Olasz vizsla

101 értékelés alapján
Olasz vizsla
Olasz vizsla kölyök kutya
Olasz vizsla kölyökkutya vadászat közben
Olasz vizsla kölykök
Olasz vizsla felnőtt kutya
Olasz vizsla
Italienischer Vorstehhund, Bracco Italiano, Italian Pointer, Bracco, Italian Pointing Dog
Olaszország

Az Olasz vizsla egy társaságkedvelő, nagyon aktív, hűséges, gyengéd, játékos, kitartó, intelligens és gyerekbarát fajta.
A leggyakoribb színek: fehér alapszín, narancs vagy sárga foltokkal.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat, családi kutya, jelzőkutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Olasz vizsla eredete

származás: Olaszország
Ősi Olasz fajta. Egyes szakkönyvek az európai kontinensen élő sima és durva szőrű vadászkutyák ősének tartják, ez azonban hitelesen nem bizonyítható.

Az ókorban a Római Birodalom terjeszkedése során a perzsák leigázását követően, a győztes légiók az ősi vizsla néhány egyedét, mint igen becses hadizsákmányt hozták magukkal Európába. A Római Birodalomban feltehetően a szent állatként is tisztelt vérebbel, valószínűleg a mai Chien De Saint Hubert (BLOODHOUND), vagy hozzá hasonló fajtával keresztezték.
A fajtanemesítés eredményeként az ókori vérebkeresztezés az olasz vizslának különösen kiváló orrot, ám egy szomorúnak tűnő búsképet és meglehetősen robosztus a molosszusok (dogok, masztiffok) testméretét örökölte.

A középkori bracco átlag marmagassága elérhette, akár az egy métert is. Ebből a dogszerű hatalmas méretéből fakadóan a fajtának rengeteg egészségi problémája adódott, ami az egyedek korai halálát eredményezte.

1899-ben készült el a fajta standardja. Ebben korlátozták a a súlyát és marmagasságát.

Az Olasz vizsla minden vadászatra alkalmas, bár kissé lassú.

Megjelenés

Méret

Leírás

Erőteljes felépítésű, könnyű mozgású, szép küllemű kutya.

Feje közepesen hosszú, stopja mérsékelt, orrtükre barna. Fogai nagyok, harapása ollószerű. Szeme nagy, sárga vagy barna.

Füle fejéhez simulva lelóg, vége lekerekedő. Nyaka erőteljes, izmos. Háta széles, feszes, ágyéka rövid, izmos, fara enyhén lejtős. Mellkasa mély, a könyökéig ér. Végtagjai párhuzamos állásúak, vaskos csontúak.

Mancsa nagy, ovális, domború, ujjai zártak.

Farkát kétharmadára kurtítják, vízszintesen tartja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, sűrű, erős szálú, testhez simuló és fényes bundával rendelkezik. Színe fehér és sárgásbarna, itt-ott rozsdavörös foltokkal. Fejen a fülek környékén a szőr hossza rövidebb.

Olasz vizsla természete

Az olasz vizsla egy társaságkedvelő fajta. Nagyon hűséges és intelligens.

Barátságos a gyerekekkel és az idős és beteg emberekkel is. Gyengéd és játékos, ami miatt jó házikedvenc az idősebb gyermekek számára.

Termete miatt kisgyermekek mellé nem ajánlott fajta. Feltűnően könnyen képezhető, simulékony természetű, szelíd, kiváló szaglású, kitartó.

Engedelmességi képzésre javasolt elvinni. A fajtára jellemző, hogy rendkívül kommunikatív, a gazdájával állandó kapcsolattartó. Az emberszeretete kizárja a házőrzés lehetőségét. Nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

A hosszantartó mellőzése esetén a különösen az érzékenyebb melankóliába, apátiába eshet, ami kóros esetekben a kutya-gazda kapcsolat, a kutya egészségi állapotának a romlásához is vezethet.

Jó jelző kutya, idegenek érkezését jelzi.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a olasz vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves olasz vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó német vizsla pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényél nagy törődést, vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. A nagy bőre hajlamot ad az alsó szemhéjak befelé fordulására, ami kezelés nélkül, akár a szeme károsodásához is vezethet. A szemgolyó tisztántartása érdekében, gyakran töröljük ki tiszta papír zsebkendővel a szemek sarkaiban összegyűlt váladékot. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előfordulhat náluk: gyomor torziós, csípő diszplázia, fülgyulladás, bőrallergia, Ectropian, Entropian, Brucellosis, ízületi fájdalmak és csontvelőgyulladás. A kemény fekvőhely miatt a könyökbőre hajlamos megkeményedni. Az emésztőszervi megbetegedések oka lehet, az egyedenként változó fehérje érzékenység. A bőrön megjelenő piros gyulladásfoltok lehetnek a fehérje túladagolás egyik jele.

Betegségek, amire hajlamos

Olasz vizsla tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök olasz vizsla képek

Olasz vizsla kölyök kutyaOlasz vizsla kölyökkutya vadászat közbenOlasz vizsla kölykök Olasz vizsla kölyök kutyák

Az olasz vizsla teljes kifejlődése viszonylag lassú, körülbelül 3 évet vesz igénybe és az idegrendszeri fejlődéssel zárul. Testi fejlődése gyorsabb, a kanok a nemi érettségüket 8-9 hónaposan érik el, míg a szukák első tüzelése 9-16 hónapos korban következik be. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Masszív vadászkutya

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Olasz vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Olasz vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Olasz vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.