Pont-Audemer-i spániel

101 értékelés alapján
Pont-Audemer-i spániel
Pont-Audemer-i spániel
Pont-Audemer-i spániel kutya
Pont-Audemer-i spániel felnőtt vadászat közben
Pont-Audemer-i spániel kölyök kutya
Pont-Audemer-i spániel
Epagneul de Pont-Audemere, Pont-Audemer spaniel, Epagneul de Pont- Audemer, Setter Of Pont-Audemer
Franciaország

A Pont-Audemer-i spániel egy szeretetteljes, intelligens, vidám és gyengéd fajta, amely nagyon kitartó a vadászatok alkalmával.
A leggyakoribb színei: barna-fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat és társasági kutya

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Pont-Audemer-i spániel eredete

származás: Franciaország
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető.
Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható. Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak.
De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. A spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.
Dr. Johannes Caius Erzsébet királynő udvari orvosának 1570-ben latinul megjelenő könyvében lehet olvasni arról, hogy hogyan csoportosítják a spánieleket. Ebben olvasható, hogy vannak a szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segédkeznek, illetve a vízispánielek, akik vízben is dolgoznak.
A szárazföldi spánieleket pedig később méretük alapján is csoportosítják.
A nagyobbak, melyeket inkább a madarak űzésére használtak springereknek hívják, a kisebbek pedig a cocker nevet kapták, akik a hálóval megfogott madarak felé kúsznak. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.
Dr. Johannes Caius Erzsébet királynő udvari orvosának 1570-ben latinul megjelenő könyvében lehet olvasni arról, hogy hogyan csoportosítják a spánieleket. Ebben olvasható, hogy vannak a szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segédkeznek, illetve a vízispánielek, akik vízben is dolgoznak.
A szárazföldi spánieleket pedig később méretük alapján is csoportosítják. A nagyobbak, melyeket inkább a madarak űzésére használtak springereknek hívják, a kisebbek pedig a cocker nevet kapták, akik a hálóval megfogott madarak felé kúsznak.

A Pont Audemer spániel nevét a Normandiai kisvárosról kapta, de valószínűleg egy Pikárdiai és egy Ír vízi spániel keresztezéséből hozták létre.

Megjelenés

Méret

Leírás

Ez a nagyon ritka kutyafajta szőrpamacsainak köszönhetően meglehetősen egyedi kinézetű kutya.

Feje tipikus spánielé, hosszúkás és domború, szeme kicsi, barna, fülei lelógóak, de eltávolodik a fejétől.

A kutya úgy néz ki, mintha egy göndör paroka lenne a fején. Göndör bóbita a feje tetején, ami tovább folytatódik, összekapcsolüdva a fülén.

Háta erős, viszonylag rövid, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott, fara lejtős, végtagjai hosszúak.

Egész bundája göndör, fodros. színe barna, szürke és barna foltokkal.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Állandó vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Kicsit akaratos típus.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól alkalmazkodik a nyári melegekhez és a téli hidegekhez is. Kertben tartása javasolt.
 • Nagyon aktív: aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.g

Szőrzet: közepes

Bundája göndör, fodros. Színe barna, barna vagy szürke foltokkal. Fején bóbitát visel, mely a füleire is lenyúl,úgy néz ki, mintha egy szép göndör paróka lenne rajta. Bundája vízálló.

barna, barna és szürke foltokkal

Pont-Audemer-i spániel természete

A Pont Audemer spániel egy kiváló vízikutya, még a mély vízben is jól teljesít. Mindenféle vadászatra használják, energikus, kitartó és nagyon engedelmes. Ezt a nagyon vidám kutyát Franciaországban a mocsarak bohócának is szokták nevezni. Szeretetreméltó, intelligens kutya.

Vízi vadászatra és kajtatásra egyaránt alkalmas. Hazájának határain kívül nem túlságosan ismerik. Kedves, kellemes természetű, érzékeny kutya.

Vadászaton enrgikus és fáradhatatlan, családi körben szeretetre méltó, engedelmes.

Alkalmazása: Mindenféle vadászatra használják, de fő munkaterülete a nádas-mocsaras vidék. Kedvencként is tartják.

Barátságos és szelíd. Erős köteléket alakít ki az emberekkel. Intelligenciájának köszönhetően nagyon könnyű kiképzni. Engedelmes, szerető és hűséges természetének köszönhetően a kedvtelésből tartott állatok kedvelői szeretik a Pont-Audemer spánielt.

Kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pont-audemer-i spániel korát emberi években!

Egy 1 éves pont-audemer-i spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigényű, lakásban tartása nem ajánlott. Erős vadászösztönének köszönhetően séta közben pórázon javasolt vezetni, ugyanis hajlamos követni 1-1 kisállatot ha szagot fog. Imádja a szabadtéri úszást, sok mozgásra van szüksége, hogy egészségét és szellemi fittségét fenntarthassa. Mozgásigénye nagy, ezért a napi rendszeres mozgás, hosszú séta elengedhetetlen számára. Nagyon szereti a vizet, remekül úszik. Élvezi a túrázást, a strandon futást és a kutyás sportokat, mint például az agility és a flyball. Ridegtartásra alkalmatlan!

Ápolás, tisztántartás

A kutya egészsége érdekében naponta ki kell fésülni a szőrét. A füleket rendszeresen kell tisztítani. Karmukat érdemes havonta vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincs különösebb egészségügyi problémája, de Alopecia, szembetegségek, Von Willebrand-kór, térd és csípő diszplázia, hypothyreosis, beteges szőrhullás előfordulhat.

Betegségek, amire hajlamos

Pont-Audemer-i spániel tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök pont-audemer-i spániel képek

Pont-Audemer-i spániel kölyök kutya

A kutyakölykök fehéren születnek, eredeti színe csak háromhetes korukban derül ki. Egy alomban többféle színváltozat is megtalálható lehet. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Valóban mókás kinézetű, de igen okos fajta, vadászkutyának kiváló.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pont-Audemer-i spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pont-Audemer-i spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pont-Audemer-i spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.