Pireneusi masztiff

101 értékelés alapján
Pireneusi masztiff
Pireneusi masztiff
Pireneusi masztiff felnőtt kutya
Pireneusi masztiff kutya
Pireneusi masztiff kölyök kutya
Pireneusi masztiff
Pyrenäischer Mastiff, Mastín del Pirineo, Perro Mastín de los Pirineos, Mastin de los Pirineos, Navarrai masztiff, Pyrenean Mastiff
Spanyolország

A Pireneusi masztiff egy éber, barátságos, csendes, hűséges, bátor és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fehér, barna, szürke.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Pireneusi masztiff eredete

származás: Spanyolország
Spanyol fajta. Nem tévesztendő össze a francia eredetű pireneusi hegyikutyával. A Pireneusok déli lejtőin őshonos. Navarrai masztiffként is ismerik. Eredeti neve: Mastín del Pirineo.

Az egész Pireneusi-félszigeten legalább 3000 éve hatalmas ebek védték a nyájakat és gulyákat a ragadozóktól, és kísérték őket egyik legelőről a másikra. A vándorló nyájak még a politikai határokat is átléphették. A masztiff-típusú, nagytestű kutyákat származási helyüknek megfelelően, más-más elnevezéssel illették - aragóniai, estremadurai, kasztíliai masztiff, stb. - majd a spanyolok 1964-ben kezdték összefogni a különböző változatokat.

A fajta az 1940-es években szinte teljesen kipusztult, amikor a juhok vasúton történő szállítása gazdaságosabbá vált. Pontos eredetéről nem sok ismeretes, mivel kevés dokumentáció van 1977-ig, amikor a Club de Mastin del Pirineo de Espana megkezdte a fajta kutatását. A fajtát elkülönítették a Pireneusok aragónia régiójában. Ez megkönnyítette a fajta tisztaságának biztosítását. Szülővárosából csak az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején kerültek külföldre példányok.

Az FCI hivatalosan 1982-ben ismerte el.

Az AKC először 2001-ben ismerte el a Pireneusi Masztiffot Mastin del Pireneo néven.

Megjelenés

Méret

Leírás

Robusztus testű, hatalmas kutya.

Feje nagy, erős, hosszú, koponyája széles. Szeme viszonylag kicsi, sötétbarna. Füle ugyancsak kicsi, előreeső, hegyben végződő.

Nyaka karcsú, hajlékony, izmos, mellkasa mély, törzse hosszú, robusztus. 

Végtagjai erőteljesek, csontosak, izmosak. Lábai erőteljesek, párhuzamosak, izmosak.

Farka hajlékony, közepesen hosszú szőr borítja, alsó részén zászlót alkot; nyugalmi állapotban alacsonyan hordja, de a végét kissé fölfelé görbíti, ha izgatott vagy figyel, farkát könnyedén magasra emeli. 

Szőrzete vastag, sűrű, de nem hosszú; színe fehér, hét nagy aranyló vagy barna folttal. Akad ezenkívül fehér-fekete változata is.

Magasságuk nincs maximalizálva, a minimális szint van megadva.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bundarendszeres kefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor elengedhetetlen a kutya mozgásigényének kielégítése.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

sűrű és vastag. Szőrzete vastag, sűrű, de nem hosszú; színe fehér, hét nagy aranyló vagy barna folttal. Akad ezenkívül fehér-fekete változata is.

Pireneusi masztiff természete

Őrző és pásztorkutyaként ismert fajta, mely védelmezi otthonát és családját. Megfélemlíthet néhány embert, akik nem ismerik a nagy fajtájú kutyákat.
 
Képzését és szocializációját fiatalon el kell kezdeni annak biztosítása érdekében, hogy az idegenekkel való találkozás során ne váljon félénkké vagy túlzottan agresszívvá.
 
Általában könnyen kiképezhető, azonban a családon belül erős és következetes gazdát igényel, ugyanis folyamatosan próbálkozik a ranglétrán feljebb kerülni.
 
Jól bánik a gyermekekkel, ha tisztelik őt, ezért csak idősebb gyermekeknek ajánlott fajta. Más kutyákkal, különösen az azonos nemű kutyákkal dominánsan viselkedhet.
 
A pireneusi masztiffnak munkát kell adni ahhoz, hogy boldog legyen. Ha unatkozik, könnyen romboló magatartást vehet fel.
 
A pireneusi masztiff kicsit független és makacs lehet, ezért nem a legjobb választás elsőkutyás gazdik számára.
 
 
Legfőbb tulajdonságai: Szívós, kitartó, szilárd szervezetű, csendes, barátságos, de ha kell, félelmetes ellenfél.
 
Alkalmazása: Vadászatra, kocsihúzásra, őrző-védő munkára, házőrzésre egyaránt jól használható. Mindenekelőtt azonban kiváló pásztorkutya.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pireneusi masztiff korát emberi években!

Egy 1 éves pireneusi masztiff emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Aktivitási szintje közepes, napi 45-61 perc aktív játékra és mozgásra van szüksége. Mindennap szüksége van megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy elégesse felesleges energiáit, és ezzel a lehető legjobb családtaggá váljon. A séta minden nap kötelező. Nagy kutya, és bár örömmel fedezi fel a hátsó udvart, mégis minden nap ki kell vinni és szocializálni kell, hogy temperamentuma kiegyensúlyozott legyen. Kölyökkutyákként ugyanolyan játékos, mint bármely más kutya, bár növekvő súlya és heves természete miatt leüthetnek a lábadról. Felnőtt kutyaként általában kevésbé aktív, de mindig éber és védelmező.

Ápolás, tisztántartás

Célszerű minden nap megfésülni vagy kikefélni a szőrét. A tappancsára ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de előfordulhat nála: csípő diszplázia, gyomorcsavarodás, puffadás. Enyhébb esetek: ízületi problémák.

Betegségek, amire hajlamos

Pireneusi masztiff tenyésztése

Várható élettartam

8 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök pireneusi masztiff képek

Pireneusi masztiff kölyök kutyaPireneusi masztiff kölyökPireneusi masztiff kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 2 hét ezelőtt

  Megbízhatóan dolgozó jó munkakutya. Óriás megjelenéssel.

  Én elsőkutyásoknak semmiképp sem ajánlom.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pireneusi masztiff tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pireneusi masztiff tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pireneusi masztiff tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.