Puli

102 értékelés alapján
Puli
Puli magyar kutyafajta
Puli kutya
Puli kutya
Puli kölyök kutya
Puli kutyakölyök
Kölyök Puli
Puli
Hungarian Puli, Hungarian Water Dog
Magyarország

A puli egy agresszív, éber, energikus, intelligens, hűséges és készséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, krém, arany, szürke, ezüst és fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: engedelmességi versenyek, őrző-védő, juhászkutya.

A Puli őseinkkel együtt érkezett a Kárpát-medencébe. 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Puli eredete

származás: Magyarország
Ősmagyar-e a puli?
Pontosan nem lehet kideríteni honnan származik, de már az 1700-as évekből ránk maradt rajz és írásos emlékek arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a magyarok ősi terelő kutyája lompos szőrű és kis termetű eb volt. Ez az állat minden bizonnyal a puli lehetett.

Nevével azonban csak jóval később találkozunk. Tény, hogy maga a szó könnyen származhat a pudli szóból. Könnyen lehet, hogy valóban a pudli, vagyis az uszkár rokona, bár az uszkár eredetileg nem pásztorkutya, hanem vízivadász volt.

Annyi bizonyos, hogy őseinkhez valamikor ázsiai vándorlásuk közben került és honfoglaló őseink hozták be hazánk területére, hiszen a nyájak mellett a legfőbb segítőik ezek a pásztorkutyák voltak.

Az 1900-as években fordulópont következett be a fajta életében, hiszen ekkor újra felfedezték a pulit, de nem mint terelőkutya, mert megváltozott a mezőgazdaság szerkezete, csökkent a legelők területe és ezzel a puli munkalehetősége is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen elvesztették volna pásztorkutya mivoltukat, hanem azt, hogy kibővültek az alkalmazási lehetőségek, hiszen házőrző és személyvédő kutyák lettek.

A világháborúk után a fajta népszerűsége lecsökkent.

Az 1960-as években kezdődött újra a fajta tenyésztése Ócsag Imre vezetésével. Sokat vitáztak egyébként a fajta színéről és nagyságáról, ám végül kialakultak a mai színárnyalatok és a végleges standard által előírt normák.

Népszerűsége ugyan csökkent, ami jót tett neki, hiszen nem lett túltenyésztett divatkutya. Bár a facebook alapítójának Mark Zuckerberg-nek köszönhetően manapság egyre népszerűbb mind külföldön, mind Magyarországon.

Megjelenés

Méret

Leírás

A puli védjegye páratlan zsinóros, szalagos, nemezes vagy csak egyszerűen gubancos szőrköntöse. 

Arányos testű, közepes nagyságú, mozgékony pásztorkutya. Dús szőrzettel borított gömbölyű feje alig különül el testétől, mert nyaka a hosszú szőrzet miatt szinte nem is érzékelhető. 

Állkapcsa fejlett, fogazata erőteljes, metszőfogai ollósan záródnak. Szeme sötétbarna, tekintete értelmes, de a fej sűrű szőrzete ernyőszerűen takarja. 

Füle széles, lekerekedő, lelógó, szinte észre sem vehető, orrháta egyenes, orrlyuka nagy. Háta egyenes, feszes, ágyéka rövid, egyenes, rendkívül feszes.

Farkát a háta fölé hajlítja, így azt a benyomást kelti, mintha a háta a lágyék fölött felfelé emelkedne, hosszú szőrzet borítja, ezért szinte beleolvad a far szőrzetébe.

Mellkasa hosszú és mély, hasa enyhén felhúzott. Mellső végtagjai jó izomzatúak, egyenesek, párhuzamosak. A hátulsó végtagok is jó izomzatúak.  

Mancsa erős, kerekded, karmai feketék vagy palaszürkék.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres bundaápolásra van szüksége, azonban vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi: elhanyagolható az elhullajtott szőrszálak mennyisége
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és ha kell kemény fellép a családja védelmében.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: kertben vagy udvaron tartása javasolt. Teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Színe leggyakrabban fekete, de lehet fehér, szürke vagy fakó és ezeknek különböző árnyalatai. Szőrzete zsinóros, szalagos, nemezes vagy csak egyszerűen gubancos. A felnőtt kutya testét teljesen beborítják az összenemezesedett szőr zsinórjai. A zsinórok a fejen és a lábakon mintegy 3-6 cm hosszúak, a testén a kifejlett szőr a földig ér. Több évig is eltarthat, mire ez a sajátos zsinóros szőrzet teljesen kifejlődik. A pulikölykök rövid, bodros szőrrel jönnek a világra, amely csak egyéves korukban kezd nemezesedni. A teljes zsinóros szőrzet általában csak a kutya hároméves korára alakul ki, de még egy további évig is eltarthat, mire a zsinórok mindenütt egyforma hosszúvá válnak.

fekete, fehér, szürke

Puli természete

Egyénisége elbűvölő. Legendásan intelligens, bátor, rettenthetetlen, energikus, mozgékony, sohasem lusta állat. Hihetetlenül tanulékony. Hűségét, alkalmazkodóképességét, "temérdek eszét" a magyar klasszikus remekírók sok-sok novellában örökítették meg.

Gazdájához és családjához hűséges és ragaszkodó. Kedveskedő, családszerető, különösen kedveli a gyerekeket. Az idegenekkel szemben eleinte tartózkodóan viselkedik, és később sem kedvel meg mindenkit.

A puli általában jól megfér a többi kutyával, s más háziállatokkal való kapcsolata is csak ritkán okoz gondot. Hihetetlenül tanulékony.

Terelőtulajdonságairól köteteket lehetne írni. Kiváló házőrző, amely habozás nélkül megvédi családját és otthonát.

Energikus, mozgékony, nagyon élénk, sohasem lusta. Olykor makacs. Célszerű a foglalkozásokat némi hancúrozással és labdázással vegyíteni, hogy a kutya számára tartósan élvezetesek maradjanak. Sohasem lehet agresszív. Azonban ha a gazdi nem erőskezű, a kutya átveheti a falkavezér szerepét, így elsőkutyás gazdiknak nem javasolt fajta.

Nevelésének kulcsa a pozitív motiváció, dicséret és következetes képzés. Ha a kutya unatkozik, az rossz viselkedési formák felvételéhez vezethet (rágás, felesleges ugatás stb.). Már kölyökkorban javasolt kutyaiskola felkeresése, amely a korai szocializációban is segíti a gazdi munkáját.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, gyors, fáradhatatlan, éber, tanulékony. A terelés a vérében van, erre szinte tanítani sem kell.
 
Alkalmazása: Eredeti foglalkozása a terelés volt. A magyar pásztor minden időben nagy becsben tartotta. Később a mezőgazdaság intenzívvé válása, a nagy kiterjedésű legelők felszámolása miatt lassan kiszorult a nyájak mellől, és házőrző, kedvenc lett belőle.
 
Profil: terelőeb, kedvenc.
 
Rendkívül fontos a fajtánál a korai szocializáció és oktatás megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a puli korát emberi években!

Egy 1 éves puli emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A lakásban tartott puli ellen csupán két dolog szól: az egyik elevensége és rendkívüli mozgásigénye, a másik pedig az a körülmény, hogy szőrzete miatt gondos ápolást igényel. Városi tartásra nem igazán javasolt. Legideálisabb élőhely számára egy családi ház, amelyhez udvar is tartozik. Szeret labdázni, apportírozni, játszani. Mozgásigénye átlagos, de nem szeret unatkozni. Jó eredményeket érhet el egyes kutyás sportokban, például az ügyességi próbákon vagy a labdajátékokban.

Ápolás, tisztántartás

Lakásban tartott példányoknál alapos gondozást igényel bundája. Rasztafrizurája magától nő, így tehát a fürtöket előállítani nem kell, a genetika erről gondoskodott, viszont rendezgetni és ápolni mindenképpen szükséges. A nagy összenemezesedett "szőrlapokat" kézzel kell egyenlő vastagságú zsinórokra szétválasztani. A felnőtt puli már nem igazán hullat szőrt és egyéves kora után sem kefélni, sem fésülni nem kell. E szőrzet fő hátránya az, hogy könnyen beleakadhatnak az ágak, levelek stb., de csak akkor szabad megfürdetni, ha az feltétlenül szükségessé válik, és akkor is legfeljebb nyáron, ugyanis a sűrű szőrzet nagyon nehezen szárad meg. Különösen ügyeljen a legkönnyebben filcesedő helyekre: a fül tövére és a hónaljakra. A száj körüli szőrt valamivel gyakrabban érdemes mosni - és ugyanez érvényes az ágyék és a hasalj szőrére is. Időnként ellenőrizni kell a kutya szemeit és hallójáratait is. Nyírni nem szabad, mert az is előfordulhat, hogy a lenyírt szőrzet többet nem nő vissza. A végbélnyílás környékére nagy figyelmet kell fordítanunk, ugyanis abban könnyen megtelepedhetnek a nyüvek, amelyek komoly betegségek forrásai lehetnek. A szemek fölött javasolt a szőrt megrövidíteni, hogy kutyája látását segítse. Fogmosás a táppal etetett kutyáknál heti rendszerességgel ajánlott a fogkőképződés megakadályozása miatt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. A puli szervezetének legfőbb igénye a hússal való táplálás, amely lehet száraz és nedves eledel is. Nagy arányú gabonafélét tartalmazó tápok kerülendőek egy puli számára. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Mivel szőrzete miatt nem tudjuk ellenőrizni súlyát, ezért havonta javasolt mérlegre állítani. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Alapvetően egészséges fajta. A betegségek, amire figyelni kell: szürkehályog, Von Willebrand betegség, csípő diszplázia, szembetegségek, éjszakai vakság súlyos esetben teljes vakság (PRA).

Betegségek, amire hajlamos

Puli tenyésztése

Várható élettartam

12 - 16 év

Átlagos alomszám

4 - 5 db

Kölyök puli képek

Puli kölyök kutyaPuli kutyakölyökKölyök Puli

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt

  Játékos szőrgombóc különc megjelenéssel.

  Az enyém néha megmakacsolja magát, de ha magtanulja kezelni a gazdi, akkor ez nem nevezhető problémának.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Erős akaratú, önálló személyiséggel bíró kutya, amely csak arra vágyik, hogy velem lehessen. De ahhoz, hogy egy jó személyiségű kutyus váljon belőle, mindenképp oktatni javaslom.

  Eléggé akaratos és makacs, de könnyen nevelhető, amely áthidalja a nehezebb időszakot. Ma is Brúnót választanám, az biztos.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Puli tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Puli tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Puli tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.