Alentejo masztiff

101 értékelés alapján
Rafeiro do Alentejo
Rafeiro do Alentejo kutya
Rafeiro do Alentejo kölyök kutya
Rafeiro do Alentejo kölyök
Rafeiro do Alentejo kölyökkutya
Rafeiro do Alentejo
Portuguese Watchdog, Alentejo Mastiff, Rafeiro von Alentejo, Portugál pásztorkutya, Portuguese Mastiff, Mutt Of Alentejo, Portuguese
Portugália

Az Alentejo masztiff egy éber, bátor, nyugodt, gyengéd, figyelmes, független és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, csíkos, fakó, szürke, sárga.
Használhatósága: őrző-védő.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Alentejo masztiff eredete

származás: Portugália
Az a hír járja, hogy a Rafeiro do Alentejo, ez a hatalmas állat a tibeti felvidéken jelent meg először több ezer éve és lassan átvándorolt Ázsiába.
Úgy gondolják, hogy a római légiók után egészen a Fekete-tenger partján át, az Ibériai-félszigetekig vándoroltak. Itt törzsekhez csapódtak, akik szarvasmarha tereléséhez használták őket. Emellett a kutya erős és robosztus termete megvédte a törzset az ellenségektől.
Hatalmas szarvasmarha csordákat hajtottak mindig újabb és újabb legelőkre, így került a kutya Portugáliába.
A mai fajta feltehetően a Anatóliai juhászkutya és a spanyol masztiff keverékéből alakulhatott ki.
Később a törzs végleg letelepedett, a kutyákat pedig őrzésre alkalmazták.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az Alentejo Masztiff egy nagy méretű erős testalkatú kutya.

Feje medveszerű, a koponya tetején szélesebb. A hímek feje nagyobb. Sötét szemek, kifejező tekintet. Fülei közepes méretűek, háromszög alakúak, lelogóak.  A nyak rövid és erős.

A törzs erős nagy és izmos. Háta hosszú, egyenes, mellkasa széles és mély. Ágyéka széles, egyhén ívelt. A far szélés, enyhén lejt. A farok hosszú, vastag, a vége kicsit ívelt (nem kunkorodik!), középmagasan tűzött.

Végtagjai erősek, párhuzamosak. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bundarendszeres kefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá. Olykor megmakacsolhatja magát.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi:  kertben tartása javasolt teste nem tudja kezelni a meleg időjárást. Lakásban tartáskor elengedhetetlen a kutya mozgásigényének kielégítése.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

Egyenes, testhez simuló, sűrű és egyenletes. Szőrzete rövid, illetve félhosszú, vastag, sima, sűrű. Színe fekete, ordas, rőt vagy sárga fehérrel keverve.

Fekete, fakó, őzbarna vagy sárga. Fehér jegyekkel vagy foltokkal. Lehet foltos vagy csíkos.

Alentejo masztiff természete

Magabiztos házőrző, különösen éjjel éber. Idegenekkel bizalmatlan, de családját szereti. Bátor és nem agresszív, nem támad.

Nagyon engedelmes és nyugodt fajta. Nevelésénél ügyeljünk arra, hogy a gazdi mindig magabiztos és céltudatos legyen, sugározza a vezető szerepét, ezért kezdő gazdinak nem ajánlott.

Kiskorától kezdve tanítsuk, mert nagyobb korára már túl erős és makacs lesz ahhoz, hogy irányítani tudjuk. Trükkökkel nem érdemes próbálkozni a fajta inkább erőlétben állja meg a helyét.

Más háziállatokkal kijön, amennyiben kiskorától kezdve szocializáljuk.

Értelmes és okos kutya, aki gyorsan tanul, de makacs és akaratos is tud lenni. Elsőkutyás gazdinak nem ajánlott fajta.

Elengedhetetlen a korai szocializáció és következetes képzés. Oktatása kezdetben nehézkes lehet, megmakacsolhatja magát, mindamellett intelligens, és amit megtanul az később is visszakérdezhető. Nagyon fontos, hogy tanítását fiatalkorban elkezdjük, mert felnőtt kutyaként már nem lehet hatni rá.

Kisgyermekes családoknak nem ajánlott fajta, inkább 10-12 év feletti gyermekeknk, akik már nem tekintik játékszernek és megfelelően tudják kezelni.

 

Legfőbb tulajdonságai: Éber, rámenős, idegenekkel szemben bizalmatlan, ugyanakkor higgadt, szófogadó.
 
Alkalmazása: Egykor szarvasmarhák és farmok őrzésére használták. Nagyszerű őrző-védő kutya.
 
Profil: nyájőrző, őrző-védő eb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a alentejo masztiff korát emberi években!

Egy 1 éves alentejo masztiff emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye viszonylag kicsi, de lakásban azért nem ajánlott tartani. Mivel tökéletes házőrző, ezért bekerített udvaros, kertes házhoz javasolt. Aktivitási szintje közepes, napi 45-60 perc aktív játékra és mozgásra van szüksége. Mindennap szüksége van megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy elégesse felesleges energiáit, és ezzel a lehető legjobb családtaggá váljon. A séta minden nap kötelező. Nagy kutya, és bár örömmel fedezi fel a hátsó udvart, mégis minden nap ki kell vinni és szocializálni kell, hogy temperamentuma kiegyensúlyozott legyen. Felnőtt kutyaként általában kevésbé aktív, de mindig éber és védelmező.

Ápolás, tisztántartás

Célszerű minden nap megfésülni vagy kikefélni a szőrét. A tappancsára ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta. Jelentkezhet náluk felfúvódás, gyomorcsavarodás, csípő és könyök diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Alentejo masztiff tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

6 - 8 db

Kölyök alentejo masztiff képek

Rafeiro do Alentejo kölyök kutyaRafeiro do Alentejo kölyökRafeiro do Alentejo kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 9 hónap, 1 hét ezelőtt

  Robosztus kutya, de mindig megbízható társ

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Alentejo masztiff tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Alentejo masztiff tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Alentejo masztiff tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.