Német juhászkutya

8.67 értékelés alapján
Német juhászkutya
Német juhászkutya
Berger Allemand, GSD, German Shepherd, németjuhász, Alsatian wolf dog, Német juhászkutya, Deutcher Schaferhund, Alsatian
Németország

A Német juhászkutyákat gyakran tekintik az egyik legjobb rendőri és katonai fajtáknak a világon. Egy erős, sportos és intelligens fajta. Ismert, hogy nagyon hűséges, védelmező típus.
Sokoldalú kutyafajta amely az Egyesült Államokban a 2., az Egyesült Királyságban a 4. helyen áll kedveltséget illetően.
Színe leggyakrabban fekete-cser.
Gyerekeknek ajánlott fajta, idegenekkel szemben gyanakvó. Egyéb háziállat mellett is könnyen tartható.

A második világháború során egy német repülőtér lebombázott területén találtak rá az amerikai járőrök egy németjuhász szukára öt kölykével. A járőrség egyik tagja befogadott két kutyát, az egyik lett Rin-Tin-Tin. A katona visszavitte Amerikába a kutyát, ahol benevezett egy versenyre, amit filmezte. Innen indult a híres német juhászkutya karriere.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Német juhászkutya eredete

származás: Németország
A Német juhászkutya az egyik legkedveltebb faj a világon, nem csoda, hogy Magyarországon is a népszerűségi lista élén szerepel.
A magyar köznyelvben farkaskutyaként emlegetik, bár köze a farkashoz neki is csak annyi, mint a többi kutyának, hogy őse a farkas.
Max von Stephanitz lovassági kapitány figyelt fel gyakorlatozása közben két nyájat engedelmesen terelő kutyára. Ekkor határozta el, hogy tenyészt magának ilyen engedelmes kutyákat. Első juhászkutyáját 1898-ban vásárolta, akit Horand von Grafrath-ra keresztelt. Horand lett minden német juhászkutya ősatyja.
1899-ben alapította meg Stephanitz a Juhászkutya Egyesületet, melynek legfontosabb tevékenysége a megfelelő tenyészanyag kiválasztása volt a sok juhászkutya közül. Céljuk a legszebb, juhászkutya kialakítása volt, amely leginkább hasonlít egy farkashoz, de tenyésztésébe nem akartak farkasokat bevonni. Olyan munkakutyát akartak létrehozni, melynek jellembeli tulajdonságait és vérmérsékletét is szabályozhatják. Türingia és Württenberg tartomány kutyáiból állították össze a ma is ismert német juhászkutyát. Nagy népszerűségre tett szert, de az első világháború után, minden ami német elkerültek, így az ő népszerűsége is csökkent. Rin-Tin-Tin nevű német juhászkutyának köszönheti újbóli népszerűségét, aki mozisztárként felkeltette újra a fajta iránti érdeklődést.

Megjelenés

Méret

Leírás

A német juhászkutya egy erős testalkatú, izmos, szikár kutya.

Feje ék alakú, fülei között mérsékelten széles, arányos a többi testrészével.Harapása ollószerű, ajkai feszesek, jól záródnak.

Orra fekete, közepes szemei mandulaformájúak és kissé ferde metszésűek, kúp alakú fülei magasan tűzöttek felállóak, előre fordulnak.

Amikor szabályosan üget, akkor fejét előre tolja, farkát pedig enyhén megemeli, amitől egy harmonikus vonalat alkot. Háta hosszú, feszes, izmos, ágyéka széles,  erős, de rövid, fara enyhén lejt, mellkasa mérsékelten széles, bordái közepesen íveltek, hasa kissé felhúzott.

Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, hátső végtagjai erősek, kissé hátraállítottak, a combcsont és a lábszár 120 fokos szöget zár be.

Szőrzete duplarétegű. Rövid, sűrű, finom aljszörzete és egyenes, durva, testhez simuló és sűrű fedőszőre van. A fején, végtagok mellső oldalán és mancsain rövid, nyakán, végtagjai hátsó részén hosszabb, combjain mérsékelten gatyát képez.

Színe fekete, vörösesbarna, barna, sárga, világos szürke jelöléssel, egyszínű fekete, szürke, sötétebb fekete nyereggel és maszkkal. Diszkrét kis fehér jegyek a mellkason, hasán megengedett, de nem kívánatos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos és szezonális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres kefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmező és rettenthetetlen. Minden megvan benne, ami a család és a ház védelmére szükséges.
 • Magas alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Háziállatok mellé is javasolt fajta.

Szőrzet: közepes

Szőrzete dupla rétegű. Rövid, sűrű, finom aljszőrzete és egyenes, durva, testhez simuló és sűrű fedőszőre van. A fején, végtagok mellső oldalán és mancsain rövid, nyakán, végtagjai hátsó részén hosszabb, combjain mérsékelten gatyát képez.Színe fekete, vörösesbarna, barna, sárga, világos szürke jelöléssel, egyszínű fekete, szürke, sötétebb fekete nyereggel és maszkkal. Diszkrét kis fehér jegyek a mellkason, hasán megengedett, de nem kívánatos.

fekete vöröses barna, sárga, szürke mintázattal

Örökbefogadnál egy német juhászkutyát?

Dolfi
Dolfi

6 év 6 hónapos rövid/közepes szőrű nagytermetű fiú Német juhászkutya

Itt találhatod:

Tárnok, Eb Árvaház Nonprofit Egyesület

Megnézem az összeset (3)

Német juhászkutya természete

A német juhászkutya a világ egyik legnépszerűbb munkakutyája.
Kiváló munkakutya a rendőrség, katonaság számára, de használják kutató, mentőkutyaként, vakvezető és kábítószer-kereső kutyaként is. Nagyon jól szerepel az ügyességi játékokon és engedelmességi próbákon is.
De mivel nagyon családcentrikus kiválóan alkalmas családi kedvencnek is. Nagyon gyengéd, barátságos, hűséges, ugyanakkor bátor és magabiztos kutya.
Nem szeret egyedül lenni, sőt ha egyedül hagyják hosszú időre akkor úgy érzi, hogy büntetik, ezért olyanoknak ajánlott, akik keveset töltenek távol otthonuktól.
Kiváló őrző-védő kutya, akit lehetetlen megvesztegetni.
Jól kijön a gyerekekkel, de elvárja, hogy tisztelettel bánjanak vele. A családhoz tartozó gyereket megvédi akár társaitól is, ha egy játék eldurvulna, ezért nem szabad egyedül hagyni gyerektársasággal.
Megfelelő szocializáció esetén jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal is.
Könnyen tanítható, szolgálatkész.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a német juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves német juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A német juhászkutya mozgásigénye nagy, ezért lakásban való tartása nem ajánlott. Legalább napi egy óra foglalkozást igényel. Imád, apportírozni, úszni, futni. Ha megfelelő a kapcsolata a gazdájával, akkor nyugodtan el lehet póráz nélkül is engedni.

Ápolás, tisztántartás

Gondozása nem igényel nagy törődést. Fürdetni csak akkor kell ha muszáj. Ajánlott naponta átfésülni, fogait tisztán tartani kenyérhéj vagy marhacsont rágásával, fülét is ajánlott időnként kitörölni. Körmeit ha szükséges akkor le lehet reszelni.

Táplálás

A kutya életkorának megfelelő mennyiségű táplálékot kell adni és friss, tiszta vizet mindig kell neki biztosítani. Nem kaphat nyers, füstölt, erősen fűszerezett húst és vesét.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A német juhászkutyára jellemző egy szembetegség, a szaruhártya gyulladás, valamint gyomorzavarok, emésztési problémák léphetnek fel, mint a bélbetolódás, gyomorcsavarodás, előfordulhat csípő és térdízületi diszplázia, artrózis, hasnyálmirigy elégtelenség és gerincvelőhártya csontosodás is. Hajlamos lehet epilepsziára is.

Betegségek, amire hajlamos

Német juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

9 - 13 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök német juhászkutya képek

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap ezelőtt
  Nekem is ilyen kutyusom van és nagyon okos és hűséges

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 8 hónap, 4 hét ezelőtt

  Családi kutya, házőrző, nagyon okos stb

  Rossz emberek kezében, rossz kutyák lehetnek! Minden nevelés kérdése!

  Imádom ezt a fajtát! Nekünk régebben volt 2 Német Juhász kutyánk volt! Nagyon okos kutyák voltak! :) Nem mindenkinek való a Német Juhász kutya, vagy akármelyik más fajta! Mindenkinek ajánlom, akinek van gyereke, remek családi kutyák! Könnyen taníthatóak! De akármilyen kutyáról is van szó, akinek nincs pénzük tenyésztőre, fogadjon örökbe. Van fajtamentés is!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 8 hónap, 1 hét ezelőtt

  Csodálatos, okos, igazi társ.

  Sajnos diszpláziára hajlamos, az előző kutyámat az miatt kellett elaltani. Remélem Lady sokáig boldog lesz velem.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 1 hónap ezelőtt

  Nagyszerű kutyák. Családcentrikus, gyermekszerető, hihetetlenül okos és nem utolsó sorban gyönyörű

  Dp-re hajlamos, kellő foglalkozás hiányában "depresszióssá" válnak

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 9 hónap, 3 hét ezelőtt

  Megbízható, gyönyörű, okos, rendkívül tanulékony. Imádja a gyermekeim.

  Diszpláziára hajlamos :(

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Német juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Német juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Német juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.