. Szociális alkat. A gyerekektől szinte mindent eltűr. Jó házőrző, mert nagyon éber, minden szokatlan zajt azonnal jelez, de csak ritkán harapós. Jól kijön a többi kutyával és egyéb háziállatokkal is.

Játékos kedvű, vidám, közvetlen és szertelen bohóc, mely tulajdonságait idős koráig megőrzi. Félénkséget, agresszivitást nem mutathat. Terelő és őrzőmunkában is nagyszerű társ, éppen ezért nem egy tipikus halkszavú kedvenc.

Azonban figyeljük az oktatások során kutyánk rendkívüli intelligenciájára.

Fontos a korai szocializáció illetve oktatás megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A hosszas ismétléseket például legendásan utálja. Előfordulhat, hogy megmakacsolja magát, és spontán amnéziába esik. Ilyenkor a legegyszerűbb feladatok is leküzdhetetlen akadályt jelenthetnek számára.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a mudi korát emberi években!

Egy 1 éves mudi emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nem szabad tétlenül lakásban egyedül hagyni. Bármit képes megszokni és elviselni a gazdi kedvéért, de igazán akkor érzi jól magát, ha valaki a közelében van. Ha sokat van egyedül, bosszantó rossz szokásokat vehet fel. Ha azonban a napi pár órás egyedüllétet követi egy hatalmas séta, kellő foglalkozás, akkor a mudi nagyon boldogan él akár egy minigarzonban is. Ez a csupa energia kutya órákon át képes fáradhatatlanul szaladgálni és dolgozni, de jól tud alkalmazkodni a nyugodtabb életvitelhez is. Nagyon szereti a labdajátékokat, valamint a póráz nélkül való hancúrozást. Imádja a kutyás sportokat, mint például: agility, obedience, flyball, frisbee és terelősport

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nagyon könnyen tisztán tartható. Elég hetente egyszer teljes hosszában alaposan kikefélni. Mivel maga a szőrzete öntisztító, sokszor az egész napos sárban tapicskálás és dagonyázás után a teljes száradás befejeztével a kutya tökéletesen tiszta. A karmait röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajalmos fajta. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egy meglehetősen egészséges fajta. Időnként előfordulhat nála csípő diszplázia és szembetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Mudi tenyésztése

Várható élettartam

10 - 16 év

Átlagos alomszám

3 - 9 db

Kölyök mudi képek

Mudi kölyök kutyaMudi kölyökkutyaKölyök Mudi kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Imád játszani és szereti a gyerekeket. Nekem a kedvenc fajtám.

  Ásás és ugatás

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  A flyball-t imádjuk a legjobban, az egy olyan sport, ahol mindketten egymásra találtunk. Annyira szeretem, hogy ugyan mindig mellettem van, de nem mászik a nyakamba, csak ha szólok neki. Néha úgy érzem, mintha egy ember lenne...

  Szerintem nincs

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 2 év, 7 hónap ezelőtt

  Informatív

  pontatlan, kissé elavult

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 3 év, 11 hónap ezelőtt
  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Mudi tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Mudi tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Mudi tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.