Pudelpointer

101 értékelés alapján
Pudelpointer
Pudelpointer felnőtt kutya
Pudelpointer felnőtt kutya
Pudelpointer kutya
Pudelpointer édes kölyök kutya
Pudelpointer
Poodle-pointer
Németország

A Pudelpointer egy kiegyensúlyozott, nyugodt, független, aktív, tanulékony, intelligens és gyerekbarát fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Pudelpointer eredete

származás: Németország
A Pudelpointer meglehetősen új fajta, amelyet csak az 1800-as évek végén kezdték el kitenyészteni. Von Zedlitz báró, egy német tenyésztő, akinek köszönhető a fajta kifejlesztése. 30 éven keresztül, szelektív tenyésztés során elérte célját.

Az óriás uszkárok és a pointerek keresztezéséből alakította ki olyan szerencsésen, hogy egyesíti magában a pointer intelligenciáját és az óriás uszkár vadászszenvedélyét. Ezért nevezik pudelpointernek.

Kitűnő vadászkutya, ma már világszerte elismerik és használják.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagy termetű, érdekes megjelenésű kutya.

Viszonylag hosszú, széles fejét dús, szálkás szőrzet borítja. Szeme nagy, kerek sárgásbarna, füle közepes nagyságú, a fejéhez simulva lelóg.

Háta rövid és egyenes. Nyaka száraz, izmos, háta rövid, egyenes, mellkasa erős, széles, mély.

Végtagjai egyenesek, erőteljesek, párhuzamosak. 

Fara enyhén csapott, farkát vízszintesen tartja, a felénél valamivel kisebbre csonkolják.

Feje hosszú, széles; dús, durva szőrzet borítja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő hetente párszor átfésülni egy fém sörtéjű kefével
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és nagy kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

Szőrzet: közepes/hosszú

Drótszőrű. Szőre zárt, kemény tapintású, közepes hosszúságú, sűrű aljszőrzettel. Színe fehér alapon fekete, sárga vagy barna foltos, illetve egyszínű sárga, barna vagy fekete.

Pudelpointer természete

A pudelpointer egy rendkívül intelligens és tanulékony fajta. Imádja a vizet és a vadászatot. Nagyon fontos, hogy kerüljük a kutya unatkozását, ugyanis rombolóvá válhat.

Kiválóan alkalmas vízi és egyéb vadászatra, de szeretetre méltó tulajdonságai, érdekes megjelenése miatt mint kedvenc is népszerű. Értelmes, intelligens, éber, gyors mozgású, remekül apportírozó és kereső; végtelenül szelíd, jóindulatú állat.

Kitartó, szívós, fölöttébb tanulékony, barátságos. Nagyon barátságos a gyerekekkel és szereti családját. Az idegenekkel szemben és más kutyákkal szemben tartózkodó. Előfordulhat, hogy egy személyhez kötődik nagyon. Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció estén egyéb háziállatokkal is.

Alkalmazása: Elsősorban vízi vadászatra használják, de szinte mindenféle terepen megállja a helyét.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pudelpointer korát emberi években!

Egy 1 éves pudelpointer emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Pudelpointer egy energikus, aktív vadász, aki imád a szabadban lenni. Sok testmozgásra van szüksége minden nap. Nagyon szeret túrázni és futni. Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó pudelpointer pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Elég hetente párszor átfésülni egy fém sörtéjű kefével. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. A talppárnák közötti szőrt vágni szükséges. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Rendkívül egészséges fajta, de a következő betegségekre hajlamos lehet: csípődiszplázia, entropium, ektropium, szürkehályog és Von Wildebrand-kór. Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon.

Betegségek, amire hajlamos

Pudelpointer tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök pudelpointer képek

Pudelpointer édes kölyök kutyaPudelpointer cuki kölyökkutyaPudelpointer kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap, 1 hét ezelőtt

  Igazán jó családi kutya.

  Nem negatívum ugyan, de van akinek lehet az, hogy sok mozgásra van szüksége

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pudelpointer tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pudelpointer tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pudelpointer tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.