Pembroke Welsh Corgi

102 értékelés alapján
Pembroke Welsh Corgi
Felnőtt Pembroke Welsh Corgi
Felnőtt gyönyörű Pembroke Welsh Corgi
Pembroke Welsh Corgi
Kölyök Pembroke Welsh Corgi
Cuki kölyök fotó Pembroke Welsh Corgi
Édes Pembroke Welsh Corgi kölyök
Pembroke Welsh Corgi
Pem, Welsh Corgi Pembroke, Corgi, Pembroke, PWC
Egyesült Királyság

Az angol uralkodók első számú kedvence a Pembroke Welsh Corgi egy gyengéd, figyelmes, vidám, barátságos, független, intelligens, élénk, szeretetteljes, hűséges, játékos és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék, piros, fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizze rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: engedelmességi versenyek, őrző-védő, terelés.

A Pembroke Welsh Corgi az angol királyi család kedvenc kutyafajtája. II. Erzsébet királynőnek jelenleg több, mint 10 kutyája is van.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Pembroke Welsh Corgi eredete

származás: Egyesült Királyság
A corgik neve valószínűleg a corrci szóból ered, mely törpekutyát jelent.

Kétféle corgi létezik, a cardigan és a pembroke. A pembroke corgi az ismertebb és a kedveltebb, hiszen Oroszlánszívű Richárdtól egészen II. Erzsébetig az angol uralkodók első számú kedvence.

Valószínűleg flamand takácsok vittek Walesbe 1107 körül. Eredetéről számos elképzelés létezik, egyesek úgy vélik, hogy spicc jellegű kutyák az ősei, mások pedig úgy tartják, hogy a svéd vallhund keveredett walesi kutyákkal és így jött létre a corgi.
Mások szerint a mai Corgi ősei több mint 3000 éve kerültek a kelta törzsek révén Walesbe. Néhányan úgy vélik, hogy amikor a vikingek megszállták Wales-et, a velük hozott Spitz-típusú kutyákat az eredeti Corgi-val keresztezték, hogy előállítsák a Pembroke Welsh Corgi-t.

A Cardigan-ok olyan munkakutyák voltak, akik segítettek a mezőgazdasági termelők szarvasmarha-állományának megőrzésében, és megóvták őket a ragadozóktól. Segítettek a gazdálkodóknak, hogy a szarvasmarhákat a mezőkre és a piacra vezessék. Őrző kutyákként, családi háziállatokként és kártevőirtókként hasznosították.

A Cardigan Welsh Corgit először 1919-ben mutatták be az angol kutyakiállításon, és 1926-ban alapították meg az Angol Cardigan Welsh Corgi Egyesületet. Akkoriban a cardiganokat és a pembrokokat egy fajtának tartották.

1934 óta tekintik különálló fajtának a pembroke és a cardigan corgikat. 1934-ben a British Kennel Club a Pembroke-ot és a Cardigan-t külön fajtáknak nyilvánította, ezáltal véget vetett a kettő közötti összeolvadással kapcsolatos kérdéseknek. A következő évben az AKC is elismerte a Cardigan és Pembroke Welsh Corgit.

A Pembrokes-ot először az USA-ban mutatták be 1936-ban. Ezután lassan népszerűvé vált az Egyesült Államokban, és ma már az egyik legnépszerűbb fajta közé tartozik.

Megjelenés

Méret

Leírás

A pembroke welsh corgi egy erős, mozgékony, izmos testfelépítésű kutya.

Feje rókaszerű, koponyája lapos és széles, szeme kerek és barna, tekintete éber és intelligens. Közepes nagyságú fülei felállóak, enyhén lekerekített, erőteljes fehér fogai vannak, harapása ollós.

Nyaka meglehetősen hosszú, enyhén ívelt, háta egyenes, mellkasa mély és széles, bordái szélesek, jól íveltek, ágyéka hosszú, farka rövid a felső test vonalával egyszintben helyezkedik el és lelogó.

Végtagjai rövidek, jó csontozatúak, erősek, mancsa ovális alakú, talppárnái erősek, ujjai jól íveltek, a két középső ujj hosszabb, mint a szélsők.

Bundája egyenes, sűrű.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Álandó vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben. Igazi agresszorként lép fel, ha ismeretlen személy próbál behatolni a lakásba.
 • Magas alkalmazkodóképességű: teste bírja a nyári hőségeket és a téli hideget is. Lakásban és kertben egyaránt tartható.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6 éves kor fölötti gyerekeknek. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Egyenes, sűrű, kemény szálú. Színe lehet vörös, őzbarna, fekete-cserbarna. Fején, pofáján, végtagjain, nyakán és mellkasán lehet fehér mintázat.

Pembroke Welsh Corgi természete

Engedelmes, barátságos, kedves, igazán gyerekszerető kutya.

Aktív és intelligens fajta. Könnyen kiképezhető és szívesen tanul. Nagyszerű társa a gyerekeknek és más háziállatokkal is jól kijön. Erős terelőösztöne miatt a gyerekek sarkához fordulhat játék közben, ezért ha előfordul ez a viselkedés, mindenképp le kell róla nevelni.

Idegenekkel szemben bizalmatlan, jó őrzőkutya. Viselkedése hasonlít egy rókára, okos, bátor, ravasz. Nagyon gyors és fürge. Hűséges, ragaszkodik gazdájához. Más kutyákkal szemben dominánsan viselkedik és egyéb háziállatokkal csak korai szocializáció esetén jön ki jól.

Könnyen tanítható, szeret a gazdája kedvében járni. Ügyességi próbákon jól teljesíthet.

 
Legfőbb tulajdonságai: Értelmes, tanulékony, eleven, éber.
 
Alkalmazása: Nyájőrző eb volt, de manapság inkább házőrző. Kedvtelésből is tartják.
 
Profil: házőrző, kedvenc.
 
Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pembroke welsh corgi korát emberi években!

Egy 1 éves pembroke welsh corgi emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Imád labdázni, hancúrozni, játszani. Mivel terelőfajtákhoz tartozik, ezért ennek köszönhetően minden nap nagy távolságokat képes sétálni. Napi edzésre, sétára van szüksége fölös energiái levezetésére. Ha kellően el tud fáradni, minden környezetben, a városi lakástól a vidéki birtokig egyaránt boldogan él. Kölyökkorban vigyázni kell gerincére, ezért nem lehet engedni a kanapéról való leugrást. Amennyiben fel akarjuk venni, a mellső lábai mellett a hátsókat is tartani kell, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetápolási igénye nem nagy, elég hetente egyszer átkefélni. Vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Körmüket röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Vigyázni kell nehogy túletessük, mert nagy terhet ró a lábaira. Ezért javasolt a naponta kétszer etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával a teendőkről! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos vakságot okozó szembetegségre, zöldhályogra, progresszív retina atrófiára, csípő diszpláziára és elhízásra.

Betegségek, amire hajlamos

Pembroke Welsh Corgi tenyésztése

Várható élettartam

11 - 13 év

Átlagos alomszám

6 - 7 db

Kölyök pembroke welsh corgi képek

Kölyök Pembroke Welsh CorgiCuki kölyök fotó Pembroke Welsh CorgiÉdes Pembroke Welsh Corgi kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Jó fej, kinézete pedig rendkívül édes. A nők a személyiségétől olvadoznak ;)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Nagyon jó fej, simulékony és tudja mikor mit akarok.

  Korán kutyasuliban kezdtük az együttélés pillanatait, ami nagyon jót tett. MAkacsságát megtanultam kezelni.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pembroke Welsh Corgi tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pembroke Welsh Corgi tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pembroke Welsh Corgi tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.