Német kis spitz

101 értékelés alapján
Német kis spitz
Német kisspitz felnőtt
Német kis spitz felnőtt
Német kisspitz, törpe spicc
Német kisspitz édes kölyök
Német kis spitz
törpe spitz, American Eskimo Dog Miniature, Deutcher Kleinspitz, Kleinspitz, törpespicc, törpe spicc, German Miniature spitz
Németország

A Német Kis spitz egy gyengéd, figyelmes, vidám, barátságos, független, intelligens, vidám, játékos és védelmező fajta.
Annak érdekében hogy az egészséges maradhasson, rendszeres testmozgást igényel.
Színük: fekete, barna, fehér, narancs, szürke, krém.
Családi kutyaként tartják.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Kezdő gazdiknak:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Német kis spitz eredete

származás: Németország
A Német Spitz öt típusba sorolható. A Wolfspitz, Nagyspitz, Középspitz, Kisspitz és a Törpespitz.

A Német spitz Közép-Európa legrégebbi fajtája, számos más kutyafaj őse. Dániai és angliai ásatásoknál az ősi spitz 8000 éves maradványaira bukkantak és a 6000 évvel ezelőtti cölöptelepüléseknél is találtak ősi spitz maradványokat, ez az úgynevezett tőzegkutya.

Ez a tőzegkutya a kőkorszak háziállata volt, valószínűleg a vikingek hozták Németország és Hollandia területére. És a világ más tájain is találtak ősi spitzeket, ez a kutya világszerte honos volt, mindenütt megtalálható volt, ahol az ember segítőtársat keresett.

A spiccszerű kutyák csoportjához tartozik; mintegy 150 évvel ezelőtt már jól ismerték. Eredeti neve: Deutscher Kleinspitz.

A fajta a FCI 97-es számú standardja alatt van elfogadva.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Német spitz lenyűgöző vonása, a gyönyörű dús bundája, oroszlánsörényre emlékeztető gallérja és dús bozontos szőrű farka, amit a hátára kunkorítva felemel.

Rókaszerű feje ék alakú, az orrhegy felé elkeskenyedő, háromszög alakú fülei magasan tűzöttek,élénk szemei mandulaformájúak, sötétek, kissé ferdén helyezkednek el.

Háta a fültőnél kezdődik egy lágy ívvel, ami a rövid, egyenes hátba megy át.

Melkasa mély, hasa kissé felhúzott, farka magasan tűzött, a hátán fekszik, végtagjai egyenesek és izmosak.

Duplaszőrű kutya, egy dús, rövid aljszörzettel és egy hosszú, felálló, egyenes fedőszőrrel rendelkezik. Szőrzete megvédi az időjárás viszontagságaitól. Színe lehet fekete, barna, fehér, narancs, krém, krém-árnyalt, feketerőt, foltos, farkasszürke.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: hetente elég alaposan átkefélni egy sűrű fémfogú kefével a szőrzetet. Amit egy óvatos fésülésnek kell követnie.
 • Állandó vedlés/szőrhullás jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Jó jelző kutya: ez a kutya ugat és hangos ha kell. Figyelmezteti a tulajdonosokat, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség: teste nehezen kezeli a nagy hideget és meleget.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Duplaszőrű kutya, dús, rövid aljszőrzettel és hosszú, egyenes, felálló fedőszőrrel rendelkezik. Fején, a fülein, végtagjai mellső részén és a mancsain rövid, de bársonyos, a többi részen hosszú szőr borítja. Mellkasán, nyakán elhelyezkedő gallér oroszlánsörényre emlékeztet, ami méltóságteljes megjelenést kölcsönöz neki. Színe lehet fekete, barna, fehér, narancs, krém, krém-árnyalt, fekete-rőt, foltos, farkas szürke. A Foltos az fehér alapszínű és a narancs, fekete, barna, szürke foltok az egész testen megjelennek.

Német kis spitz természete

A Német kis spitz nagyon figyelmes, ragaszkodó kutya. Könnyen tanítható, nem félős és nem agresszív.

Idegenekkel szemben bizalmatlan, jó házőrző kutya. Ez az időnként túlságosan is sokat ugató kutya különlegesen kötődik a gazdájához. Gyerekek mellé kiváló játszópajtás, nagyon toleráns. Más háziállatokkal és kutyákkal problémamentes az együttélése.

Egy elven, vidám, mozgékony és energikus kutya. Gazdájához hűséges és nem erőszakos. Éber és szeret ugatni. Jó jelzőkutya.

Idegen érkezésekor addig ugat, amíg a gazdi nem reagál a jövevényre. Tisztában van birtokának határaival és onnan egyedül nem nagyon merészkedik ki. Általában engedelmes és éber. Kiváló társasági kutya.

Legfőbb tulajdonságai: Fölöttébb mozgékony, aktív, bátor, sőt kifejezetten vakmerő, szívós kis kutya.
 
Alkalmazása: Ideális lakáskutya. Jelzőkutyának is alkalmas. Kissé túl lármás, ugatós.
 
Profil: kedvenc.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a német kis spitz korát emberi években!

Egy 1 éves német kis spitz emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiválóan alkalmas lakásban való tartásra is. Elég neki a napi egyszeri rövidebb séta, de jól bírja a hosszú utakat is. Kissé lármás, ugatós, úgyhogy korán szocializálni kell a szomszédokkal. Nem csavargótermészet, így nyugodtan lehet vele póráz nélkül sétálni. Ha a gazdi nem adja meg a számára szükséges mozgási lehetőséget, akkor lakásban rombolóvá válhat. Nehezen viseli a hosszú ideig tartó egyedüllétet. Nagyon okos és jól reagál a pozitív megerősítő képzésekre. A felnőttkori viselkedését nagyon meghatározza a kölyökkori szocializáció, melyet következetesen el kell végezni.

Ápolás, tisztántartás

Különlegesen dús szőrzete ellenére kevés foglalkozást igényel. Hetente elég alaposan átkefélni egy sűrű fémfogú kefével a szőrzetet. Amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. Csak a talppárnák között kell nyírni. Karmait ajánlott rendszeresen vágni és fogait is szükséges rendszeresen ellenőrizni. Lakásban tartott kutyánál az emberi higiénia miatt javasolt még a végbélnyílásnál a szőrt rövidre vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Oda kell figyelni a mértékletes táplálására mert hízásra hajlamos. Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egészséges, hosszú életű kutyák, de előfordulhat náluk térdkalácsficam, szembetegségek és diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Német kis spitz tenyésztése

Várható élettartam

10 - 13 év

Átlagos alomszám

2 - 5 db

Kölyök német kis spitz képek

Német kisspitz édes kölyökNémet kis spitz cuki kölyökNémet kisspitz kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 1 hét ezelőtt

  Különleges kutya, gazdifűggő de nem tolakodó módon. Egyszóval cukorfalat

  Ugat, néha akkor is, amikor nem kellene. Ezért az oktatását senki se hagyja ki!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Német kis spitz tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Német kis spitz tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Német kis spitz tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.