Pumi

102 értékelés alapján
Pumi
A Pumi színváltozatai
Fehér felnőtt Pumik
Szürke felnőtt Pumi
Kölyök Pumi
Pumi
pumi
Magyarország

A Pumi egy nagyon aktív, élénk, intelligens, bátor és hűséges fajta.
Egészségük megőrzéséért rendszeres testmozgást kell biztosítani számukra.
Színük: minden szín megengedett.
Használhatóságuk: őrző-védő, sport, terelés, kártevőirtás.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Pumi eredete

származás: Magyarország
Magyarországon őshonos kutyafajta.
A 17-18. század folyamán alakították ki a puli és a német illetve francia felálló fülű, terrier jellegű terelő és kísérő ebek keresztezéséből.

A pumi és a puli elnevezés közel egy évszázadon át keveredett egymással.
A nevek elhatárolását hol a földrajzi elhelyezkedés, hol a pásztorkutya típusa adta meg. Egyes teóriák szerint a puli és az országba bekerült francia pásztorkutyák keveredéséből alakult ki a pumi.Önálló fajtává válását a Raitsits Emil vezette munkacsoportnak köszönheti, mely 1914-ben, a Budapesti Állatkert segítségével indította el rekonstrukciós tenyésztési programját.
A második világháború előtti időszakból négy jelentős tenyészet ismert, az Állatkerti, a Délibáb, a Hortobágyi és a Zsennyei.
A pumikiállításon 1920-ban jelent meg először, mint a puli dunántúli válfaja, majd 1923-ban már önálló pásztorkutyaként. A pumiban szerencsésen egyesülnek a Puli jó tulajdonságai a terrier-jelleggel; Raitsis pásztorterriernek álmodta meg a fajtát, ahogyan ezt a latin elnevezés is mutatja (Canis familiaris ovilis villosus terrarius), szerinte a francia pásztorkutyák mellett terrierek vére is csörgedezik a pumiban.
Az első fajtaleírást 1921-ben alkotta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A pumi közepesnél kisebb testű, nagyon élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya.

A terrier jelleget leghatározottabban feje mutatja:

 • arcorri része megnyúlt, füle felálló, melynek felső egyharmada előre bicsaklik.
 • Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. Törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak: a törzs hossza azonos a marmagassággal.

Csontozata szilárd.

Izomzata jól fejlett, nem terjedelmes, különösen feszes és szívós. Arányos, harmonikus megjelenés mellett rendkívül szikár fajta.

A farka magasan tűzött, határozottan felfelé induló és élére állított karika formájában kereszttájékra kunkorodó.

Mozgása igen élénk, temperamentumos. Lépéshossza rövid, nagy energiájú, mozgása "pattogó", dinamikus. Hetykén, büszkén jár. Ügetése könnyed, harmonikus, melyet a mancsból mancsba lépés és a lebegő fázis jellemzi. Vágtája nagyon gyors és fordulatos.

Forrás: pumiklub.eu

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres bundaápolásra, trimmelésre és vágásra van szüksége
 • Minimális vedlés jellemzi: elhanyagolható az elhullajtott szőrszálak mennyisége
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: házban és mellette lévő kertben vagy udvaron tartása javasolt, hogy igény esetén szabadon szaladhasson. Gazditól való távoltartás esetén depresszióssá válhat. Teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

A szőrzete tincseket képező göndör vagy hullámos, sohasem sima és csak ritkán zsinóros. Átlagban 4 - 7 cm hosszú, kisebb-nagyobb tincsekbe rendeződő, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes, de nem durva, szálkás jellegű felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze, melyek kívánatos egymáshoz viszonyított aránya 50-50 %. A füleken dús, felálló, szálkás "korona" szőr van. A szem és az arcorri rész szabadon kivehető. Több színben előfordul, a fekete és fehér egyedeknél mindig egyöntetű kell, hogy legyen, a szürke és fakó egyedek esetén árnyalatbeli átmenet, valamint árnyékoltság megengedett. A szőr színe : fekete; a szürke (általában feketén született és kiszürkült, de előfordul szürkén született is), Fakó különböző árnyalatai: vörös, sárga, krém alapszínű általában fekete vagy szürke árnyékoltsággal; fehér.

Leggyakrabban a szürke szín árnyalataiban fordul elő.

Pumi természete

A pumi alapvető feladata a terelés volt, minek során akár több száz állatból álló nyájat, csordát is képes önállóan kezelni. Vakmerően bátor, ezért kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Jó szimatú. Dúvad és rágcsáló irtására igen bevált.

Házőrzésre - jelző kutyaként - kiválóan alkalmas. Mindent lát, mindent hall, mindenről megvan a véleménye. A házőrzés során a megelőzés a módszere, azaz minden mozgásról, a szokottól eltérő zajról, közeledésről tájékoztatja a gazdáit.

A luxustartást is jól bírja. Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő és sport kutya. Kiváló problémamegoldó képesség, gyors reakcióidő, örök tettrekészség jellemzi. A mozgásigény kielégítésére, kihasználva a fajta rendkívüli tanulékonyságát, ügyességét, intelligenciáját, jó lehetőséget biztosítanak a terelőversenyeken kívül a hazánkban is egyre népszerűbb kutyás sportok, például az agility, frisbee, és általában minden atlétikus sport.

Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Kiváló társ és családtag, aki a gyerekek fáradhatatlan játszótársa. Elég hangos fajta. Egész megjelenése tettrekészséget, hatalmas temperamentumot sugároz, ami minden testrészét mozgásra serkenti.

Állása, figyelő helyzete mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség vagy flegma viselkedés - fajtaidegen tulajdonság. A pumi egy nagyon nagy lélekkel megáldott fajta, ezért nem lehet elhanyagolni. Ha a gazdi nem foglalkozik vele eleget, akkor unatkozni kezd, és rossz szokásokat vehet fel. Ilyen lehet például az állandó ugatás vagy a csavarás.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. Oktatása során a pozitív motivációs technikák a célravezetők, ugyanis célja a jutalom és a dicséret elérése. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a pumi korát emberi években!

Egy 1 éves pumi emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigénye miatt kertesházban javasolt a tartása úgy, hogy a házba is bemehessen, ugyanis imád a gazdi közelében lenni. Ha nem elégítheti ki mozgásigényét, rossz szokásokat vehet fel, amely felesleges ugatás formájában is megmutatkozhat. Szeret labdázni, játszani. Magas mozgásigénye miatt nem szeret unatkozni. Jó eredményeket érhet el egyes kutyás sportokban, például az ügyességi próbákon vagy a labdajátékokban. Kedvelt kutyás sportok: agility, frisbee és flyball.

Ápolás, tisztántartás

A szőrzet ápolása attól függ, hogy a mi puminknak milyen jellegű szőrzete van. Egyrészt lehet típusos szőrzetű, amely kemény tapintású, tincses, göndör, a kéz érintésére rugalmas, nem filcesedő szőrzet. Ez a típus kozmetikai kezelést nem igényel. A tavaszi és őszi vedlési időszakban a tincsek leszakadnak, helyüket 1-2 cm-es új szőr foglalja el. A vedlés nem egyszerre, egy időben történik, hanem folyamatosan. Ennek ápolására a szőrzet trimmelése (kopasztása) az ideális művelet, amely során az elhalt szőrtincseket ujjal vagy trimmelőkéssel távolítják el. Majd az elért állapot fenntartása céljából havonta javasolt a bundát átkefélni. Másrészt megfigyelhetjük a gyapjas pulis szőrtípust. Ez a hosszú szőrű változat folyamatos ápolást igényel. Ha kezelés nélkül hagynánk a bundáját, az hamarosan több tenyérnyi filcpáncéllá alakulna át, melytől a kutya nem tud magától megszabadulni. Az ilyen szőrtípusú pumi szőrápolásának rendszeresnek kell lennie. Heti fésülés és negyedévente nyírás ajánlott. Harmadik fajta a keményebb, durvább, ám gyérebb szőrzet, amely szinte ápolásmentesen is rendben tartható. Mindösszesen egy heti átfésülés javasolt, és évenkénti trimmelés ajánlott.

Táplálás

A fajta tartásakor figyeljünk a jó minőségű és magas energiatartalmú táplálék kiválasztására, ugyanis magas fokon égeti az energiát. Ahhoz, hogy jó kondícióban és egészségesen tarthassuk kutyánkat figyelnünk kell az eledel minőségére. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A pumi hosszú életű, egészséges kutyafajta amely akár 15 évet is élhet. Leggyakrabban előforduló örökletes megbetegedések: csípőízületi diszplázia. Ennek kiküszöbölése miatt csakis egészséges csípőjű, FDB-számos szülőktől vásároljon pumi kölyköt. Minél több FDB-számos őst talál a kölyök törzskönyvén, annál kisebb a lehetősége annak, hogy komoly tüneteket adó diszplázia előforduljon a későbbiekben. Az FDB-számos kutyák listája minden fajtára vonatkozólag a www.fdb.hu honlapon olvasható. Forrás: pumi.org

Betegségek, amire hajlamos

Pumi tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök pumi képek

Kölyök PumiPumi kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Méltán lehetünk rá büszkék! Csodás fatja!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 hónap ezelőtt

  okosak ės nagyon szeeretni valo csodák..12 ėve ėlūnk nagy szeretetben

  kissė makacs

  csodålatos fajta.minden szinte megegyezik a szakėrtõk åltal leirtakkal.csodås imådni valok.kõszõnõm a tåjėkoztatåst..nagyon hasznos volt.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Pumi tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Pumi tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Pumi tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.