Papillon

103 értékelés alapján
Papillon
Papillon felnőtt
Papillon felnőtt
Kölyök Papillon
Cuki Papillon kölyök
Gyönyörű Papillon
Édes Papillon kölyök
Papillon
Phalène, Butterfly Dog, Kontinentaler Zwergspaniel, pillangó kutya, Papillion, Epagneul Nain Continental, Epagneul Nain, Continental toy spaniel, Squirrel Dog
Franciaország

A Papillon egy éber, vidám, energikus, barátságos, kedves, intelligens, játékos, fogékony és társasági kutya.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, barna, vörös, ezüst, fehér.
Annak érdekében hogy az egészséges maradhasson, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: agility és engedelmességi versenyek.

A Papillon franciául pillangót jelent. Nevét onnan kapta, hogy jellegzetes fülei és a szeme között húzódó fehér csíknak köszönhetően olyan, mintha egy kitárt szárnyú pillangót ábrázolna.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Papillon eredete

származás: Franciaország
A papillon a kontinentális toy spániel egyik változata.
Másik fajta a phalene, akitől csak fülének kinézetében tér el.

Nevét a francia papillon szóból kapta, ami pillangót jelent, mert olyanok a fülei, mint egy pillangó szárnya.
A papillon francia szó, lepkét, pillangót jelent: felálló fülű változatát nevezik papillonnak, míg a lelógó fülű típus neve phaléne. Ez a francia szó éjjeli lepkét jelent.

A törpespánieleket már a 16. században is ismerték, többek között Rubens, Anthony Van Dyck és Rembrandt festményein is szerepel. Bár olyan hírességek kutyája is volt, mint Maria Antoinette vagy Madame Pompadour mégse vált igazán népszerűvé egészen az első világháború végéig, amikor is fordulópont következett be és elismert és közkedvelt fajta lett.

Manapság Magyarországon is a népszerű fajták közé tartozik.

Franciaország és Belgium számít a fajta őshazájának. Az első fajtaleírást 1905-ben fogalmazták meg.

Megjelenés

Méret

Leírás

A papillon egy elegáns, harmonikus testalkatú kutya.

Csontozata finom, könnyű, kecses, különleges megkülönböztető jegye, amiben eltér a phalen kutyától az a füle, mely egy pillangó szárnyára emlékeztet. Koponyája gömbölyű, boltozatos feje arányos a testével, elhegyesedő.

Értelmesen tekintő szemei nagyok és barnák, füle hátul tűzött, hosszú szőr borítja és felálló, orra fekete. Nyaka közepesen hosszú, háta egyenes, ágyéka erős, kissé ívelt, mellkasa mély kissé széles, hasa felhúzott.

Végtagjai vékonyak, de izmosak, mellső lábai egyenesek, farkát a hátára kunkorítja. Bundája hullámos sűrű, nyakán és vállán gallért alkot, végtagjainak hátulján pedig zászlós.

Fehér alapszíne mellett bármilyen szín elfogadható.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű: rendszeresen javasolt az elhalt szőrszálak eltávolítása. Alkalmi vágást igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Könnyen tanítható fajta: a képzése élvezetes. Betartja a gazdi parancsát. Könnyen tanul. Az eredmények gyorsan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha idegen érkezik a házhoz: de termete miatt nem házőrző fajta.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: lakásban tartása a legoptimálisabb számára. A meleget jól viseli, azonban a hideg időjárást nem bírja.
 • Kissé aktív: elfoglalt gazdiknak is megfelelő fajta. Nem sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját megőrizze.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Bundája hullámos sűrű, nincs aljszőrzete, nyakán és vállán gallért alkot, végtagjainak hátulján pedig zászlós. Fehér alapszíne mellett bármilyen szín elfogadható.

fehér alapon bármilyen szín

Papillon természete

A Papillon egy tökéletes társasági kutya. Energikus, életvidám, kiváló öleb, bár patkányfogásra is alkalmas. Ragaszkodik gazdájához, családjához, nem szeret egyedül lenni, de jól alkalmazkodik. Ha szokatlant éreznek rögtön ugatnak és bizalmatlanok az idegenekkel. Nagyon okos, és könnyen tanítható. A Papillon boldog, éber és barátságos. Soha nem lehet félénk vagy agresszív. Kisméretű, mérsékelt vagy intenzív aktivitású kutya. A papillonnak olyan családra van szüksége, ahol sokat foglalkoznak vele illetve nincs egyedül. A legjobban azt szeretné, ha a gazdi mindig mellette lenne. A kölykök törékenyek, és a durva játékban megsérülhetnek, ezért nem alkalmasak kisgyermekes családok számára. Gyerekekkel jól kijönnek, de nem szeretik ha plüsskutyának tekintik őket. Fajtársaikkal és más háziállatokkal az együttélése gondtalan. Társaságkedvelő, de egyúttal azt is megérzi, ha gazdája nyugalomra vágyik. Megérzi ha valamilyen konfliktus vagy feszültség van a családban, és ettől szenved. Mindent megtesz, hogy ismét helyreálljon a harmónia és a béke a családban.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a papillon korát emberi években!

Egy 1 éves papillon emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban való tartásra alkalmas és kertben is tartható, bár időnként sokat ugat. Napi egy séta elengedhetetlen számára és szeret labdázni is. A papillon nem alkalmas a szabadban való életre. Szabadban azonban nagyon aktív, és élvezi az udvart, ahol vad, gyors köröket futhat. Ha nem kapja meg a megfelelő mennyiségű mozgást, akkor a lakásban megtalálja az unaloműzésre alkalmas tárgyak szétszedését. Gyakran hegyi kecskének nevezik, ezért ne lepődj meg, ha a konyhai asztalon vagy más magas helyen találod majd. A felnőtteknek naponta két vagy három, 20-30 perces sétára vagy játékidőre van szüksége. Kölyökkorban két vagy három 10-15 perces sétával ajánlott kezdeni, amelyet fokozatosan lehet növelni. Oktatása pozitív motivációs technikák bevezetésével nagyon hatékony. Agility versenyek kiváló szereplői.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem gubancolódik és időjárásálló, így nem igényel sok törődést mivel nincs aljszőrzete, ami összefilcesedhetne, elég hetente egyszer-kétszer átkefélni. Csak a fülére kell ügyelni, mert ott könnyen csomósodik a szőrzet. Nem szabad mancsai között a szőrt kivágni. A Papillonnak nincs kutyaszerű szaga, ezért csak akkor kell fürdeni, ha nagyon bekoszolta magát. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Körmüket ajánlott röviden tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Vigyázni kell rá, könnyen túleszi magát. A túlsúly veszélyes lehet térdízületei számára, ezért ajánlott odafigyelni a kutya súlyára. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előfordulhat ennél a fajtánál térdkalácsficam, fogászati problémák és porckorong problémák, hipoglikémia, kötőhártya gyulladás és allergia is lehetséges.

Betegségek, amire hajlamos

Papillon tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

2 - 4 db

Kölyök papillon képek

Kölyök PapillonCuki Papillon kölyökÉdes Papillon kölyök

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Nagyon szeretem, mert egy igazi szerethető társ, barátnak is kiváló.

  nincs

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  Aranyos, okos , szép

  Hullik a szőre

  Nagyon aranyos, imádom őket! szép, gyors, aktív kutya és okos is! nagyon cuki kutya fajta mindenkinek ajánlom! Nekem is ilyen kutyám van!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Nincs negatív tulajdonsága, csak pozitív. Szertő, édes, bújós, ha kell mozgékony mégis csendes. Imádom és ajánlom mindenkinek

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Papillon tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Papillon tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Papillon tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.