Norfolk terrier

102 értékelés alapján
Norfolk terrier
Felnőtt Norfolk terrier
Felnőtt Norfolk terrier
Kölyök Norfolk terrier
Édes Norfolk terrier kölyök
Norfolk terrier
Egyesült Királyság

A Norfolk terrier egy éber, barátságos és független fajta.
A leggyakoribb színek: fekete-cser, vörös.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Norfolk terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
Eredete az 1800-as évekre tehető. Ikertestvére a Norwich terrier. Csak a füleik kinézetében különböznek. A délangliai Norfolk grófságból származnak, ahol róka és borzvadászatra használták.

Valószínűleg a cairn, a border és az ír terrier keresztezésével hozták létre.

A Norfolk Terriereket az évek során különböző neveken nevezték. Első feljegyzett neve a Cantab Terrier volt, melyet a Cambridge-i egyetem hallgatótól kapott. Majd a Trumpington Terrier nevet kapta, amely egy utcanév volt, ahol a fajtát kifejlesztették. Egy ideig Jones Terriernek is nevezték. Arról az emberről kapta a nevét, aki először exportálta őket az Egyesült Államokba.

A fajtát hivatalosan is elismerték az 1930-as években az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is.

1932-ben az Angol Kennel Club Norwich terriernek nevezte őket, mert akkoriban a Norwich és a Norfolk ugyanolyan fajta volt. A Norwich Terrier és a Norfolk Terrier nagyon hasonlóak. A legegyszerűbb módja annak, hogy megkülönböztessük őket egymástól az fülük állása: a Norwich terriernek egyenes, míg a Norfolknak lehajló.

A Norfolk viszonylag ritka az Egyesült Államokban. Amerikában évente kevesebb mint 300 kölyök születik. Az alomok kicsik. Tehát, ha Norfolkot szeretnél, arra várni kell általában 1 évet.

Az 1960-as években választották külön a két fajta tenyésztését.

1979-ben a Norfolk és a Norwich Terriereket az American Kennel Club külön fajtaként ismerte el. A füleken kívül a fajta szabványai nagyon hasonlóak.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Norfolk terrier az egyik legkisebb a terrierek közül, de zömök testfelépítésű, izmos, erős kutya.

Feje széles,főleg a fülei között és kissé ívelt. Fogazata erős, ollós harapású, kicsi szeme ovális alakú és sötét. A Norfolk terrier füle V alakú, végei enyhény lekerekített és lelógóak, ez az egyetlen, amiben különbözik a Norwick terriertől. Nyaka közepes hosszúságú és erős.

Háta rövid és egyenes, mellkasa széles, mérsékelten mély, bordái jól íveltek, az ágyéka erős, farkát felemelve tartja és ahol engedik ott kurtitják.

Végtagjai rövidek, de izmosak, lába kerek, talppárnái vastagok és erősek. Bundája lelapuló kemény, drótos és egyenes.

Fején a szőr rövidebb és sima, kivéve a szemöldök és bajusz, vállán, nyakán hosszabb, kissé sörényt alkot.

Színe lehet vörös és annak bármelyik árnyalata, fekete-cser, búzasárga, vagy őszes, kék-sárga vagy deres.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Magas alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Bundája lelapuló kemény, drótos és egyenes. Fején a szőr rövidebb és sima, kivéve a szemöldök és bajusz, vállán, nyakán hosszabb, kissé sörényt alkot. Színe lehet vöröstől a búzaszínig és annak bármelyik árnyalata, fekete-cser vagy őszes, kék-sárga vagy deres.

vörös

Norfolk terrier természete

A Norfolk terrier egy bátor, élénk, vidám kutya. Barátságos, egyáltalán nem agresszív.

Nagyon értelmes, de ugyanakkor elég akaratos is. Oktatása éppen ezért kitartást igényel.

Gyerekekkel nagyon jó játszótársak és jól kijönnek más kutyákkal és megfelelő szocializáció esetén jól kijönnek más háziállatokkal is. Az idegenek érkezését jelzik, de aztán barátságosan viselkednek velük.

Ha egy nyüzsgő kutyatársat keresel, aki szeretetteljes, sohasem unalmasan a kanapén heverő, független, ha kell kemény ám mégis bájos, akkor számodra a tökéletes választás a Norfolk Terrier lehet.

Szereti a családját, a Norfolk Terrier mindig készen áll egy jó kártevő vagy róka elleni vadászatra. Ha hosszú időn keresztül egyedül marad, vagy nem kap megfelelő mennyiségű mozgási lehetőséget, akkor unatkozni fog. Ebben az esetben szórakoztatni fogja magát ugatással és ásással.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kellemes természetű, nyugodt, de vidám, játékos.
 
Alkalmazása: Régebben elsősorban Angliában és az Egyesült Államokban volt népszerű; rókára, nyúlra, vidrára vadásztak vele. Manapság főleg kedvencként tartják.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a norfolk terrier korát emberi években!

Egy 1 éves norfolk terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Jól tűri az időjárás viszontagságait, de jól tartható lakásban is, ha a mozgásigényét kielégítettük. Szeret sokat és hosszan sétálni és labdázni. A kert felásása az egyik kedvenc elfoglaltsága, amit figyelembe kell venni annak, aki szeretne a kertjére figyelni. Így javasolt szorosan felügyeled, amikor az udvarban van. Ne hagyd őt hosszú ideig egyedül, mert nehéz lesz leküzdeni a kísértését, hogy ne tartson kertedben egy jó tereprendezést. Mint minden terriert, a Norfolkot is pórázon javasolt tartani nyilvános helyeken, mert erős vadászati ​​ösztöne miatt egyszerűen megindulhat mókus, nyúl vagy más kisállat után. Mozgékony munkakutya, aki imád labdázni. Minden nap legalább egy 20-30 perces erőteljes sétára/ játékidőre van szüksége, vagy napi kétszeri 10–15 perces sétára, hogy testi és lelki egészségét fenntarthassuk.

Ápolás, tisztántartás

Elég hetente egyszer átfésülni, illetve a bajusz és szakállat naponta, mert könnyen piszkolódik és gubancolódik. Az elhalt szőrszálakat évente kétszer kell kézzel kiszedni, amit kutyakozmetikában érdemes elvégeztetni. Talppárnái között le kell vágni a szőrt. Fürdetni csak szükség esetén ajánlott. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Körmüket ajánlott röviden tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Azt mondják, hogy a Norfolk mindent megeszik, amit a gazdi elérak. Így nem meglepő, hogy hajlamos az elhízásra. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előfordulhatnak nála hátproblémák, csípő diszplázia, patella ficam, oltási érzékenység és szembetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Norfolk terrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök norfolk terrier képek

Kölyök Norfolk terrierÉdes Norfolk terrier kölyökCuki Norfolk terrier kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Folyton játékot kereső kutya, aki nagyon szórakoztató

  Ha ásásról van szó, akkor mindent kizár az életéből

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Csibész, szeretetreméltó.

  Aki a nyugodtabb kutyákat szereti, annak nem ajánlom

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Norfolk terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Norfolk terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Norfolk terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.