Olasz agár

101 értékelés alapján
Olasz agár
Olasz agár felnőtt kutya
Olasz agár kutya
Olasz agár felnőtt kutyák versenye
Olasz agár kölyök kutya
Olasz agár cuki kölyök kutya
Olasz agár édes kölyök kutya
Olasz agár
Piccolo Levriero Italiano, Italienisches Windspiel, Italian Greyhound, Kis olasz agár, Galgo Italiano, Piccolo Levriero, Petit Levrier Italiane
Olaszország

Az olasz agár egy gyengéd, figyelmes, vidám, kedves, intelligens, hűséges, nyugodt és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék, barna, szürke, piros, fehér, sárga.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: gyorsasági versenyek.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Olasz agár eredete

származás: Olaszország
Az angol agár kicsinyített mása, melyet a vadászok szívesen használtak vadmadarak felhajtására, ma már csak elegáns, társasági kutyaként tartják.
Ez a vadászeb is az egyiptomi kopók és ókori római és görög szelindekek keresztezésével jött létre. A reneszánsz idején nagyon népszerű volt.

Az egyetlen törpeagár-fajta, az angol agár tökéletes kicsinyített mása. Valószínűleg közép-keleti eredetű kutya, amely végül is Olaszországban honosodott meg. Mind az egyiptomi, mind a római korból származó rajzokon lehet látni olyan apró agarakat, amelyek meglehetősen hasonlítanak a Kis olasz agárra; régi források szerint a római patríciusok fölöttébb kedvelték ezeket a kis kutyákat érdekes, elegáns megjelenésük, kecses mozgásuk, kedves viselkedésük miatt.

Az Olasz Greyhound évszázadok óta hű társa volt a nemeseknek, akik mindig is luxusban éltek. A legkisebb testű agárfajta.

Úgy tartják, hogy Görögországból és Törökországból származik és múltja 2000 évre vezethető vissza.

Ez a kistermetű agár a 16. században különösen népszerű volt Olaszországban. Nevét is innen kapta. Az olasz Greyhoundok megjelenítője Giotto, Memling és Bosch művészek voltak. Viktória királynő is nagy híve volt a fajtának.

Az Amerikai Kennel Klub 1886-ban ismerte el az Olasz Agárt, mint külön fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az olasz agár egy nagyon elegáns megjelenésű, erős testfelépítésű, áramvonalas, izmos kutya.

Feje keskeny, hosszúkás, koponyája lapos, sötét szemei mandulavágásúak, ovális, füle lelógó, kicsi, vékony, és hátrahajló, de ha figyel akkor felemeli állkapcsa erős, harapása ollós. 

Nyaka szépen ívelt, háta hosszú, izmos, mellkasa széles és mély, hasa jellegzetesen felhúzott, ágárhas, ágyéka izmos, enyhén ívelt, végtagjai párhuzamosak, hosszúak, mancsa erős, farka lelógó, hosszú.

Bundája sima, puha.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber, de nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Olasz agár természete

Értelmes, mozgékony, szívós, de kissé fázós kutya.

Kissé félénk, visszahúzódó, de önálló kutya. Szereti más kutyák társaságát és megfelelő, korai szocializáció esetén más háziállatokkal is jól kijön.

Jól kijön az idősebb gyerekekkel, szereti a nyugalmat. Ha stresszes helyzetben van, akkor nem szabad megsimogatni, megzavarni.

Egy kiegyensúlyozott, engedelmes és érzékeny fajta. Akiket ismer azokkal békés és barátságos, egyébként bizalmatlan és makacs.

Mint minden agár ő is elég makacs ezért csak azokat a parancsokat teljesíti aminek ő is értelmét látja, türelmes, hozzáértő gazdira van szüksége.

Értelmes, tisztaságszerető, tanulékony, nem tolakodó, kellemes kutya. Megjelenése törékeny; kényes, fázósan remegő, de minden látszat ellenére ellenálló, szívós kis öleb. Járása mulatságos: peckes, ficánkoló, szökdécselő.

 

Legfőbb tulajdonságai: Értelmes, mozgékony, gyors, kis termete dacára szívós, de kissé fázékony, kényeskedő.
 
Alkalmazása: Luxuseb; állítólag már a római patríciusok körében is rendkívül népszerű volt.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a olasz agár korát emberi években!

Egy 1 éves olasz agár emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban békésen viselkedik. Kemény és lelkes vadász, aki sok mozgást igényel. Nagyra értékeli a kényelmét, de igazi vadász. Szeret a szabadban játszani, különösen futni. Ha nincs udvara a háznak ahol él, és nincs lemozgatva, akkor az olasz agár a házban fog futni, a padlót és a bútorokat saját személyes pályájává alakítva. Nagyon szereti a kényelmet, a puha fekhelyet, de mozgásigénye nagy. Viszont ha kifuthatta magát, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Otthon szereti a kényelmet, és képes naphosszat lustálkodni. Vadászösztöne igen erős, ezért séta közben nagy odafigyelést igényel, nehogy üldözőbe vegyen egy macskát vagy bármilyen más üldözhető kisállatot, ezért javasolt pórázon tartani. Akkor érzi igazán jól magát, ha hagyják egy kicsit szabadon futni. Kedvelt sportjaik a coursing.

Ápolás, tisztántartás

Ápolása nem igényel nagy odafigyelést, elég időnként átfésülni egy puha kefével és kopókesztyűvel lehet kifényesíteni bundáját. Az időjárás viszontagságait jól tűri, de ha kifutóban tartjuk akkor ajánlott puha, meleg fekhelyet biztosítani számára, mert nagyon fázós fajta vékony szőrzete miatt. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Agaraknál az etetés összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára, tápanyagra valamint vitaminra van szüksége, mint a nem versenyző társaiknak. Fülledt, meleg időben figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki és ne kapjanak hőgutát. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: pajzsmirigy problémák, epilepszia, von Willebrand-kór, térdkalács ficam, veleszületett süketség, zöldhályog, szürkehályog, hypothyreosis és progresszív retina atrófia.

Betegségek, amire hajlamos

Olasz agár tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök olasz agár képek

Olasz agár kölyök kutyaOlasz agár cuki kölyök kutyaOlasz agár édes kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Cukipofa, törékeny kis cukorfalat. Imád mozogni és szereti a családját.

  Néha túl sok. Az enegriáját nehéz levezettetni, de ha elfáradt, akkor nyugodt mint egy cica.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Olasz agár tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Olasz agár tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Olasz agár tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.