Nivernais-i griffon

Nivernais-i griffon
Nivernais-i griffon
Nivernais-i griffon
Nivernais-i griffon
Nivernais-i griffon felnőtt kutya
Nivernais-i griffon
Nivernais Griffon, Chien de Pays, Griffon Nivernais
Franciaország

A Nivernais-i Griffon egy makacs, élénk, energikus, független, barátságos, hűséges és szeretetteljes fajta.
A leggyakoribb színek: barna.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: vadászat.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Nivernais-i griffon eredete

származás: Franciaország
Közép-Franciaország hegyvidékén tenyésztették ki. Őse a Chien gris de Saint Louis nevű vadászkutya, melynek múltja az 1200-as évekre nyúlik vissza. Franciaország egyik legrégebbi kutyafajtája.

A Griffon Nivernais nagyon népszerű volt a nemesség, valamint a parasztok körében is. A Griffon Nivernais állítólag IX. Lajos király kedvence volt, és uralkodása alatt a Griffon Nivernais-t Chien Gris de St. Louis-nak vagy St. Louis szürke kutyának hívták.

A francia forradalom után Közép-Franciaország hegyvidékein kívül szinte mindenhonnan eltűnt a fajta.

Eredetileg Griffon Vendeen Nivernais néven ismerték.

1990-ben alapították a Griffon Nivernais Klubot, hogy elkezdődhessen a fajta tervszerű tenyésztése.

1995-ben az Angol Kennel Klub hivatalosan is elismerte a Nivernais-i griffont.

Megjelenés

Méret

Leírás

Erőteljes megjelenésű, kócos, bozontos eb.

Feje nagy, hosszú, koponyája kissé domború. Orrháta egyenes, orrtükre fekete, fogazata ollószerű. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle alacsonyan tűzött, hosszú, lelóg.

Nyaka izmos, háta egyenes, ágyéka széles, fara kissé lejtős. Mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamos állásúak, erőteljes csontúak.

Mancsa nagy, ujjai zártak. Farkát a hátvonalában tartja. Szőrzete durva szálú, hosszú, fején bajuszt és szakállt alkot. Színe kékesszürke, farkasszürke, fakófekete.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Évenet 3-4 alkalommal kell trimmelni és bundáját hetente kefélni ajánlott.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt fajta.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és meg is védi családját ha szükséges.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze testi és lelki fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta nagyobb, 8-10 év feletti gyermekeknek.

Szőrzet: rövid

Színe: farkasszürke, kékesszürke, vaddisznószínű, őzbarna pöttyözéssel. Szőrzete viszonylag hosszú, erős, kemény, bozontos és száraz tapintású.

Nivernais-i griffon természete

Okos és tanulékony, ám kissé makacs típus.

A legnehezebb terepen is jól dolgozik. Elsősorban vaddisznóra vadásznak vele. Háziállatnak nem alkalmas. Nem aggresszív, de néha nehezen kezelhető.

Előfordul, hogy sokat ugat. Jól kijön más kutyákkal és a macskákkal is jó lehet a viszonya megfelelő szocializáció esetén. Gyerekekkel is jó lehet a viszonya, de nem ajánlott kisgyerekes családoknak.

 
Legfőbb tulajdonságai: Szívós, kitartó, értelmes, tanulékony, de kissé makacs természetű.
 
Alkalmazása: Sokoldalú vadászkutya. Kitartó munkakedvét, buzgalmát elsősorban a "vasárnapi vadászok" értékelik. A legnehezebb terepen is megbízhatóan dolgozik.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a nivernais-i griffon korát emberi években!

Egy 1 éves nivernais-i griffon emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Griffon Nivernais-nak nagy a igénye a testmozgásra, és a legjobb, ha munkát végez. Nagy mozgásigénye miatt kertben tartása javasolt. Könnyen alkalmazkodik, jól tartható lakásban, de szereti a hosszú sétákat. Nagyon szeret labdázni és ügyességi próbákon is jól szerepelhet. Mozgékonysága miatt szüksége van a nagy sétákra és futásra. Szívesen elkíséri a gazdit futni, túrázni, vagy fordítva, a gazdi kíséri el a kedvencét a kutyaiskolába vagy az agility pályára. Nagyon aktív típus, rendszeres testmozgásra van szüksége. Egy körbekerített udvar ideális hely számára, hogy minden nap fusson egy-két kört, a szocializáció érdekében azonban a napi egyszeri sétára vagy játékra mindenképpen szüksége van. Ha nem mozog eleget, unatkozni fog és rosszalkodással töltheti idejét.

Ápolás, tisztántartás

A szőrzetét évente 3-4 alkalommal trimmelni szükséges, amely előnye, hogy a kutya ezután nem igényel napi fésülést, gyakori fürdetést és a szőre nem filcesedik. Trimmelés után a kutya szőre nem hullik. Hetente kétszer javasolt a bunda és a szakáll, illetve a hónaljak átkefélése. A talppárnák közötti szőrt el kell távolítani. Végbélnyílás környékét egy lakásban tartott kutyának érdemes higiéniai okok miatt körbevágni, megszabadítani a felesleges szőrzettől. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A zsírbevitelt korlátozni kell az elhízás megelőzése végett. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de fülfertőzések és szembetegségek előfordulhatnak.

Betegségek, amire hajlamos

Nivernais-i griffon tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök nivernais-i griffon képek

Nivernais-i griffonNivernais-i griffon kölyökNivernais-i griffon kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Nivernais-i griffon tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Nivernais-i griffon tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Nivernais-i griffon tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.