Pireneusi hegyikutya

101 értékelés alapján
Pireneusi hegyikutya
Pireneusi hegyikutya
Pireneusi hegyikutya
Pireneusi hegyikutya kölyök
Pireneusi hegyikutya kölykök
Pireneusi hegyikutya
Pireneusi hegyikutya
Pireneusi hegyikutya
Montañés Del Pirineo, Chien Des Pyrénées, Pyrenean Mountain Dog, Patou, Chien des Pyrénées, Great Pyrenees, Chien de Montagne des Pyrénées, Pyrenäen-Berghund, Gos De Muntanya Dels Pirineus
Franciaország

A Pireneusi hegyikutya egy gyengéd, figyelmes, kedves, önálló, hűséges, makacs és csendes fajta.
A leggyakoribb színek: barna, szürke, piros, fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, szánhúzás.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Pireneusi hegyikutya eredete

származás: Franciaország
A fajta őseit a franciák patou-nak hívták. E kutyák feladata volt a gulyákat és nyájakat megvédeni a farkasoktól és medvéktől, de korabeli feljegyzések szerint őriztek kastélyokat, várakat és városfalakt is. A pireneusi hegyikutya kettős életet élt, hiszen megmaradt rettenthetetlen nyájőrzőnek, de évszázadokon át kedvelt kutyája volt az arisztokráciának is, egészen a francia forradalomig.

Ezek a kutyák túlnyomórészt fehérek voltak, kisebb szürke vagy barna foltokkal. Mivel igen hatalmas területen élt ez a fajta, magától értetődően nem lehetett teljesen egységes.
Egy 1874-es cikk két típus különböztetett meg: A Chien de Pyrénées occidentalt (nyugatipireneusi kutya), mely főképpen Bagneres-de-Bigorre környékén terjedt el, és a Chien des Pyrénées orientalt (keleti pireneusi kutya) mely korábban a Pireneusok azon körzetében terjedt el, amely Ariege megyével és az Andorrai Köztársasággal határos.

Amikor a XIX. század végén a francia kinológusok hozzákezdtek a pireneusi hegyikutyaszabályozott és fajtaazonos tenyésztéséhez, eredeti hazájában már meglehetősen ritka volt, hiszen jelentősen lecsökkent a medve- és farkas állomány, így a patoŰ elvesztette eredeti feladatát.
Élelmes hegyi vezetők azonban egyfajta élő szuvenírként kezdték tenyészteni a fajtát, mivel a hőforrások miatt a Pireneusok kedvelt üdülőhellyé vált, és a turisták szívesen vittek haza a hatalmas fehér állatokból, hogy otthon a sétányon villoghassanak velük.

A fajta fontos pártfogója volt Theodor Dretzen, aki H. von Bylandt gróf társaságában bejárta a Pireneusokat, tipikus pireneusi kutyák után kutatva. 360 kutyát mutattak meg neki, de csak hat felelt meg Dretzen elképzeléseinek. A felvásárolt kutyákra alapozta Zaila kennelét.
Több mint egy tucat kutyát tartott, egy öreg hegyivadász őrmester gondozta őket, naponta három órát futtatva az ebeket. A párizsi kiállításokra ntek, Dretzen két külön kupét foglaltatott kutyáinak, a szállodákban pedig két külön szobát.
Lepedőkkel bélelt kocsikban utaztak a kutyák, hogy ne piszkolják be magukat. Ha vidékre mentek, Dretzen két külön kupét foglaltatott kutyáinak, a szállodákban pedig két külön szobát.

1933-ban az American Kennel Club is elismerte a Pireneusi hegyikutyát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagy, impozáns, erőteljes felépítésű kutya.

Feje hatalmas, mackós, de rendkívül arányos, megnyerő, koponyája domború. Szemei meglehetősen közel ülnek egymáshoz. Orrtükre fekete, fogazata hatalmas.

Füle kicsi, lelóg; oldalt a koponyájához simul. Háta erőteljes, mellkasa mély, legalább a könyökéig ér, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai egyenesek, oszlopszerűek, mancsa nagy, boltozatos.

A testhossza kissé hosszabb, mint a marmagassága.

Bundája kettős rétegű, sűrű, egyensesszálú és fehér, amelyen megjelenhetnek szürke, barna, borz vagy vörösesbarna foltok. Az aljszőrzet gyapjas, a fedőszőr vastag, durva és mérsékelten hosszú.

Farkuk vége elgörbül, így hasonlítanak egy pásztorbotra.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bundarendszeres kefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: kertben tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor elengedhetetlen a kutya mozgásigényének kielégítése.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletti gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

vastag, sűrű. Bundája kettős rétegű, sűrű, egyenes szálú. Hosszú, lelógó farkát dús szőrzet borítja. Szőrzete meglehetősen hosszú, tömött, szinte selymes; a leghosszabb a nyakán és a farkán; Színe hófehér vagy fehér, sárgásbarna foltokkal a fejen, a fülön, valamint a farok tövén.

Pireneusi hegyikutya természete

A pireneusi hegyi kutya egy igazi házőrző, amely rajong a függetlenségért éppen ezért szüksége van megfelelő távolságra a gazditól.

Kedves kutya, szereti a gyerekeket. Idegenekkel szemben távolságtartó. Családját mindenáron megvédi.

Fontos számára a korai szocializáció. Rendszeres napi testmozgásra van szüksége (séta). Ideális gyalogos társ a hűvösebb hónapokban.

A fajta nehezen viseli a magas hőmérsékletet. Intelligens és hűséges gazdájához. Néha a makacsság is megjelenhet viselkedésében. Más kutyákkal szemben agresszíven léphet fel. Elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta.

Nyugodt és szelíd kutya. Intelligens, de makacs is, mivel független típus. Annak ellenére, hogy nagyon barátságos és engedelmes, kiváló őrző-védő kutya. Imádja a gyermekeket, nyugodt és megvéd minden olyan személyt vagy állatot maga körül, amely kisebb vagy éppen gyengébb. Barátságos más háziállatokkal szemben. Annyira nyugodt és jóindulatú, hogy manapság gyakran használják terápiás és mentőkutyákként is.

Bár csodálatos temperamentummal rendelkezik, viselkedése eltérő lehet. Ha kölyök és felnőtt korában nem kap megfelelő képzést és szocializációt agresszívvá, makaccsá és nehezen kezelhetővé válik. Az ilyen típusú kutya ugatós és hangos.

 

Legfőbb tulajdonságai: Rendkívül edzett, az időjárás viszontagságait jól tűrő, kiegyensúlyozott természetű, de vakmerő, kemény kutya.
 
Alkalmazása: Eredetileg a nyájat védte a farkasoktól, medvéktől, rablóktól. Később a hadsereg és a rendőrség alkalmazta, de hegyi mentőkutyaként, valamint személy- és vagyonvédelemre is jól használható.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pireneusi hegyikutya korát emberi években!

Egy 1 éves pireneusi hegyikutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tartása kertben javasolt, magas kerítéssel körbekerítve. Napi rendszeres séták elengedhetetlenek számára. A nagy meleget teste nehezen tudja kezelni. Közepes aktivitási szinttel rendelkező kutya. A nagy Pireneusi kutyáknak naponta legalább 20-30 perces testmozgásra van szüksége, hogy aktív és egészséges maradjon. Pusztító hatású lehet, ha túl sokáig marad egyedül, mert unalmában és magányában nem tudja magát megfelelően lekötni. A kutyajátékok alkalmasak lehetnek arra, hogy lefoglalják és szellemileg stimulálják. Képzése néha kihívást jelenthet, de egyszerû is lehet, ha oktatása korán kezdődik. A sikeres edzés kulcsa a türelem és a következetesség. A póráz-képzés fontos, mivel ezt a fajtát pórázon kell tartani, nehogy 1-1 mókus vagy macska után iramodjon.

Ápolás, tisztántartás

Célszerű minden nap megfésülni vagy kikefélni a szőrét. A tappancsára ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése. A Pireneusi hegyikutya hajlamos a fülgyulladásra, így hetente javasolt a fülek ellenőrzése és megtisztítása.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló ortopédiai problémák: csípő diszplázia, térdkalács ficam, panosteitis, osteochondrosis dissecans és osteosarcoma. Szem problémák: progresszív retina atrófia, szürkehályog. Egyéb betegségek: felfúvódás, gyomor torziós, tricuspidalis diszplázia és gerincvelői izomsorvadás.

Betegségek, amire hajlamos

Pireneusi hegyikutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 9 db

Kölyök pireneusi hegyikutya képek

Pireneusi hegyikutya kölyökPireneusi hegyikutya kölykökPireneusi hegyikutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 12 hónap ezelőtt

  Barátságos, kellemes jellemű, kitartó, szófogadó kutyus.

  Nagyon sokat ugat, az egész utcát védi a bicikliktől, ismeretlenektől.Szeret magasabbra is felmászni, pl a kutya ház teteje. Makacs, önfejű

  Sajnos a mi kutyusunk túl kevés időt tudott velünk lenni.,de egy hihetetlen személyiséggel éltünk együtt, igaz csak pár évet. Imádott focizni, a cselezést is megtanulta. Imádta a plüss , sípoló játékokat. Agilitizett velünk, ha olyan kedve volt, imádott fogócskázni. Válogatos volt, finomabbnak nézett ki a gazdinál lévő kajcsi. Néha csak azért ugatott, hogy megdicsérjük. Az egész utcát s könyéket védte.Nagyon életerős kutya, sok szeretettel.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pireneusi hegyikutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pireneusi hegyikutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pireneusi hegyikutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.