Pikárdiai juhászkutya

101 értékelés alapján
Pikárdiai juhászkutya
Pikárdiai juhászkutya
Pikárdiai juhászkutya felnőtt kutya
Pikárdiai juhászkutya kölyök
Pikárdiai juhászkutya kölyökkutya
Pikárdiai juhászkutya
Berger de Picardie, Picardy Sheepdog, Berger Picard, Ardennes Cattle Dog
Franciaország

A Pikárdiai juhászkutya egy éber, kíváncsi, élénk, játékos, hűséges és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fakó, barna és szürke.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: terelés, őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Energia szint:
 • Intenzív:

Pikárdiai juhászkutya eredete

származás: Franciaország
A Berger Picard évszázadok óta létezik Franciaországban, és főként Picardie északi partvidékén fejlesztették ki.

Hatékonynak bizonyult terelési feladatokban, így elsősorban Észak-Franciaország gazdái és pásztorai használták. Gyakran az állatok védelmezése is feladata volt a vadállatokkal és a fosztogatókkal szemben. Kizárólag kiváló munkaképessége miatt tenyésztették.

A Berger Picardot a legelső francia kutyakiállításon mutatták be 1863-ban, ám külön fajtaként elismerést csak 1925-ben kapott. A két világháború után a francia gazdaság gyakorlatilag romokban hevert. A legtöbb natív fajtát a teljes eltűnés veszélye fenyegette. Szerencsére a Berger Picard kisebb mértékben szenvedett, mert a háború idején továbbra is szolgálta a helyi gazdákat, és a katonákat egyaránt.

Robusztus és kiváló karakterének köszönhetően a Berger Picard egyedszáma gyorsan helyreállt. Még mindig ritka fajtának tekintik. Azonban hazájában egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az UKC 1995-ben elismerte a Berger Picardot. És 2013-ban a fajtát ideiglenesen elfogadta az American Kennel Club (AKC) is.

Megjelenés

Méret

Leírás

Érdekes megjelenésű kutya, első látásra nem is tűnik fajtatisztának, pedig régóta tenyésztik.

Közepes termetű, nem túl elegáns küllemű, egy kicsit a griffonra emlékeztető, rusztikus, de mégis elegáns formájú, erőteljes, izmos eb.

Koponyája széles, feje arányos, koponyája széles, stopvonala enyhe, orrtükre fekete, szeme sötétbarna.

Háta egyenes, izmos, fara enyhén csapott, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott.

Füle közepes nagyságú, felálló, elég magasan tűzött, bárányfülre emlékeztet. Nyaka erőteljes, rövid, de elegáns ívű. Háta egyenes, izmos, feszes, ágyéka kissé magasabb, fara enyhén csapott. Dús szőrrel borított farkát vízszintesen tartja, a közepétől kunkorítja. Farka a csánkig ér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartása nem javasolt. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Szőrzet: közepes/hosszú

Szőrzete kemény, félhosszú, durva, nem göndör. Színe szürke, szürkésfekete, szürkéskék, szürkésvörhenyes, világos- vagy sötétrőt, ill. ezeknek az árnyalatoknak a keveréke. Kis fehér folt lehet a mellén és a mancsai végén.

Pikárdiai juhászkutya természete

Játékos és szeretetteljes kutya, amely jól alkalmazkodik a család életéhez. Emberközpontú fajta, ami azt jelenti, hogy vágyakozik a család állandó közelségére, és hajlamos szeparációs szorongástól szenvedni, ha hosszú ideig egyedül marad. A fajta általában kedves és türelmes a gyermekekkel, feltéve persze, ha megfelelően szocializálják. Kisgyermekes családoknak nem ajánlott fajta.

Éberségének köszönhetően nagyon jó őrzőkutya. Megbízhatóan őrzi-védi otthonát, az erőszak csak az utolsó pillantaban jöhet számításba a kutyánál.

A fajta képes békésen együttélni egy vagy több kutyával is, illetve elfogadja más állatfajok közelségét is, mint például a házimacskát.
 
Hazájában sokra becsülik kitartó munkakedvét, rendkívüli értelmi képességeit.
 
Legfőbb tulajdonságai: Élénk, éber, rámenős, harcias, de korántsem rosszindulatú.
 
Alkalmazása: Hazájában nagyra becsült, sokoldalú munkakutya. Főleg nyájterelő és -őrző feladatokat lát el. Házőrzésre is használják.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Könnyen tanítható, szolgálatkész.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pikárdiai juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves pikárdiai juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Csoportosan, kennelben is gond nélkül tartható, mert kifejezetten falkaszerető, fejlett társas ösztönnel rendelkezik. Rendkívül fontos, hogy kölyökkorában a lehető legtöbb különböző állattal, emberrel, dologgal és helyzettel találkozzon, mivel így hozzászokhat ezekhez, és kiegyensúlyozott felnőtt állattá válhat. Nagy örömet lehet szeretni a kutyának azzal, ha a sétáltatáson kívül néha elviszik úszni, megfuttatják, labdáznak vagy apportíroznak vele. Nagyon engedelmes, mindig a gazdája mellett marad sétáltatás közben. Könnyen alkalmazkodnak a gazda életstílusához, de mozgásigényüket hosszabb sétákkal, kirándulásokkal, rendszeres foglalkozással ki kell elégíteni. Nagy mozgásigényű kutya. Kutyás sportokban kiváló eredményeket érhet el. Versenyek, amelyeken eredményesen szerepelnek: agilitási, engedelmességi vagy éppen terelési megmérettetések. Napi kétszer 30–45 perces séta vagy játékidő elegendő számára, hogy mozgásigényét kielégíthesse.

Ápolás, tisztántartás

Elég hetente párszor átfésülni egy fém sörtéjű kefével. De egy alapos átfésülés után is megmarad a kócos jellege. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A táp típusát (puppy, junior, adult, stb…), mindig az adott kutya életkorához, aktuális tápláltsági állapotához, tartási körülményeihez, aktivitási szintjéhez válasszuk. Figyelni kell, hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat és a méret. Általános szabály: 8 hetes kortól - fél éves korig naponta 3-szor, fél éves kor és 1 éves kor között naponta kétszer, majd 1 éves kortól már csak egyszeri étkezésre van szüksége. (Ez tenyésztőnként változik, ki mit ajánl. Napi kétszeri kisebb adag is ajánlott 1 éves kor fölött) Friss víz mindig álljon előtte. Néhány kutya hajlamos a túlsúlyra, így figyelje a kutya kalóriafogyasztását és súlyszintjét. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A fajta leggyakoribb egészségügyi problémái: csípő - és könyök diszplázia, szemproblémák.

Betegségek, amire hajlamos

Pikárdiai juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök pikárdiai juhászkutya képek

Pikárdiai juhászkutya kölyökPikárdiai juhászkutya kölyökkutyaKölyök Pikárdiai juhászkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Annyira imádnivaló! Csak a legjobbakat tudom róla mondani. Nincs benne agresszivitás, imád velem lenni és ha tehetei mindig körülöttem van. Mintha tudnánk egymással kommunikálni. Néha úgy érzem, mintha tudná mit akarok.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pikárdiai juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pikárdiai juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pikárdiai juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.