Pomerániai törpe spitz

82 értékelés alapján
Pomerániai törpe spitz
Pomerániai törpespitz felnőtt
Pomerániai törpespitz felnőtt
Pomerániai törpespitz felnőtt
Pomerániai törpespitz édes kölykök
Pomerániai törpespitz kölyök
Pomerániai törpespitz cuki kölyök
Pomerániai törpe spitz
törpespicc, Zwers, Zwergspitz, Dwarfspitz, Pomerániai törpespicc, Pom pom, Pomeranian, Spitz Nain, Loulou, Pom, Spitz Enano, Törpespitz
Németország

A pomerániai egy éber, barátságos, hűséges, játékos, aktív, kíváncsi és fajta.
Leggyakoribb színek: fekete, narancs, cser.
Jelleme: barátságos, játékos, energikus, amely hűséges és védelmező társ is egyben.
Intelligens fajta, jól reagál a képzésekre.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Pomerániai törpe spitz eredete

származás: Németország
A Német Spitz öt típusba sorolható. A Wolfspitz, Nagyspitz, Középspitz, Kisspitz és a Törpespitz.

A Német spitz Közép-Európa legrégebbi fajtája, számos más kutyafaj őse. Dániai és angliai ásatásoknál az ősi spitz 8000 éves maradványaira bukkantak és a 6000 évvel ezelőtti cölöptelepüléseknél is találtak ősi spitz maradványokat, ez az úgynevezett tőzegkutya.

Ez a tőzegkutya a kőkorszak háziállata volt, valószínűleg a vikingek hozták Németország és Hollandia területére. És a világ más tájain is találtak ősi spitzeket, ez a kutya világszerte honos volt, mindenütt megtalálható volt, ahol az ember segítőtársat keresett.

A pomerániai törpespitz nevét a Németország északkeleti tartományáról, Pomerániáról kapta.

Számos híres ember rendelkezett Pomerániai spitz-el, mint például Martin Luther King teológus, akinek a kutyáját Belferleinnek nevezte, Michelangelo, Isaac Newton fizikus valamint Mozart is, akinek a kutyáját Pimperl-nek nevezte.

Eredeti változatát - amely akkora volt, mint a keeshound - nyájterelés vagy tehervontatásra használták. Később - 1888-ban -, amikor Viktória királynő felfedezte a fajtát, luxuskutya lett belőle. Azóta egyre zsugorodott a mérete, és egyre növekedett az ára; ma már a világ egyik legdrágább kutyája.

Miután az AKC 1900-ban elismerte a fajtát, a pomerániai szaporulat gyorsan nőtt az Egyesült Államokban. 1909-ben az amerikai Pomerániai Klubot az AKC tagklubjaként fogadta el. A század közepére az egyik legnépszerűbb kutyafajtája lett Amerikának.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Német spitz lenyűgöző vonása, a gyönyörű dús bundája, oroszlánsörényre emlékeztető gallérja és dús bozontos szőrű farka, amit a hátára kunkorítva felemel.

Rókaszerű feje ék alakú, az orrhegy felé elkeskenyedő, háromszög alakú fülei magasan tűzöttek,élénk szemei mandulaformájúak, sötétek, kissé ferdén helyezkednek el.

A törpespitz feje kissé kerekebb, mint a kisspitzé, orra picit rövidebb, szeme pedig kerekebb. Háta a fültőnél kezdődik egy lágy ívvel, ami a rövid, egyenes hátba megy át.

Mellkasa mély, hasa kissé felhúzott, farka magasan tűzött, nem ível teljesen a hát főlé, hanem egyenesen tartott és a szőr borul a hátára, végtagjai egyenesek és izmosak.

Duplaszőrű kutya, egy dús, rövid aljszörzettel és egy hosszú, felálló, egyenes fedőszőrrel rendelkezik. A német spitzek között neki a legdúsabb és legelállóbb a szőre. Szőrzete megvédi az időjárás viszontagságaitól. Színe lehet fekete, barna, fehér, narancs, krém, krém-árnyalt, feketerőt, foltos, farkasszürke.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges.
 • Mérsékelt vedlés/szőrhullás jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó jelző kutya: ez a kutya ugat és hangos ha kell. Figyelmezteti a tulajdonosokat, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de házőrzésre nem alkalmas.
 • Jó az alkalmazkodóképessége: teste jól kezeli a nagy hideget és meleget is.
 • Kissé aktív: nincs sok szüksége testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Elfoglalt gazdiknak javasolt kutyafajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott, és egyéb háziállatokkal is barátságos.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Duplaszőrű kutya, dús, rövid aljszőrzettel és hosszú, egyenes, felálló fedőszőrrel rendelkezik. Fején, a fülein, végtagjai mellső részén és a mancsain rövid, de bársonyos, a többi részen hosszú szőr borítja. mellkasán, nyakán elhelyezkedő gallér oroszlánsörényre emlékeztet, ami méltóságteljes megjelenést kölcsönöz neki. Színe lehet fekete, barna, fehér, narancs, krém, krém-árnyalt, fekete-rőt, foltos, farkas szürke. A Foltos az fehér alapszínű és a narancs, fekete, barna, szürke foltok az egész testen megjelennek.

Pomerániai törpe spitz természete

A Törpespitz egy nagyon figyelmes, ragaszkodó kutya. Könnyen tanítható, nem félős és nem agresszív. Idegenekkel szemben bizalmatlan, jó házőrző kutya.

Ez az időnként túlságosan is sokat ugató kutya különlegesen kötődik a gazdájához.

Más háziállatokkal és kutyákkal problémamentes az együttélése, de ha megtámadja másik kutya akkor elfeledkeznek méretükről és belemennek a harcba. Ilyenkor a gazdájuknak kell megvédenie őket.

Ez a nagyon mozgékony, vidám, hűséges kutya kisebb gyerekek mellé nem ajánlott, mert a heves viselkedés, a zaj felidegesíti.

Idegen érkezésekor addig ugat, amíg a gazdi nem reagál a jövevényre. Tisztában van birtokának határaival és onnan egyedül nem nagyon merészkedik ki. Általában engedelmes és éber. Kiváló társasági kutya.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, életvidám, idegenekkel szemben tartózkodó.
 
Alkalmazása: Eredeti változatát - amely akkora volt, mint a keeshound - nyájterelés vagy tehervontatásra használták. Később - 1888-ban -, amikor Viktória királynő felfedezte a fajtát, luxuskutya lett belőle. Azóta egyre zsugorodott a mérete, és egyre növekedet az ára; ma már a világ egyik legdrágább kutyája.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pomerániai törpe spitz korát emberi években!

Egy 1 éves pomerániai törpe spitz emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiválóan alkalmas lakásban való tartásra is. Elég neki a napi egyszeri rövidebb séta, de jól bírja a hosszú utakat is. Kissé lármás, ugatós, úgyhogy korán szocializálni kell a szomszédokkal. Nem csavargótermészet, így nyugodtan lehet vele póráz nélkül sétálni. Ha a gazdi nem adja meg a számára szükséges mozgási lehetőséget, akkor lakásban rombolóvá válhat. Nehezen viseli a hosszú ideig tartó egyedüllétet. Nagyon okos és jól reagál a pozitív megerősítő képzésekre. A felnőttkori viselkedését nagyon meghatározza a kölyökkori szocializáció, melyet következetesen el kell végezni.

Ápolás, tisztántartás

Különlegesen dús szőrzete ellenére kevés foglalkozást igényel. Hetente elég alaposan átkefélni egy sűrű fémfogú kefével a szőrzetet. Amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. Csak a talppárnák között kell nyírni. Karmait ajánlott rendszeresen vágni és fogait is szükséges rendszeresen ellenőrizni. Lakásban tartott kutyánál az emberi higiénia miatt javasolt még a végbélnyílásnál a szőrt rövidre vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Oda kell figyelni a mértékletes táplálására mert hízásra hajlamos. Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egészséges, hosszú életű kutyák, de előfordulhat térdkalácsficam, szembetegség, illetve fogszuvasodás, a fogak korai elvesztése.

Betegségek, amire hajlamos

Pomerániai törpe spitz tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

1 - 3 db

Kölyök pomerániai törpe spitz képek

Pomerániai törpespitz édes kölykökPomerániai törpespitz kölyökPomerániai törpespitz cuki kölyökPomerániai törpespitz édes kis kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Csoda kis lény, még most kapta a lányom, aki 15 éves. Tényleg kicsiknek nem javasolt, de nem tudja kezelni őket. Egy cuki kistermetű spitz, akit mindenki simizni akar.

  Meglehetősen akaratos és makacs. Kezdjük a kutyasulit jövő héten.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 6
  írta 1 év ezelőtt

  Nagyon aranyos, szerethető fajta. Ha hazaérünk majd ki ugrik a bőréből. Szeret sétálni, de ha nem tudjuk sokat levinni, akkor is elvan. Egyáltalán nem hullik a szőre. Több hajszál van a földön, mint kutyaszőr, pedig 2-3 hetente takarítunk csak.

  Mivel jelző kutya, ha a lépcsőházban zajt hall, ugatni kezd, de nem gyakran, és nem is hangosan.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pomerániai törpe spitz tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pomerániai törpe spitz tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pomerániai törpe spitz tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.