Pikárdiai kék spániel

101 értékelés alapján
Pikárdiai kék spániel
Pikárdiai kék spániel kutya
Pikárdiai kék spániel felnőtt kutya
Pikárdiai kék spániel kölyök
Pikárdiai kék spániel kölyök kutya
Pikárdiai kék spániel
Blue Picardy spaniel, Epagneul Bleu de Picardie, Épagneul Bleu De Picardi, Bleu Picard, Blauer Picardie-Spaniel
Franciaország

A pikárdiai kék spániel egy barátságos, szelíd, intelligens, játékos, tanulékony, gyerekbarát és őrző-védő típus.
Leggyakoribb színek: fekete, szürke, tarka.
Annak érdekében hogy az egészséges maradhasson, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatóság: vadászat, társasági kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Pikárdiai kék spániel eredete

származás: Franciaország
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető.
Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható. Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak.
De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. A spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.
Dr. Johannes Caius Erzsébet királynő udvari orvosának 1570-ben latinul megjelenő könyvében lehet olvasni arról, hogy hogyan csoportosítják a spánieleket. Ebben olvasható, hogy vannak a szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segédkeznek, illetve a vízispánielek, akik vízben is dolgoznak.
A szárazföldi spánieleket pedig később méretük alapján is csoportosítják.
A nagyobbak, melyeket inkább a madarak űzésére használtak springereknek hívják, a kisebbek pedig a cocker nevet kapták, akik a hálóval megfogott madarak felé kúsznak.

1921-ben alakult meg a Pikárdiai spániel és a Pikárdiai kék spániel klub, de 1937-ig nem ismerték el a tenyészegyesületek önálló fajtaként. A Pikárdiai spániel és a kék-fehér angol szetter keresztezéséből tenyésztették ki.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Pikárdiai kék spániel könnyebb és elegánsabb , mint a Pikárdiai spániel.

Ez az erős sportos kutya arányaiban közelebb áll a szetterekhez, mint a spánielekhez.

Feje hosszúkás, szemei barnák, füle lelógó hosszú, alacsonyan tűzött és hullámos, selymes szőr borítja. Háta egyenes, mellkasa mély, a könyögik leér, hasa kissé felhúzott, bordái szélesek, de harmonikusak.

Végtagjai izmosak és hosszúak, farka lelóg, leér a csánkig. Szőre enyhén hullámos, lelapuló, farkán, lábai hátsó részén zászlós.

Színe szöreke-fekete, fekete foltokkal, ami kékes árnyalatot ad a kutyának.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Kicsit akaratos típus.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól alkalmazkodik a nyári melegekhez és a téli hidegekhez is. Kertben tartása javasolt.
 • Nagyon aktív: aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

Szőrzet: közepes

Szőre enyhén hullámos, lelapuló, fején sima, lábai hátsó részén és a farkán zászlós. Fülén hullámos, selymes. Színe szürke-fekete, fekete foltokkal, ami kékes árnyalatot ad neki.

szürke-fekete, fekete foltokkal, pettyes

Pikárdiai kék spániel természete

A Pikárdiai kék spániel egy kedves, magabiztos, barátságos kutya.

Ez az értelmes engedelmes kutya, olykor makacs is tud lenni. Alapvetően könnyen nevelhető, kitartó vadászkutya. Olykor akaratos, de könnyen tanul, a szórakoztató foglalkozásokat szereti. Nagyon szeret úszni, apportírozni. Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Gyerekekkel és más állatokkal is jól kijön, ha jól volt szocializálva kölyökként. Idegenek jöttét jelzi és ha kell a család segítségére siet. Tanulékony, gyors reflexei vannak, szaglása kiváló és nagyon fürge, amitől igazán jó vadászkutya. Nagyon jó a munkabírása és a szélsőséges időjárást is jól bírja. Higgadt, megfontolt, talán túlságosan is nyugodt, már-már nehézkes, lassú eb.

Tulajdonságait, adottságait dicsérik. Egy csöppet sem harcias, kellemes, kedves, könnyen kezelhető, szófogadó, a gyerekeket nagyon szereti. Akárcsak a picardiait, ezt a fajtát is főleg fogoly- és fácánvadászatra használják.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pikárdiai kék spániel korát emberi években!

Egy 1 éves pikárdiai kék spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Elsősorban vadászkutyaként tartják. Leginkább fogoly és fácán vadászatra használják, de családi kedvencként is megfelelően érzi magát. Nagy mozgásigényű kutya, naponta többszöri séta és póráz nélküli hosszú futkosást szereti. Szeret úszni, apportírozni, egy sportos család kedvence lehet. Nagy a mozgásigénye. Hagyni kell szabadon futkározni póráz nélkül és legtöbbjük imád úszni és apportírozni. Élvezi a túrázást, a strandon futást és a kutyás sportokat, mint például az agility és a flyball. Nem ajánlott csak lakásban tartani.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetét hetente egyszer ajánlott átfésülni, különös figyelmet fordítva azon részekre ahol sűrűbb, hosszabb. A fül lebenye alatt, a hallójárat nyílásánál és a talppárnák között lévő szőrt rendszeresen le kell vágni. Füleit a gyulladás elkerülése miatt érdemes többször kitörölni. Körmeit ha túlnőttek javasolt vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincs ismert örökletes egészségügyi problémája, de szembetegségekre, fülgyulladásra és elhízásra hajlamos.

Betegségek, amire hajlamos

Pikárdiai kék spániel tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök pikárdiai kék spániel képek

Pikárdiai kék spániel kölyökPikárdiai kék spániel kölyök kutyaPikárdiai kék spániel kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Vadásztársam kutyája kék pikárdiai, aki páratlan fácánvadász. Szófogadó, engedelmes kutya.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pikárdiai kék spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pikárdiai kék spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pikárdiai kék spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.