Nagy münsterlandi vizsla

101 értékelés alapján
Nagy münsterlandi vizsla
Nagy münsterlandi vizsla felnőtt kutya
Nagy münsterlandi vizsla kölyök kutya
Nagy münsterlandi vizsla kutya
Nagy münsterlandi vizsla vadászkutya
Nagy münsterlandi vizsla
Grosser Munsterlander, Großer Münsterländer, Großer Münsterländer Vorstehhund, Large Munsterlander, Grosser Münsterländer Vorstehhund
Németország

A Nagy münsterlandi vizsla egy vidám, játékos, intelligens, engedelmes, tanulékony, aktív, energikus és gyerekbarát fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fehér. Fehér alapon fekete pettyekkel.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat, őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Nagy münsterlandi vizsla eredete

származás: Németország
Egy viszonylag új fajta.

A Nagy münsterlandi vizsla 1919-ig nem volt hivatalosan elismert fajta. Az őse a német hosszúszőrű pointer volt, amelyet különböző spánielekkel kereszteztek. Az eredmény a Nagy Munsterlander lett, amely egy ideig igen népszerű vadászkutya volt egész Európában. A második világháború miatt a fajta szinte teljesen megsemmisült.

A United Kennel Club 2006-ban ismerte el a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes nagyságú, könnyed mozgású, nemes megjelenésű kutya.

Feje elegáns, hosszúkás, koponyája enyhén domború, orrháta egyenes, stopja közepes, orrtükre fekete. Füle lelógó.

Fogai erőteljesek, nagyok, ollós záródásúak, ajkai feszesen záródnak.

Szeme barna, értelmes tekintetű, füle eléggé magasan tűzött, lelógó. Mellkasa mély, háta egyenes, fara mérsékelten lejtős.

Farkát kissé felfelé hajlítva viseli, rajta a szőr zászlót alkot, kurtítják. Farkát 4/5-ére csonkolják.

Törzse jó felépítésű, izmos, téglalap alakú.  Végtagjai izmosak, egyenesek, párhuzamosak.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: szőrzete minimális karbantartást igényel. Hetente egyszer elegendő a bunda átkefélése.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőrzete közepesen hosszú, enyhén hullámos; a lábai hátulsó részén, valamint a farkán zászlót alkot. Színe fehér alapon kisebb-nagyobb fekete foltokkal és pettyekkel.

pettyes, foltos

Nagy münsterlandi vizsla természete

A Nagy münsterlani vizsla magabiztos és alkalmazkodó. Jóindulatú kutya, szeretetteljes és nagyszerű családi társ.

Intelligens és gyorsan tanul. Ellentétben sok vadászfajtával emlékszik arra, amit megtanult, és képes tudást szezonról-szezonra bővíteni. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Sokszínű vadászképességgel kell rendelkeznie. Sohasem ideges, mindig kiegyensúlyozott, megbízható kutya. Jó karakterű fajta, határozott kiállású nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű.

Bátor és könnyen alkalmazkodik környezetéhez. Nagyon játékos, hűséges és engedelmes. Előfordulhat, hogy egy személyhez kötődik nagyon.

Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció estén egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel barátságos, játékos. Idegenekkel szemben is barátságos, de ha nincs otthon a család akkor megvédi azt. B

átor, mindig tettre kész, értelmes, vidám, engedelmes. Mindenes vadászkutya. Különösen pontos vadjelzése és remek apportírozókészsége miatt értékelik. A háziállatokat veszélyeztető ragadozó madarak ádáz ellensége. Jó őrző-védő.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a nagy münsterlandi vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves nagy münsterlandi vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó vizsla pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete minimális karbantartást igényel. Hetente egyszer elegendő a bunda átkefélése. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló megbetegedések: csípő diszplázia, szürkehályog, osteochondritis, fülgyulladás és szembetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Nagy münsterlandi vizsla tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök nagy münsterlandi vizsla képek

Nagy münsterlandi vizsla kölyök kutyaNagy münsterlandi vizsla cuki kutyakölyökNagy münsterlandi vizsla kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap, 2 hét ezelőtt

  Vadászathoz nálam a legjobb társ, szófogadó, és gyorsan tanul.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Nagy münsterlandi vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Nagy münsterlandi vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Nagy münsterlandi vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.