Norrbotteni spicc

101 értékelés alapján
Norrbotteni spicc
Felnőtt Norrbotteni spicc
Norrbotteni spicc
Norrbotteni spicc sportolás közben
Kölyök Norrbotteni spicc
Norrbotteni spicc
Norrbottenspitz, Norrbottenspets, Nordic spitz, Pohjanpystykorva
Svédország

A Norrbottenspets egy éber, barátságos, független, intelligens, makacs, élénk és hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: barna, barna-fehér, fehér és sárga.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Norrbotteni spicc eredete

származás: Svédország
A Norrbotteni spitz származásáról vitatkoznak, hogy Finnországból vagy Svédországból származik inkább. Az biztos, hogy a Skandináv részen vadászkutyaként használták.

A Második világháború után drasztikusan lecsökkent populációjuk, olyannyira, hogy a Svéd Kennel Club kihaltnak nyilvánította ezt a fajtát. De a kutya elhivatott tenyésztői megkeresték a néhány életben maradt példányt, melyeket Norbotten területén találtak meg és felélesztették újra a fajtát.

1967-ben újra elismerte a Svéd Kennel Club hivatalos fajtaként.

Az Egyesült Kennel Club 1996-ban ismerte el.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Norrbotteni spitz szögletes testalkatú, zömök, de kecses és nagyon erős.

Feje ék alakú, büszkén magasan tartja, magasan tűzött fülei hegyesek és fölállóak, szeme sötétbarna. Izmos, erős teste hosszúkás, háta erős, egyenes, mellkasa széles, domború, hasa kissé felhúzott, végtagjai egyenesek, párhuzamosak, farka magasan tűzött, bekunkorítva a magasba tartja, farkának a vége hozzáér a combja felső részéhez.

Szőrzete testhez simuló, rövid, egyenes, aljszörzete sűrű. Rövid az arcán, fülén, lábai elülső részén, nyakán, hátán, combjain, farkán hosszabb. Ugyan bármilyen szín megengedett, de ideális a fehér alapon sárga vagy vörös-barna jegyekkel.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos és szezonális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres kefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmező és rettenthetetlen. Minden megvan benne, ami a család és a ház védelmére szükséges.
 • Magas alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek. Háziállatok mellé is javasolt fajta.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete testhez simuló, rövid, egyenes, aljszőrzete sűrű. Rövid az arcán, fülén, lábai elülső részén, nyakán, hátán, combjain, farkán hosszabb. Ugyan bármilyen szín megengedett, de ideális a fehér alapon sárga vagy vörös-barna jegyekkel.

fehér alapon sárga vagy vörös-barna foltokkal

Norrbotteni spicc természete

A norrbotteni spitz vadászkutyához híven egy nagyon éber, mozgékony, bátor kutya.

Sosem ideges, agresszív vagy félénk. Nagyon barátságos. Kissé önfejű, ezért tanításánál nagy türelemre van szükség. Jól kijön más háziállatokkal, kutyákkal.

Vadászösztöne azonban nagyobb, mint gazdájához való kötődése, ezért könnyen elcsavarog.

Jól kijön a gyerekekkel, de nem tűr el mindent tőlük.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, tevékeny, éber, idegenekkel szemben bizalmatlan.
 
Alkalmazása: Mindenes munkakutya. Elsősorban kisebb kocsik vontatására és vagyonőrzésre használják, s apróvadra vadásznak vele. Kedvencként is tartják.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a norrbotteni spicc korát emberi években!

Egy 1 éves norrbotteni spicc emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kis mérete ellenére jól bírja a folyamatos, hosszan tartó futást. Inkább jól bekerített kertesházba ajánlott. Imád, apportírozni, úszni, futni. Ha megfelelő a kapcsolata a gazdájával, akkor nyugodtan el lehet póráz nélkül is engedni. Nagy a mozgásigénye, naponta ajánlott vele játszani a szabadban. És igényli azt is, hogy dolgozhasson, nem szabad unatkozni hagyni. Olyan gazdáknak ajánlott, akik sok időt töltenek a szabadban

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényel nagy törődést. Elég hetente egyszer átfésülni. Füleit ajánlott tisztán tartani, körmeit pedig rendszeresen vágni kell. Csak szükség esetén ajánlott fürdetni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Nagyon energikus fajta, így javasolt számára a magas kalóriatartalmú étrend. Persze minden kutya más, így a mozgásmennyiséghez javasolt az eledel mennyiségét beállítani. Ha egy kutya hízni kezd, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában nagyon egészséges fajta, de hajalmos lehet epilepsziára, csípő diszpláziára, szembetegségekre és fülbetegségekre.

Betegségek, amire hajlamos

Norrbotteni spicc tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök norrbotteni spicc képek

Kölyök Norrbotteni spiccNorrbotteni spicc cuki kölyökÉdes Norrbotteni spicc kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Kistestű, aktív, játékos, mindig a feladatokat keresi.

  Minden nap le kell mozgatni, hogy ne legyen romboló.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Norrbotteni spicc tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Norrbotteni spicc tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Norrbotteni spicc tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.