Pekingi palotakutya

9.18 értékelés alapján
Pekingi palotakutya
Pekingi palotakutya
Felnőtt Pekingi palotakutya
Kölyök Pekingi palotakutya, Pekingese
Pekingi palotakutya
Cuki Pekingi palotakutya kölyök
Édes Pekingi palotakutya kölyök
Pekingi palotakutya
Lion Dog, Pelchie Dog, Peking Palasthund, Chinese Spaniel, Pekingese, Peking Lion Dog, Peke
Kína

A pekingi palotakutya világszerte ismert és nagyon népszerű öleb. Régen a kínai arisztokraták az ingujjukban hordozták ezért hívják "ingujjkutyának" is, de testalkata miatt " oroszlánkutyaként" is emlegették. A kínai császári udvarok szent kutyája volt, nála rangosabb fajtát egyet se ismerünk.
A pekingi egy szeretetteljes, agresszív, bátor, független, intelligens, hűséges és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, barna, szürke, piros, fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.

A Pekingi palotakutya a kínai császárok kedvenc kutyája volt. Régen az ingujjukban hordozták ezért hívják "ingujjkutyának".

A Pekingi palotakutya tenyésztői olyan formát adtak neki, hogy egy képzeletbeli sárkányra hasonlítson, amely elűzi a gonosz szellemeket.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Pekingi palotakutya eredete

származás: Kína
A pekingi palotakutya egy ősi fajta. Az egyik legrégebbi kutyafajta. Már 1500 évvel ezelőttről vannak róla írásos emlékek.

A kínai előkelők kedvence volt és évszázadokon át csak Pekingben, a császári palotában lehetett tartani. Nagyon nagy tisztelet vette körül ezt a kutyát. Szentségtörésnek tartották ha európai kézre került, ezért ha a diplomácia meg is követelte, hogy elajándékozzanak egy-egy példányt, azokat üvegszilánkkal megetették, hogy útközben elpusztuljon.

Pekingen több ezer ilyen kutyát tartottak, de mikor az angolok a 2. ópiumháború során megszállták a várost csak öt példányt találtak épségben. Innentől kezdve Angliában folytatódott története.

Amikor a brit csapatok beléptek a pekingi császári palotába, behatolás után, öt pekingi kutyát találtak, akik gazdájuk testét őrizték, miután öngyilkosságot követett el. A kutyák háborús díjak lettek, és Angliába vitték őket, ahol kettőt Wellington hercegnőjének, kettőt Richmond és Gordon hercegnőjének és királynőnek, illetve egyet Viktória királynőnek mutattak be.

A királyi család nagy kedvence lett és hamar nagy lett a kereslet iránta. Szép lassan meghódította a világot.

Az 1890-es években több pekingit csempésztek ki Kínából. Az első pekingit, amelyet a brit kutyakiállításon mutattak be 1894-ben Pekin Peter néven vált ismertté. A pekingi klubot 1904-ben alapították.

Az Amerikai Kennel Club első regisztrált pekingi állománya 1906-ban Rascal néven vált ismertté.
1909-ben hozták létre az Amerikai Pekingi Palotakutya Klubot.

Megjelenés

Méret

Leírás

A pekingi palotapincsi egy oroszlánszerű, zömök, hosszú testű, rövid lábú kiskutya.

Feje széles, nagy, két füle között lapos, pofája majomszerű, széles és ráncos, kerek, sötét szemei egymástól távol ülnek, feltűnőek, de nem kidülledő, szív alakú fülei lelogóak, sűrű szőr borítja. orra rövid, széles, lapos, orrlyuka nyitott.

Nyaka rövid és vastag, háta egyenes, izmos, mellkas széles, kidomborodó, bordái jól íveltek, tágak, magasan tűzött farkát a hátára kunkorítja. Végtagjai rövidek, erősek és párhuzamosak.

Mancsa lapos és nagy ujjai kifelé fordulnak. Bundája hosszú, egyenes, nyakán pazar sörénnyel, mely a könyökéig ér. Tapintása durva, aljszőrzete puhább és vastag. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha idegen érkezik: figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de termete miatt nem rettennek el a rossz szándékkal érkezők.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nem képes kezelni az átlag feletti hőmérsékletet. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta: 12 év feletti gyermekeknek ajánlott, akik tudják mit szabad és mit nem egy kutyával.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Bundája hosszú, egyenes, nyakán pazar sörénnyel, mely a könyökéig ér. Tapintása durva, aljszőrzete puhább és vastag. A fülén, végtagjai hátsó részén, a farkán és a lábujjakon dús, zászlósodó. Minden szín elfogadott.

Pekingi palotakutya természete

A pekingi palotakutya vakmerő, harcias, de szófogadó. Nagyon jó jelzőkutya a legapróbb neszekre is rögtön reagál.

Ragaszkodó és nagyon szereti a kényelmet, akaratos, önálló, jellem, mint egy macskáé. Az idegeneket nem kedveli, óvatosan viselkedik velük, és a gazdáját is ő maga választja ki.

Jól kijön más kutyákkal, de nem szeret velük foglalkozni, megfelelő szocializáció esetén jól kijön más háziállatokkal is, de nem szereti ha zavarják. Ezért kisgyerekek mellé nem igazán ajánlott, mert harcias is tud lenni. Nem fogja elviselni, hogy egy gyermek erősebben megragadja, nem habozik megvédeni magát.

Nagyon intelligens, de az intelligenciáját a függetlensége és makacssága ellensúlyozza. Tanítása is csakúgy, mint egy macskáé, nem könnyű, nem szereti a parancsokat, de sok dicsérettel el lehet érni nála az alapvető viselkedési normákat, amit ajánlott is, hogy ne legyen nagyon rossz természetű.

Nem reagál jól a kemény kiképzésre vagy fegyelmezésre, védekezővé válhat, akár haraphat is. Néhány pekingi túl sokat ugat, így hasznos már kölyökként megtanítani, hogy mikor kell az ugatással leállni.

Nagyon bátor, szükség esetén az élete árán is védelmezi gazdáját. Felnőttek számára odaadó, szerető barát, aki tisztelettel és méltósággal bánik gazdájával, és ugyanezt a bánásmódot el is várja. Egy személyt válasz ki egész életére gazdinak, akit elismer, tisztel és szeret.

 

Legfőbb tulajdonságai: Éber, élénk, aktív, figyelmes, játékos, tanulékony, de eléggé makacs, engedetlen, akaratos.
 
Alkalmazása: Világszerte ismert és népszerű öleb.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pekingi palotakutya korát emberi években!

Egy 1 éves pekingi palotakutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kimondottan szobakutya, ideális lakásban való tartáshoz. Nem szabad a szabadban élne. Mozgásigénye nem nagy, de kedveli a hosszú sétákat is. Melegben szeret az árnyékban, hűvösben heverészni. Nagy bundája és rövid orra miatt nehezen viseli a magas hőmérsékletet. Szeret futkározni a szabadban, egy bekerített területre van szüksége, mert szeret felfedezni és elmenekülhet. Rövid orra miatt érzékeny a magas hőmérsékletre, könnyen túlhevülhet, ezért állandó hőmérsékletű környezetben javasolt tartani.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját gyakran ki kell fésülni, különösen a hasa alatti részre odafigyelve. Pofáján a ráncok közötti területre figyelni kell, mert fertőzések és bőrirritáció léphet fel. Ezért a ráncokat tisztán és szárazon kell tartani. Szemét is ajánlott gyakran ápolni. Talppárnái között le kell vágni a szőrt és karmait is röviden kell tartani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hajlamos súlygyarapodásra. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos könnyen megfázni, térdficamra, porckorongsérvre, légzési és szívproblémákra, fogágybetegségre, progresszív retina atrófiára, szemszárazságra és glaukómára. Ha nagyon ideges lesz akkor képes a szeme kiugrani, erre nagyon oda kell figyelni. Rövid orra miatt horkol.

Betegségek, amire hajlamos

Pekingi palotakutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök pekingi palotakutya képek

Kölyök Pekingi palotakutya, PekingeseCuki Pekingi palotakutya kölyökÉdes Pekingi palotakutya kölyök

Előfordul, hogy nehezen szül, ezért gyakran császármetszésre szorul. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Idős vagyok, és ő társam. Csodálatos, okos és tanítható. Nagyon szeretem, hogy figyelmes és jelez ha kell. Egy nagyobb kutya ellen múltkor fellépett, mert majdnem megtámadott.

  Én kisgyerekeknek nem ajánlanám, az enyém is harcias fajta.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 6
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt
  Az enyém kifejezetten szereti a hosszú sétákat.:) Viszont sokszor nehezen akar szót fogadni,mikor jön velünk szemben egy nagyobb kutya,neki menne szíve szerint,holott tudja hogy alul maradna .

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Hűséges társam, nagyon szerethető kutya.

  Kiskutyaszindróma erőteljes nála, el kell kerülni a nagyobb kutyákat.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Valóban egygazdis kutya, rajtam kívül senki nem érdekli. Szeret pihenni, de ha sétáról van szó, akkor semmi sem érdekli, azonnal indulni kell.

  Harcias, nála nagyobb kutyákat is képes megtámadni. Heves vérmérsékletű, ideges típus. Sokféle betegségen vagyunk túl...

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 1 év ezelőtt

  Nyugodt, igazi panel/szoba kutya.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pekingi palotakutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pekingi palotakutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pekingi palotakutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.