Német dog

102 értékelés alapján
Német dog
NÉmet dog
NÉmet dog kölyök kutya
Dán dog
NÉmet dog kölyökkutya
Dán dog kölyök kutya
NÉmet dog kölyök
Német dog
Dane, German Mastiff, Deutsche Dogge, Gentle Giant, Great Dane, Dán dog
Németország

A Német Dog egy éber, barátságos, kedves, intelligens, szerető, hűséges, nyugodt, érzékeny és szociális kutya. A világ egyik legnagyobb kutyája. A németek és dánok is nemzeti kutyájuknak tekintik.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék és barna.
Ahhoz hogy egészségét fenntartsuk, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: őrzés, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Német dog eredete

származás: Németország
A német dog egy ősi kutyafajta, akiről már i. e. 2500 körüli egyiptomi sírkamrák falain fellelhetők rajzok. Fáraók kedvence lehetett. Manapság kétféle néven ismer.
Angol nyelvterületen dán dogként ismerik, míg a hivatalos neve a német dog.

Ősi keleti harci kutya; egyes kinológusok szerint a molosszusok leszármazottja, régen állítólag még tigrisvadászatra is használták.
Már a régi Egyiptomban a IV. dinasztia síremlékein (több mint négyezer éves leleteken) is találtak hasonló külsejű ebeket.
A modern Német dog kialakulásának helye meglehetősen vitatott; a németek is, a dánok is a magukénak mondják.

A vitában hivatalosan a németek győztek, hiszen az FCI standard szerint német fajta. Ez olyan értelemben igaz, hogy valóban a németek tenyésztették ki a mai dogot. Mint valamennyi fajtának, amelyet kemény, harcos feladatokra terveztek, a német dognak is meglehetősen elhanyagolták a küllemét, hiszen az volt a dolga, hogy medvét, vaddisznót öljön, éppen ezért a hangsúly mindig is a méreten, a testtömegen, a bátorságon, a gyorsaságon és az állóképességen volt, nem ún. fölösleges küllemi tulajdonságokon.

A modern német dog természetesen sokkal nemesebb, elegánsabb megjelenésű, mint ősei; sokan a kutyák Apollójának nevezik.

Az amerikai Német Dog Klubot 1889-ben alapították.

Megjelenés

Méret

Leírás

A világ egyik legnagyobb kutyája egy robosztus testfelépítésű, ugyanakkor harmonikus, arányos alakú kutya.

Hatalmas termetű, elegáns megjelenésű kutya. Feje hatalmas, stopja kifejezett. Orrtükre fekete: a harlekin dogoké fekete foltos vagy hússzínű is lehet. Füle magasan tűzött, feláll, csonkolják.

Teste szögletes. Feje teste többi részével arányos, hosszú, koponyája keskeny, fogazata egyenletes, fehér, harapása ollós, közepes méretű szemei mandulavágásúak és sötétek.

Nyaka izmos, hosszú, szépen ívelt, háta rövid, feszes, erős, lágyéka kissé ívelt, erőteljes, jól felhúzott, fara lejt, magasan tűzött farka a csánkig ér, elkeskenyedik, mellkasa mély, széles, bordái jól íveltek.

Végtagjai függőlegesek, hosszúak, feszesek, mancsa kerek, ujjai rövidek, jól íveltek.

Bundája rövid, sűrű, csillogó.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt általában meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára megfelelő mennyiségű mozgást.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, sűrű, fényes. Színe fekete, kék, sárga, csíkos és fehér fekete foltos (harlekin).

Német dog természete

A szelíd óriások egyike. Hatalmas ereje, csupa kedvességgel párosul. Igazi óriás, de nagyon szereti ha dédelgetik.

Egy jóindulatú, kedves, szófogadó kutya, de képzését még kölyökkorban el kell kezdeni termete miatt.

Kiváló őrzőkutya, nagyon kíváncsi, semmi nem kerüli el figyelmét. Hűséges és érzékeny. Jól kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal. Nehezen lehet felidegesíteni, de ha sikerül akkor nagyon kell vigyázni vele, ugyan nem harap, de egész testével ránk nehezedik.

Nyugodt családok mellé ajánlott, mert ahol hangos veszekedés előfordul, ott a dán dog mindig a gyengébb védelmére kell. És miközben nevelnénk gyerekünket, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egy hatalmas 80 kilós doggal nézünk farkasszemet.

Manapság egyik legfőbb profilja a kísérő és családi kutya szerep, melyhez szintén csodálatos adottságokkal rendelkezik. Roppant fejlett empatikus készsége révén pontosan érzékeli gazdája hangulatváltozásait, és a szerint alkalmazkodik a helyzethez. 

A legnagyobb harmóniában, mindenféle tolakodás nélkül illeszkedik a család mindennapjaiba. A lakásban puha macskaléptekkel közlekedik és szinte ellenállhatatlan bájjal szuszog gazdája fülébe.

Annak ellenére, hogy karakterük végtelen nyugalmat sugároz, és mindennél többre tartják az otthon diszkrét melegét, kifogyhatatlan türelemmel fogadják a család legkisebb tagjainak zsivajjal kísért nyüstölését. Ez a fajta valóban különleges képességgel van megáldva a gyermekekkel való viszony terén. Sosem él vissza testi erejével, sőt még azok a példányok is, melyek nem nevelkedtek gyermekekkel együtt, ösztönösen tudják, hogy az emberpalánták közelében nincs helye meggondolatlan szertelenkedésnek. Ráadásul a gyermekeknek sem utolsó élmény, hogy egy póniló méretű kutya szolgál játszóterükként. A kutyák és gyermekek harmonikus és biztonságos együttélésének mindenkori szabálya az állandó szülői felügyelet.

A dog toleráns a családdal együtt élő többi kutyával, vagy bármilyen más élőlénnyel szemben. Általában ő a társaság legnagyobb tagja, de erejét és méretét sosem zsarnokoskodásra, hanem falkája védelmére használja. Még idegen kutyákkal szemben is toleráns. Sok kell ahhoz, hogy kihozzák béketűréséből, de ha sikerül felingerelni, akkor bizony tud kegyetlen lenni. Nem bosszúvágyból, hanem fizikai adottságai miatt.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kiegyensúlyozott, nyugodt, de félelmet nem ismerő, idegenekkel szemben bizalmatlan kutya. Szigorú, de sohasem rosszindulatú.
 
Alkalmazása: Elsőrangú őrző-védő kutya. Őseit harci kutyaként használták, továbbá medvére, vaddisznóra, sőt állítólag még tigrisre is vadásztak velük.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a német dog korát emberi években!

Egy 1 éves német dog emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Igényli és megbecsüli a meleg fekhelyet. Termete ellenére nem szeret a szabadban, hidegben lenni. Ha mégis a kertben tartanánk huzatmentes puha fekhelyet kell biztosítani neki. Nem nagyon szeret mozogni, de ha megindul, akkor ne kerüljünk az útjába, mert úthengerként áttapos rajtunk. Szaglása kiváló, ezért jó nyomkereső kutyává válhat. Télen könnyen megfázhat, így rossz időben javasolt egy kutyakabátot ráadni, hogy elkerüljük a megfázást. Kölyökként napi 90 perc mozgásra van szüksége, felnőttként 30-60 perc elegendő számára. Fiatalkori mozgatására hasonlóképpen spártai szigor vonatkozik. Aranyszabály, hogy a növendék dog akkor és annyit mozogjon, amennyit ő akar. Felnőtt korában, e tekintetben nincsenek különleges igényei. A napi 1-2 sétával, esetleg havi 1-2 nagyobb kirándulással boldogan elvan. Ezeknek is inkább a gazdával való közös tevékenység öröme, mintsem a hallatlan mozgásigény a mozgatója. Ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy bármennyire furcsa, a dog számára biztosítani kell a lakásba való bejárás lehetőségét. Ennek egyik oka, hogy a fajta mindene a gazdával való szoros együttlét és akkor a legboldogabb, ha minél többet lehet mellette. A másik egy praktikus indok, nevezetesen a dogok vékony szőrzete, mely igen kevés védelmet nyújt a hideggel szemben. Akinek nincs módja, vagy nem akarja ezt biztosítani számára, jobb, ha más fajtát választ magának.

Ápolás, tisztántartás

Bundája nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Öt hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák etetése naponta háromszor javasolt. 5 hónapos kor fölött napi kétszeri táplálkozást igényel. Gyomorcsavarodásra és felfúvódásra hajlamos, ezért étkezések után ne mozgassuk. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos csípő diszpláziára, szívbetegségekre, farok sérülésekre. Előfordulhat a hízósejtek daganata. A futtatás a kutya egy éves koráig nem ajánlott, de a gyalogoltatás szükséges. Némelyikük hajlamos a csípőízületi problémákra, így továbbtenyésztés esetén ajánlatos megröntgeneztetni. Örökölt szemhéj-tökéletlenség, szőrtüszőatkásság, különböző csontbetegségek, járási problémák, néha felfúvódás előfordulhat. A dogok kivételesen magas fájdalomtűrő képességgel és ingerküszöbbel rendelkeznek, ami nagyban megnehezíti bizonyos betegségek tüneteinek időben történő felismerését. Ennek kapcsán meg kell említeni azt a fájdalmas tényt, hogy a dogok többsége – más nagytestű fajtához hasonlóan, még a leggondosabb tartási körülmények mellett is – általában 8-10 évig él.

Betegségek, amire hajlamos

Német dog tenyésztése

Várható élettartam

8 - 10 év

Átlagos alomszám

5 - 12 db

Kölyök német dog képek

NÉmet dog kölyök kutyaNÉmet dog kölyökkutyaDán dog kölyök kutyaNÉmet dog kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 7 hónap ezelőtt

  Kifelé a LEGKEMÉNYEBB személy és területvédő, előbb harap, azután öl, nem csak nehezkedik!, befelé szeretetre vágyó és szerethető, mély érzésű, nemes lelkű, egyenes családtag, hűséges, ragaszkodó, okos, nyugodt

  Kb. 2 hetenként próbál lazítani a fegyelmen, de következetesen meg lehet Vele "beszélni"!

  A "csillagos" értékelések közül néhány szerintem nem úgy van, hanem: Lakásban tartható 5* Egyedül hagyható 5* Kutyákat szereti 2* Idegenekkel barátságos 0*!!!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 10 hónap ezelőtt

  Óriás, és rettenthetetlen ám mégis egy óriás bőrbe bújt angyal. Az biztos, ha együtt sétálunk, ránk sem mer nézni senki ;) Kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkező kutya. Kiszámítható.

  Nagy, nagyon :D De ez nem negatívum, aki tudja mekkora lesz.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Német dog tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Német dog tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Német dog tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.