Orosz fekete terrier

101 értékelés alapján
Orosz fekete terrier
Orosz fekete terrier
Orosz fekete terrier kölyök kutya
Orosz fekete terrier
Orosz fekete terrier kölyök
Orosz fekete terrier kölykök
Orosz fekete terrier
Orosz fekete terrier
Mustaterrieri, Tchiorny Terrier, Csornüj terrier, Black Terrier, Chornyi, Terrier Noir Russem, Stalin's Dog, Black Russian Terrier, Russian Bear Schnauzer, Schwarzer Russicher Terrier, BRT
Oroszország

Az Orosz Fekete Terrier egy szeretetteljes, bátor, energikus, kedves, független, intelligens, vidám, játékos, védelmező és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, szürke.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: agility, őrző-védő, engedelmességi versenyek, rendőrség munka, visszakeresés, kutatási és mentési feladatok, szánhúzás, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Orosz fekete terrier eredete

származás: Oroszország
A második világháború után az egykori Szovjetunióban lecsökkent a kutyaállomány is, így az ország újjáépítése mellett el kellett kezdeni a katonai, szolgálati célokra, objektumok, gyárak, katonai bázisok védelmére alkalmas, az éghajlati viszonyokat jól tűrő kutyák kitenyésztését.
Az ötvenes években, Moszkva tartomány Vesnyáka nevű falujában működő központi szovjet katonai kutyakiképző iskolában, Medvegyev professzor vezetésével indult el az új orosz fajta létrehozása. Az orosz fekete terrier kitenyésztésének első részében különböző fajták keresztezésével néhány átmeneti fajtát alakítottak ki: a kelet-európai juhászkutyát (német juhászkutyából és kuakázusiból), a moszkvai vízi kutyát (újfundlandiból, kaukázusiból és kelet-európai juhászból), a moszkvai dogot (német dogból és kelet-európai juhászból) és a moszkvai őrkutyát (bernáthegyiből és kuakázusiból).

Ezekből egyedül a moszkvai őrkutyalett önálló fajta. A fenti "átmenetek" mellett az alábbi keresztezések játszottak még fontos szerepet: óriás schnauzer és airedale terrier; óriás schnauzer és rottweiler; óriás schnauzer és moszkvai vízi kutya, majd később ezek a fajták és a keresztezésekből született első és második generációs utódok.
Végül kiválasztották azokat az egyedeket, melyek tulajdonságait meg akarták szilárdítani, s az így kialakított utódcsoportok továbbtenyésztése és erős szelektálása révén az FCI már 1968-ban elismerte átmeneti fajtaként az orosz fekete terrier.

A fajtát kialakító Vörös Csillag kennel civil kutyatenyésztő kluboktól kapott kutyákat munkájához, s cserében ezért civilek is vásárolhattak orosz fekete terriereket, így a fajta hamar népszerűvé vált nemcsak katonai körökben. A Vörös Csillag kennel fő katonai tenyészetként továbbra is a kutyák munkabírásának, jellemének fejlesztését tűzte ki célul, emellett arra is törekedtek, hogy a kutyaszőrzete minél kevesebb ápolást igényeljen, ezért a simább, keményebb szőrű egyedeket részesítették előnyben.

Ezzel szemben a civil szervezetek a belső tulajdonságok rögzítése mellett a szőrzet meghosszabbításával a küllem elegánsabbá tételére is törekedtek. Az 1970-es többi részére is. 1984-ben az FCI már mint önálló fajtát regisztrálta az orosz fekete terriert. években a fajta már megjelent Finnországban, majd onnan továbbterjedt európa
többi részére is.

1984-ben az FCI már mint önálló fajtát regisztrálta az orosz fekete terriert.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagy termetű, négyzetes alakú kutya, hasonlít az óriás schnauzerre.

Feje hosszú, a koponyarésznél mérsékelten széles, homloka lapos, füle magasan tűzött, lelógó, kicsi, háromszög alakú, elülső széle az arcorri részre fekszik. Szeme ovális, ferde állású, fogai nagyok harapása ollószerű.

Nyaka hosszú, szikár, a hát vonalához viszonyítva 45-50 fokos szögben áll. Mellkasa mély és széles, az alsó része a könyökkel van egy vonalban vagy kissé lejjebb ér, marja magas, háta egyenes, széles, izmos, ágyéka rövid, enyhén domború, fara széles, hasa felhúzott.

Mellső lábai szilárd csontozatúak, a hátulsók kissé szélesebb állásúak, combja izmos, jól fejlett, csánkja szikár, erőteljes, mancsa gömbölyű, az ujjak zártak. Farkát rövidre vágják (kurtítás). Színe fekete. A farkaskarom hiba.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Évenet 3-4 alkalommal vágni kell és bundáját hetente kefélni ajánlott.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és meg is védi családját ha szükséges.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

kemény és vízlepergető. Szőrzete közepesen hosszú, durva szálú, sűrű, az arcorri részen bajuszt és szakállt alkot.

Orosz fekete terrier természete

Az orosz fekete terrier csodálatosan ötvözi a kitenyésztéséhez felhasznált fajták legkiválóbb tulajdonságait, úgy mint az airedale terrier apportkészségét, intelligenciáját, kíváncsiságát, az újfoundlandi vízszeretetét, nyugalmáét és kiegyensúlyozottságát, a rottweiler erejét és idegenekkel szembeni bizalmatlanságát, végül a schnauzerek dinamizmusát és jó őrző-védő képességét.

Idegenekkel szemben bizalmatlan, és tamadólag lép fel ellenük. Egy éves kora körül már jelentkeznek őrző-védő tulajdonságai. Testőr típusú fajtáról van szó, ezt akkor se hagyjuk figyelmen kívül, ha kölyök korától barátságos kutyának neveltük idegenekkel szemben is.

Intelligens, gyorsan tanul; az embernek az az illúziója támad, hogy érti a nyelvünket. Óriási lelke van, melynek közepében a gazda áll. Szoros ragaszkodása miatt nagyon nehezen viseli a gazdaváltást. Tipikus egygazdás kutya.

Annyira alkalmazkodó és figyelmes, hogy a gondtalan együttéléshez szükséges alapengedelmességet - szinte észrevétlenül - a mindennapi élet során képes megtanulni. Nem nagyon távolodik el gazdájától, hívás nélkül is a közelében marad.

Közelsége már megjelenése miatt is megnyugtató, de kimért, kiegyensúlyozott higgadtsága fenséges külsőt kölcsönöz számára. Az orosz fekete terrier nem nyüzsög, ugrál, pörög idegesítően.

A fekete terrier rendkívül szociális, család- és falkacentrikus kutya. Bár gondolkodás nélkül csak választott gazdájának engedelmeskedik, azért a családban mindenkinek szót fogad. Imádja a gyermekeket és eltűri, hogy a kis gézengúzok szőrükbe kapaszkodva, hátukon lovagolva játszadozzanak.

 

Legfőbb tulajdonságai: Senkitől és semmitől nem fél, hűséges, szolgálatkész.
 
Alkalmazása: Kiváló rendőrkutya, személy- és házőrző.
 
Profil: őrző-védő kutya.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a orosz fekete terrier korát emberi években!

Egy 1 éves orosz fekete terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiváló alkalmazkodóképessége révén lakásban és kertesházban is jól tartható. nyugodt természeténél fogva nem rágja szét lakásunkat és nem zavarja ugatásával szomszédainkat, kivéve, ha a mi ajtónkon kopogtatnak. Nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott. Naphosszat képes feküdni és pihenni a kanapén. Ezért tarható jól lakásban is, de ha játékról van szó, azonnal szertefoszlik nyugalma, és rohan velünk úszni, labdázni, túrázni vagy éppen kutyaiskolába. Ideális kísérőkutya, megjelenése nem csak elegáns, de tekintélyt parancsoló is. Mozgékonysága miatt szüksége van a nagy sétákra és futásra. Szívesen elkíséri a gazdit futni, túrázni. Egy körbekerített udvar ideális hely számára, hogy minden nap fusson egy-két kört, a szocializáció érdekében azonban a napi egyszeri sétára vagy játékra mindenképpen szüksége van. Ha nem mozog eleget, unatkozni fog és rosszalkodással töltheti idejét.

Ápolás, tisztántartás

Hosszú és elegáns szőrzete nem öntisztuló. Hullámos, hosszú, dús aljszőrzetű bundáról van szó, így a szőrszálak nem tudnak egymás mellett kicsúszni, így ha nem fésüljük rendszeresen, a szőrzet összegabalyodik, elnemezesedik, bepállik, amitől nem csak büdös lesz, de egyéb különböző egészségügyi problémák is kialakulhatnak. Aki nem tudja vállalni ennek a szőrzetnek az ápolását - vagy a kozmetikus költségeit - annak nem ajánlott ez a fajta! Szőrzetét vannak akik trimmelik, de inkább fazonra nyírják, amit az aljszőrzet kikefélése előz meg. A kezelés után szőrzete nem hullik. A talppárnák közötti szőrt el kell távolítani. Végbélnyílás környékét egy lakásban tartott kutyának érdemes higiéniai okok miatt körbevágni, megszabadítani a felesleges szőrzettől. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

a következő betegségekre hajlamosak: allergia, csípő és könyök diszplázia, progresszív retina atrófia, máj- és veseelégtelenség, húgyúti megbetegedések.

Betegségek, amire hajlamos

Orosz fekete terrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 11 év

Átlagos alomszám

6 - 12 db

Kölyök orosz fekete terrier képek

Orosz fekete terrier kölyök kutyaOrosz fekete terrier kölyökOrosz fekete terrier kölykökOrosz fekete terrier cuki kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 7 hónap ezelőtt

  Intelligens, nyugodt, védelmező

  Ilyen nincs :D

  Ez a fajta egy csoda. Sokkal szegényebb lenne a Föld nélkülük! Szeretetreméltó, intelligens, gyorsan tanuló, nyugodt mégis játékos kutyák. Lakásban is nyugodtan tartható mérete ellenére is. Egy nagy mackó, aki ölebnek képzeli magát :) Imádnivaló fajta. Aki megismeri őket, beléjük szeret :)

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Orosz fekete terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Orosz fekete terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Orosz fekete terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.