Nápolyi masztiff

101 értékelés alapján
Nápolyi masztiff
Nápolyi masztiff
Nápolyi masztiff felnőtt kutya
Nápolyi masztiff kutya
Nápolyi masztiff kölyök
Nápolyi masztiff kölyök kutya
Nápolyi masztiff kölykök
Nápolyi masztiff
Italian Mastiff, Can'E Presa, Olasz Masztiff, Neo, Italian Molosso, Mastino Napoletano, Olasz Bulldog, Italian Bulldog, Neapolitan Mastiff
Olaszország

A nápolyi masztiff egy éber, önálló, hűséges és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék, szürke.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Nápolyi masztiff eredete

származás: Olaszország
Állítólag már a rómaiak is ismerték; a gladiátori viadalok egyik kedvelt főszereplője volt. Közeli rokona a bordeaux-i dognak, a bernáthegyi kutyának és a pireneusi hegyikutyának.

A mastino napoletano a nagy római molosszer kutya leszármazottja, melyet Columella "De re rustica" c. művében írt le az időszámításunk szerinti I. században. A katonák oldalán harcoló kutyák egész Európában elterjedtek a római légió által; számtalan dog-típusú kutya őseivé váltak sok európai országban. Századokon át fennmaradtak a Vezúv tövében elterülő földbirtokokon és Nápoly környékén.

Bár sokak szerint ősrégi fajtáról van szó, a XIX. század kinológia szaktekintélyei könyveikben még nem szólnak olaszországi masztiff típusú kutyákról.

Emil Hauck 1965-ben ír egy milánói kutyakiállításról, ahol egy Mario Monti nevű úr Drago névre hallgató, saját tenyésztésű kutyáját az akkori bíró vonakodott elbírálni, mivel nem ismert semmiféle "mastino italiano" nevű fajtát. Monti ezek után szenvedélyes cikket írt a fajtáról, szerinte Nápoly, Bologna, Firenze, Pisa, Livorno, sőt Róma környékén is számtalan masztiff típusú kutyát látni.

Néhány olasz tenyésztő közvetlenül a második világháború előtt kezdte el a mastino napoletano fajtaazonos tenyésztését. először dr. Soldati, majd a háború után dr. Solari próbálta egyelőre sikertelenül hivatalosan is elismertetni a fajtát.
A nyilvánosság elé 1946-ban lépett a mastino, pontosabban akkor még "cane presa" néven szerepelt nyolc kutyaegy kiállításon. Dr. Piero Scanziani boxertenyésztőt teljesen elbűvölte az Angiolino nevű kan.
A következő évek során beutazta a Vezúv környékét és minél több kölyköt próbált megvásárolni, melyek megfeleltek tenyésztési elképzeléseinek. 1949-ben szerezte meg a Guaglino nevű kant, majd Pacchianát, első tenyésztésre alkalmas szukáját. Ebből a párosításból számos győztes kutya született, ők lettek a Villanova kennel alapító kutyái. Scanziani Guaglinóról mintázta fajtaleírását, s ezt a kant vette fel törzskönyvébe első mastinóként az ENCI. Ugyancsak 1949-ben alapította meg Scanziani az olasz fajtaklubot is.

Az Egyesült Államokban Nápolyi masztiffként dokumentálták az 1970-es években, és 1973 körül alakult meg az USA-beli tenyészklub.
Az AKC 1996-ban elfogadta az első szabványt, és a fajta 2004-ben az AKC munkacsoport részévé vált.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagy termetű, robusztus megjelenésű eb.

A fej különösen nagy jelentősséggel bír e fajta esetében. Úgy is mondhatnánk, hogy a rendkívüli fej a fajta egyik legismertebb védjegye. Erről a standard is nagyon részletesen rendelkezik. Nem egyszerűen csak nagynak, masszívnak, szélesnek és a fajtára jellemző módon "bőrösnek" kell lennie, hanem minden paraméternek összhangban kell lennie egymással, és magával a testtel is.

Feje hatalmas, gömbölyű, állkapcsa rövid. Szeme viszonylag kicsi, egymástól távol álló, gesztenyebarna színű, tekintete élénk. Füle fejhez simuló, kicsi, háromszögletű, általában csonkolják.

Nyaka igen izmos, közepesen hosszú, mellkasa mély, széles, háta egyenes, erőteljes, hasa kissé felhúzott.

Mellső és hátulsó végtagjai ugyancsak erőteljesek, izmosak, mancsa nagy, tömör. Farka magasan tűzött, a csánk alá ér, a hegye felé fokozatosan elvékonyodik, nyugalmi állapotban lelóg. Általában kétharmadánál csonkolják.

Szőrzete rövid, sűrű, sima és fényes; színe fekete, ólomszürke, szürke, szürke csíkos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a szőrsimító kesztyű jó barát az elhalt szőrszálak gyors és egyszerű összegyűjtésére, amely segítségével távol tudjuk tartani a nemkívánatos szőrszálakat.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém hideg időjárást. Lakásban tartáskor javasoltak rendszeres séták. Legoptimálisabb számukra egy kis vagy közepes kertben tartani őket.
 • Mérsékelten aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Mérsékelten aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek 12 év fölött ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek, amennyiben tudnak vele bánni. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, sima, fényes. Színe fekete, ólomszürke, szürke csíkos, homoksárga, barna.

Nápolyi masztiff természete

Alapjában véve nyugodt, jóindulatú, nem agresszív, a gazdájával olyan, mint egy falat kenyér. Csak akkor támad, ha parancsot kap rá. Minden körülmények között megbízható.

Legtöbbjük társként kezelve érzi jól magát, nem bírja az egyedüllétet, a magányt. Rendkívüli módon kötődik gazdájához Megkülönböztetett figyelemmel szereti családját, különös tekintettel a gyermekekre. Számukra ideális játszópartner, mivel nem szeles természetű, végtelenül türelmes és gyengéd a csöppségekkel is, de nem javasolt szülői felügyelet nélkül együtthagyni őket. Nagyon fontos számára a szoros fizikai kontaktus gazdájával.

Bizalmatlan az idegenekkel és harcias más kutyákkal szemben.

A gyerekekkel szemben viszont nagyon türelmes, toleráns, jól tűri a durvább játékokat is. Nagyobb gyerekeknek ajánlott, 12 év felett, ugyanis játéka erőteljesebb mint egy társasági kutyának. Megkülönböztetett módon szereti a gyerekeket.

Egyéb háziállatokkal is jól kijön, de ne hagyd velük egyedül. Értelmes és okos kutya, aki gyorsan tanul, de makacs és akaratos is tud lenni. Elsőkutyás gazdinak nem ajánlott fajta.

Elengedhetetlen a korai szocializáció és következetes képzés. Oktatása kezdetben nehézkes lehet, megmakacsolhatja magát, mindamellett intelligens, és amit megtanul az később is visszakérdezhető. Nagyon fontos, hogy tanítását fiatalkorban elkezdjük, mert felnőtt kutyaként már nem lehet hatni rá.

 

Legfőbb tulajdonságai: Nagy erejű, de megbízható, higgadt, engedelmes. Gazdájához olyan, mint egy falat kenyér.
 
Alkalmazása: A régi Rómában gladiátor- és harci kutya volt. Manapság az egyik leghatékonyabb őrző-védő fajta; tekintélyt parancsoló testőr, jó házőrző.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a nápolyi masztiff korát emberi években!

Egy 1 éves nápolyi masztiff emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Aktivitási szintje mérsékelt, napi 45 perc aktív játékra és mozgásra van szüksége. Mindennap szüksége van megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy elégesse felesleges energiáit, és ezzel a lehető legjobb családtaggá váljon. A séta minden nap kötelező. Nagy kutya, és bár örömmel fedezi fel a hátsó udvart, mégis minden nap ki kell vinni és szocializálni kell, hogy temperamentuma kiegyensúlyozott legyen. Felnőtt kutyaként általában kevésbé aktív, de mindig éber és védelmező. Imádja a családi kirándulásokat, de séták alkalmával mindenképp pórázon javasolt tartani, mivel erős vadász​​ösztönnel rendelkezik, és bármikor elindulhat kisebb állatok után.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Számos betegségre hajlamosak: csípő és könyök diszplázia, osteosarcoma, cseresznye szem, a progresszív retina atrófia, entropium, ectropion, hypothyreosis, cardiomyopathia, gyomorcsavarodás, felfúvódás. Szemhéjprobléma, allergiás bőrgyulladás, valamint szőrtüszőatkásság előfordulhat. A lelógó alsó ajkak miatt erőteljes nyálzás tapasztalható.

Betegségek, amire hajlamos

Nápolyi masztiff tenyésztése

Várható élettartam

8 - 10 év

Átlagos alomszám

6 - 12 db

Kölyök nápolyi masztiff képek

Nápolyi masztiff kölyökNápolyi masztiff kölyök kutyaNápolyi masztiff kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 7 hónap, 2 hét ezelőtt

  Kiszámítható, higgadt és jól kezelhető nagysága ellenére.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Nápolyi masztiff tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Nápolyi masztiff tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Nápolyi masztiff tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.