Német juhászkutya

9.111 értékelés alapján
Német juhászkutya
Német juhászkutya felnőtt kutya
Német juhászkutya kölyök kutya
Német juhász kutya felnőtt kutya
Német juhászkutya felnőtt
Német juhászkutya cuki kölyök kutya
Német juhászkutya édes kölyökkutya
Német juhászkutya
Berger Allemand, GSD, German Shepherd, németjuhász, Alsatian wolf dog, Német juhászkutya, Deutcher Schaferhund, Deutscher Schäferhund, Alsatian
Németország

A Német juhászkutyákat gyakran tekintik az egyik legjobb rendőri és katonai fajtáknak a világon. Egy erős, sportos és intelligens fajta. Ismert, hogy nagyon hűséges, védelmező típus.
Sokoldalú kutyafajta amely az Egyesült Államokban a 2., az Egyesült Királyságban a 4. helyen áll kedveltséget illetően.
Színe leggyakrabban fekete-cser.
Gyerekeknek ajánlott fajta, idegenekkel szemben gyanakvó. Egyéb háziállat mellett is könnyen tartható.

A második világháború során egy német repülőtér lebombázott területén találtak rá az amerikai járőrök egy németjuhász szukára öt kölykével. A járőrség egyik tagja befogadott két kutyát, az egyik lett Rin-Tin-Tin. A katona visszavitte Amerikába a kutyát, ahol benevezett egy versenyre, amit filmezte. Innen indult a híres német juhászkutya karriere.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Német juhászkutya eredete

származás: Németország
A Német juhászkutya az egyik legkedveltebb faj a világon, nem csoda, hogy Magyarországon is a népszerűségi lista élén szerepel.

A magyar köznyelvben farkaskutyaként emlegetik, bár köze a farkashoz neki is csak annyi, mint a többi kutyának, hogy őse a farkas.

Az bizonyos, hogy már a 17. században ismertek egy, a magyar komondorhoz hasonló, de annál kisebb, középtermetű, eléggé durva megjelenésű állatot, amely a juhnyájak mellett őrző és terelő szolgálatot látott el. Ez volt az ónémet pásztorkutya, és belőle alakították ki a németjuhász mai formáját hosszú és szigorú szelekciós munka révén.

Korszerű típusa végül is 1884-ben forrott ki véglegesen Max von Stephanitz lovassági kapitány lelkes, fanatikus és szakértő tevékenysége nyomán. Max von Stephanitz lovassági kapitány figyelt fel gyakorlatozása közben két nyájat engedelmesen terelő kutyára. Ekkor határozta el, hogy tenyészt magának ilyen engedelmes kutyákat. Első juhászkutyáját 1898-ban vásárolta, akit Horand von Grafrath-ra keresztelt. Horand lett minden német juhászkutya ősatyja.

1899-ben alapította meg Stephanitz a Juhászkutya Egyesületet, melynek legfontosabb tevékenysége a megfelelő tenyészanyag kiválasztása volt a sok juhászkutya közül.

Céljuk a legszebb, juhászkutya kialakítása volt, amely leginkább hasonlít egy farkashoz, de tenyésztésébe nem akartak farkasokat bevonni. Olyan munkakutyát akartak létrehozni, melynek jellembeli tulajdonságait és vérmérsékletét is szabályozhatják. Türingia és Württenberg tartomány kutyáiból állították össze a ma is ismert német juhászkutyát.

Nagy népszerűségre tett szert, de az első világháború után, minden ami német elkerültek, így az ő népszerűsége is csökkent. Rin-Tin-Tin nevű német juhászkutyának köszönheti újbóli népszerűségét, aki mozisztárként felkeltette újra a fajta iránti érdeklődést.

Megjelenés

Méret

Leírás

A német juhászkutya egy erős testalkatú, izmos, szikár kutya.

Feje ék alakú, fülei között mérsékelten széles, arányos a többi testrészével.Harapása ollószerű, ajkai feszesek, jól záródnak.

Orra fekete, közepes szemei mandulaformájúak és kissé ferde metszésűek, kúp alakú fülei magasan tűzöttek felállóak, előre fordulnak.

Amikor szabályosan üget, akkor fejét előre tolja, farkát pedig enyhén megemeli, amitől egy harmonikus vonalat alkot. Háta hosszú, feszes, izmos, ágyéka széles,  erős, de rövid, fara enyhén lejt, mellkasa mérsékelten széles, bordái közepesen íveltek, hasa kissé felhúzott.

Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, hátső végtagjai erősek, kissé hátraállítottak, a combcsont és a lábszár 120 fokos szöget zár be.

Szőrzete duplarétegű. Rövid, sűrű, finom aljszörzete és egyenes, durva, testhez simuló és sűrű fedőszőre van. A fején, végtagok mellső oldalán és mancsain rövid, nyakán, végtagjai hátsó részén hosszabb, combjain mérsékelten gatyát képez.

Színe fekete, vörösesbarna, barna, sárga, világos szürke jelöléssel, egyszínű fekete, szürke, sötétebb fekete nyereggel és maszkkal. Diszkrét kis fehér jegyek a mellkason, hasán megengedett, de nem kívánatos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos és szezonális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres kefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmező és rettenthetetlen. Minden megvan benne, ami a család és a ház védelmére szükséges.
 • Magas alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Háziállatok mellé is javasolt fajta.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Szőrzete dupla rétegű. Rövid, sűrű, finom aljszőrzete és egyenes, durva, testhez simuló és sűrű fedőszőre van. A fején, végtagok mellső oldalán és mancsain rövid, nyakán, végtagjai hátsó részén hosszabb, combjain mérsékelten gatyát képez.Színe fekete, vörösesbarna, barna, sárga, világos szürke jelöléssel, egyszínű fekete, szürke, sötétebb fekete nyereggel és maszkkal. Diszkrét kis fehér jegyek a mellkason, hasán megengedett, de nem kívánatos.

fekete vöröses barna, sárga, szürke mintázattal

Örökbefogadnál egy német juhászkutyát?

Deborah
Deborah

7 év 11 hónapos lány Német juhászkutya

Itt találhatod:

Várpalota-Inota, Alex Állatvédő Egyesület

Megnézem az összeset (4)

Német juhászkutya természete

A német juhászkutya a világ egyik legnépszerűbb és legjobb munkakutyája. Eredetileg nyájakat őrzött; mai formáját a német tenyésztők hosszú és szigorú szelekciós munkával alakították ki.

Intelligens, hűséges, bátor, megvesztegethetetlen. Jó tulajdonságainak bámulatos összekapcsolódása teszi lehetővé, hogy a német juhászkutya - és csakis ez a fajta! - egyidejűleg lehessen vakvezető, mentő, testőr, nyomozókutya, kábítószer-kereső és pásztorkutya.

Nagyon jól szerepel az ügyességi játékokon és engedelmességi próbákon is. De mivel nagyon családcentrikus kiválóan alkalmas családi kedvencnek is. Nagyon gyengéd, barátságos, hűséges, ugyanakkor bátor és magabiztos kutya. Nem szeret egyedül lenni, sőt ha egyedül hagyják hosszú időre akkor úgy érzi, hogy büntetik, ezért olyanoknak ajánlott, akik keveset töltenek távol otthonuktól.

Kiváló őrző-védő kutya, akit lehetetlen megvesztegetni. Jól kijön a gyerekekkel, de elvárja, hogy tisztelettel bánjanak vele. A családhoz tartozó gyereket megvédi akár társaitól is, ha egy játék eldurvulna, ezért nem szabad egyedül hagyni gyerektársasággal.

Az egyik legfontosabb dolog a németjuhásszal kapcsolatban, hogy nem ajánlott egyedül vagy távol az emberektől tartani. Társ nélkül unatkozik és csalódik a gazdiban. Egy olyan németjuhász, akit a családja figyelmen kívül hagy, nagy valószínűséggel rossz viselkedési formákat fog felvenni, hogy szórakoztassa magát. Erre jó megoldás lehet az ugatás és rágás .

Megfelelő szocializáció esetén jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal is. Könnyen tanítható, szolgálatkész.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a német juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves német juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A német juhászkutya mozgásigénye nagy, ezért lakásban való tartása nem ajánlott. Imád, kocogni a gazdival, úszni és sétálni. Ha megfelelő a kapcsolata a gazdájával, akkor nyugodtan el lehet póráz nélkül is engedni. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Lakóhelyétől függetlenül minden nap nagy mentális és fizikai stimulációt igényel, ezért olyan tulajdonosra van szüksége, aki hajlandó és képes is ezt neki megadni. Ez nagy terhet jelenthet azoknak a tulajdonosoknak, akik nem tudják, milyen kutyafajtát választottak. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényel nagy törődést. Elég hetente egyszer átfésülni. Füleit ajánlott tisztán tartani, körmeit pedig rendszeresen vágni kell. Csak szükség esetén ajánlott fürdetni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Különös figyelmet kell fordítania a kölykök táplálására. Nagyon gyorsan fejlődnek négy és hét hónapos kor között, így érzékenyek a különböző csontbetegségekre. Jó minőségű, alacsony kalóriatartalmú étrend segít abban, hogy ne növekedjen túl gyorsan. Érdemes állatorvos vagy táplálkozási tanácsadó véleményét kikérni. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A német juhászkutyára jellemző betegségek: szembetegségek, szaruhártya gyulladás, gyomorzavarok, emésztési problémák, gyomorcsavarodás, csípő és térdízületi diszplázia, artrózis, hasnyálmirigy elégtelenség, gerincvelőhártya csontosodás, epilepszia, bőrbetegségek, veleszületett szívbaj és idegrendszeri rendellenesség is.

Betegségek, amire hajlamos

Német juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 15 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök német juhászkutya képek

Német juhászkutya kölyök kutyaNémet juhászkutya cuki kölyök kutyaNémet juhászkutya édes kölyökkutyaNémet juhászkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Családi kutya, házőrző, nagyon okos stb

  Rossz emberek kezében, rossz kutyák lehetnek! Minden nevelés kérdése!

  Imádom ezt a fajtát! Nekünk régebben volt 2 Német Juhász kutyánk volt! Nagyon okos kutyák voltak! :) Nem mindenkinek való a Német Juhász kutya, vagy akármelyik más fajta! Mindenkinek ajánlom, akinek van gyereke, remek családi kutyák! Könnyen taníthatóak! De akármilyen kutyáról is van szó, akinek nincs pénzük tenyésztőre, fogadjon örökbe. Van fajtamentés is!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Csodálatos, okos, igazi társ.

  Sajnos diszpláziára hajlamos, az előző kutyámat az miatt kellett elaltani. Remélem Lady sokáig boldog lesz velem.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Tudni akarása példás, mindamellett okos és intelligens, nagyon jó kutya

  csípő diszplázia a legnagyobb ellensége

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 4 hónap ezelőtt
  Nekem is ilyen kutyusom van és nagyon okos és hűséges

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 10 hónap, 1 hét ezelőtt

  Hűséges, okos, engedelmes, bátor, fáradhatatlan

  Néha önfejű, erős akaratú

  Végtelen hűséges, értelmes és inteligens kutya, amit bátran tudok ajánlani kisgyermekes családoknak is. Viszont csak olyan gazdiknak lesz jó társa, aki megfelelő mennyiségű és minőségű időt képes vele tölteni, tanítani, játszani, közös programokra járni. Igényli a mindennapi fizikai és mentális gyakorlatokat. Tökéletes fajta kiállításokra, ügyességi- és terelőversenyekre. Sajnos hajlamos a csípődiszplaziara és a gyomorproblémákra.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Német juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Német juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Német juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.