Puli

101 értékelés alapján
Puli
Puli
Hungarian Puli, Hungarian Water Dog
Magyarország

A puli egy agresszív, éber, energikus, intelligens, hűséges és készséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, krém, arany, szürke, ezüst és fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: engedelmességi versenyek, őrző-védő, juhászkutya.

A Puli őseinkkel együtt érkezett a Kárpát-medencébe. 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Puli eredete

származás: Magyarország
Ősmagyar e a puli? Pontosan nem lehet kideríteni honnan származik, de már az 1700-as évekből ránk maradt rajz és írásos emlékek arról tesznek tanubizonyságot, hogy a magyarok ősi terelő kutyája lompos szőrű és kis termetű eb volt. Ez az állat minden bizonnyal a puli lehetett. Nevével azonban csak jóval később találkozunk. Tény, hogy maga a szó könnyen származhat a pudli szóból. Könnyen lehet, hogy valóban a pudli, vagyis az uszkár rokona, bár az uszkár eredetileg nem pásztorkutya, hanem vízivadász volt.
Annyi bizonyos, hogy őseinkhez valamikor ázsiai vándorlásuk közben került és honfoglaló őseink hozták be hazánk területére, hiszen a nyájak mellett a legfőbb segítőik ezek a pásztorkutyák voltak. Az 1900-as években fordulópont következett be a fajta életében, hiszen ekkor újra felfedezték a pulit, de nem mint terelőkutya, mert megváltozott a mezőgazdaság szerkezete, csökkent a legelők területe és ezzel a puli munkalehetősége is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen elvesztették volna pásztorkutya mivoltukat, hanem azt hogy kibővültek az alkalmazási lehetőségek, hiszen házőrző és személyvédő kutyák lettek. A világháborúk után a fajta népszerűsége lecsökkent. Az 1960-as években kezdődött újra a fajta tenyésztése Ócsag Imre vezetésével. Sokat vitáztak egyébként a fajta színéről és nagyságáról, ám végül kialakultak a mai színárnyalatok és a végleges standard által előírt normák. Népszerűsége ugyan csökkent, ami jót tett neki, hiszen nem lett túltenyésztett divatkutya. Bár a facebook alapítójának Mark Zuckerberg-nek köszönhetően manapság egyre népszerűbb mind külföldön, mind Magyarországon.

Megjelenés

Méret

Leírás

A puli védjegye páratlan zsinóros, szalagos, nemezes vagy csak egyszerűen gubancos szőrköntöse. Arányos testű, közepes nagyságú, mozgékony pásztorkutya. Dús szőrzettel borított gömbölyű feje alig különül el testétől, mert nyaka a hosszú szőrzet miatt szinte nem is érzékelhető. Állkapcsa fejlett, fogazata erőteljes, metszőfogai ollósan záródnak. Szeme sötétbarna, tekintete értelmes, de a fej sűrű szőrzete ernyőszerűen takarja. Füle széles, lekerekedő, lelógó, szinte észre sem vehető, orrháta egyenes, orrlyuka nagy. Háta egyenes, feszes, ágyéka rövid, egyenes, rendkívül feszes. Farkát a háta fölé hajlítja, így azt a benyomást kelti, mintha a háta a lágyék fölött felfelé emelkedne, hosszú szőrzet borítja, ezért szinte beleolvad a far szőrzetébe. Mellkasa hosszú és mély, hasa enyhén felhúzott. Mellső végtagjai jó izomzatúak, egyenesek, párhuzamosak. A hátulsó végtagok is jó izomzatúak.  Mancsa erős, kerekded, karmai feketék vagy palaszürkék.

Szőrzet: hosszú

Színe leggyakrabban fekete, de lehet fehér, szürke vagy fakó és ezeknek különböző árnyalatai. Szőrzete zsinóros, szalagos, nemezes vagy csak egyszerűen gubancos. A felnőtt kutya testét teljesen beborítják az összenemezesedett szőr zsinórjai. A zsinórok a fejen és a lábakon mintegy 3-6 cm hosszúak, a testén a kifejlett szőr a földig ér. Több évig is eltarthat, mire ez a sajátos zsinóros szőrzet teljesen kifejlődik. A pulikölykök rövid, bodros szőrrel jönnek a világra, amely csak egyéves korukban kezd nemezesedni. A teljes zsinóros szőrzet általában csak a kutya hároméves korára alakul ki, de még egy további évig is eltarthat, mire a zsinórok mindenütt egyforma hosszúvá válnak.

fekete, fehér, szürke

Puli természete

Egyénisége elbűvölő. Kedveskedő, családszerető, különösen kedveli a gyerekeket. A puli általában jól megfér a többi kutyával, s a más háziállatokkal való kapcsolata is csak ritkán okoz gondokat. Hihetetlenül tanulékony. Legendás terelőtulajdonságairól köteteket lehetne írni. Intelligenciája páratlan. Kiváló házőrző, amely habozás nélkül megvédi családját és otthonát. A családhoz igen hűséges. Az idegenekkel szemben eleinte tartózkodóan viselkedik, és később sem kedvel meg mindenkit. Energikus, mozgékony, nagyon élénk, sohasem lusta. Olykor makacs. Célszerű a foglalkozásokat némi hancúrozással és labdázással vegyíteni, hogy a kutya számára tartósan élvezetesek maradjanak.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a puli korát emberi években!

Egy 1 éves puli emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A lakásban tartott puli ellen csupán két dolog szól: az egyik elevensége és rendkívüli mozgásigénye, a másik pedig az a körülmény, hogy szőrzete miatt gondos ápolást igényel. Szeret labdázni, apportírozni, játszani. Mozgásigénye átlagos, de nem szeret unatkozni. Jó eredményeket érhet el egyes kutyás sportokban, például az ügyességi próbákon vagy a labdázásban

Ápolás, tisztántartás

Lakásban tartott példányoknál alapos gondozást igényel bundája. Rasztafrizurája magától nő így, tehát a fürtöket előállítani nem kell, a genetika erről gondoskodott, viszont rendezgetni és ápolni mindenképpen szükséges. A nagy összenemezesedett "szőrlapokat" kézzel kell egyenlő vastagságú zsinórokra szétválasztani. A felnőtt puli már nem iagazán hullat szőrt és egyéves kora után sem kefélni, sem fésülni nem kell. E szőrzet fő hátránya az, hogy könnyen beleakadhatnak az ágak, levelek stb. , de csak akkor szabad megfürdetni, ha az feltétlenül szükségessé válik, és akkor is legfeljebb nyáron, ugyanis a sűrű szőrzet nagyon nehezen szárad meg. A száj körüli szőrt valamivel gyakrabban érdemes mosni - és ugyanez érvényes az ágyék és a hasalj szőrére is. Időnként ellenőrizni kell a kutya szemeit és hallójáratait is. Nyírni nem szabad, mert bizony az is előfordulhat, hogy a lenyírt szőrzet többet nem nő vissza.

Táplálás

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Alapvetően egészséges fajta. A betegségek, amire figyelni kell: hályog, vér rendellenessége (VWD-Von Willebrand betegség), csípő diszplázia, szem megbetegedése, éjszakai vakság súlyos esetben teljes vakság (PRA).

Betegségek, amire hajlamos

Puli tenyésztése

Várható élettartam

12 - 16 év

Átlagos alomszám

4 - 5 db

Kölyök puli képek

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 7 hónap ezelőtt

  Játékos szőrgombóc különc megjelenéssel.

  Az enyém néha megmakacsolja magát, de ha magtanulja kezelni a gazdi, akkor ez nem nevezhető problémának.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Puli tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Puli tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Puli tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.