Afrikai oroszlánkutya

9.33 értékelés alapján
Rhodesian Ridgeback
Rhodesian Ridgeback felnőtt kutya
Afrikai oroszlánkutya
Afrikai oroszlánkutya kölyök
Rhodesian Ridgeback kutya
Rhodesian Ridgeback kölyök
Rhodesian Ridgeback kölyökkutya
Rhodesian Ridgeback
African Lion Hound, Afrikai oroszlánkutya, Afrikai oroszlán kopó, African Lion Dog, Afrikanischer Löwenhund
Dél-Afrika

A Rhodesian Ridgeback Afrika déli részéről származik, az FCI által elismert fajta.
Korábban vadászatra valamint őrkutyának használták ezt a fajtát. Ezért úgy kellett vadászniuk mint az oroszlánnak, és úgy kellett védi a nagy ültetvényeket mint egy vadmacska.
Ezért ez a fajta nagyon bátor és kemény, rendkívül intelligens és komoly. Nem hisz az idegeneknek.
A Rhodesian Ridgeback nagyon független gondolkodású kutya, amely kezdőknek nem javasolt.
Manapság ezt a fajtát vadászatra, mentő-, vagy keresőkutyának használják.
Egyre elterjedtebb fajta a kutyatulajdonosok körében is.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Afrikai oroszlánkutya eredete

származás: Dél-Afrika
Egyesek szerint a vadonban kóborolt, vadászott, amikor a dél-afrikai telepesek rátaláltak és háziasították.

A feljegyzések szerint ezt az ősi kutyafajtát valamikor a 15. században tenyésztették vadászatra és nyomkövetésre. Arra használták, hogy a nagyvadakat (oroszlánt és krokodilt) ejtsenek "fogságba" és addig maradjanak, amíg a vadászok meg nem érkeznek.

Majd 1800-ban az európai telepesek találkoztak a khoikhoi néppel és a kutyával, és arra jutottak, hogy kitenyésztenek egy olyan kutyát, ami kitűnő vadász, jó őrző, családcentrikus és ellenáll a zord dél-afrikai időjárásnak, ezért elkezdték a saját kutyáikkal, masztifokkal, agarakkal és más fajtákkal keresztezni. Így alakult ki a ma is ismeretes fajta.

Az Amerikai Kennel Club 1955-ben ismert el. Az afrikai oroszlánkutya jelenleg az egyetlen bejegyzett Dél-Afrikából, pontosabban Zimbabwe állam területéről származó kutyafajta.

Manapság már kevesen használják az eredeti - vadászati - céljára, inkább az őrző-védő területeken alkalmazzák őket.

Megjelenés

Méret

Leírás

Feje kissé vizslaszerű, koponyája lapos, fülei között meglehetősen széles. Pofája hosszú, mély, hatalmas. A stop kifejezett, állkapcsa erős, fogai ollós harapásúak.

Szeme kerek, barna, egymástól mérsékelten távol van. Füle csavarodott, lelógó, magasan tűzött. Orrtükre fekete. Nyaka közepesen hosszú, izmos, henger alakú.

Mellkasa rendkívül mély, háta egyenes, erős, ágyéka ugyancsak izmos, enyhén ívelő. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, a hátulsó végtagok izmosak, a csánk kissé nyílt szögellésű.

Farka hosszú, legalább a csánkig ér, fokozatosan elvékonyodik, enyhén hajlított. Szőrzete az egész testén rövid, sűrű, fényes, sohasem gyapjas vagy selymes, a boxeréhez hasonlít. Színe az őzvörös különböző árnyalatai, némi fehér folttal.

Különlegessége, hogy a vállrésznél kezdődő és a csípőig futó vékony kis sávban, a hátán lévő szőrcsík Mohawk (felfelé álló szőr) formában áll, és pontosan az alapszőrével elletétes irányban fut. 

 

Megfelelő fajta Önnek?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta
 • Minimálisan vedlenek: olyan kutyatulajdonosoknak ajánlott, akik nem szeretnek feleslegesen a kihulott kutyaszőr eltávolításával foglalkozni.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzés nem igényel túl sok figyelmet és energiát, de ez nem lesz könnyebb, mint más fajtáknál. a befektetett munka eredménye fokozatosan jönni fog.
 • Nagy ugatási képességgel rendelkezik: ez a kutya ugat és hangos ha kell. Figyelmezteti a tulajdonosokat, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Viselkedése védelmező és rettenthetetlen. Legfőbb célja a család és a ház megóvása.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. ( szélsőségeket nem)
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, hátán sajátos szőrbarázda van, amely a testszőrzettel ellentétes irányú, s a faroktól a fej felé húzódik. Színe sárgásvörös.

sárgásvörös minden árnyalata

Afrikai oroszlánkutya természete

Családcentrikus, magabiztos és nagyon intelligens fajta. Rendkívül jó futó és az állóképessége is kitűnő.

Temperamentumát a higgadtság jellemzi,  gyors, kitartó, ravasz, mozgékony és a látó- és szaglóképessége meglepően kiváló. Mérete és felépítése ellenére NEM agresszív fajta. Erejét sohasem támadásra hanem kizárólag védekezésre  használja.

Későn érő és kifejlődő kutya, amely ténylegesen 2-3 éves korában fejlődik ki teljesen úgy testileg, mint lelkileg. A ridgeback könnyen kiképezhető nyugodt következetességgel, gyakorlással és kitartással. A nem megfelelő kapcsolat és értelmetlen erőszakosság, a türelmetlenség és túlfeszítettség éppen ellenkező hatásokat válthat ki ennél a rugalmas kutyánál. A családban a hűség és szeretet az amivel kitűnik. Elvárja hogy a gazdája viszonozza ezt nála.

Fontos, hogy gazdája magabiztos és határozott fellépésű legyen, kiskorától már képezni kell. Rengeteg energia kell hozzá, mert makacs, de megéri a sok belefektetett munkát.

Elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta. Fontos, hogy korán szocializáljuk, mert az idegenekkel szemben nagyon zárkózottak. Szóbeli megrovást kerülni kell, mert árthatunk vele a kutyának.

Nem agresszív fajta, de harcos típus, őrző-védő ösztöne nagyon erős, ezért egy ilyen szituációban veszélyes lehet.

A rhodéziai ridgeback nem őrző-védő munkakutya!

Házőrzőként, és nem személyi testőrként használatos fajta! A rhodéziai kemény körülmények között edződött, sokoldalú munkakutya, mely karakán, magabiztos jelleménél és családcentrikus falkaállat mivoltánál fogva határozottan védi területét és szeretteit.

Alaphelyzetben a rhodéziai felnőtt korában az idegenekkel ösztönösen tartózkodó módon, gazdája jelenléte nélkül bizalmatlanul viselkedik. Ha erre az alapviselkedésre még ráerősítenek, sőt elhitetik a kutyával, hogy az idegenek ellenségesek és veszélyesek, akkor teljesen kifordítják természetes jelleméből, és a fajtára abszolút nem jellemző, deviáns, agresszív magatartásba kergetik. Mindez nemcsak hogy ellenkezik a rhodéziai mentalitásával, de kifejezett veszélyt jelent a környezet számára. Aki tehát az őrző-védő kiképzéssel szeretne komolyabban foglalkozni, mindenképpen válasszon más fajtát!

Olyan vadászkutya, amely szemével és szimatával vadászik. Több vadászkutyafajtával ellentétben azonban rendkívül engedelmes, nyugodt, kiegyensúlyozott és megbízható.

 

Legfőbb tulajdonságai: Hűséges, megbízható, könnyen képezhető, jó természetű.
 
Alkalmazása: Településeket, sátortábort őrzött, de vadásztak is vele. Néhány rhodesiai ridgeback még egy oroszlánt is sakkban tartott. Manapság mint őrző-védő eb szerzett magának félelmetes hírnevet.
 
Profil: vadászkutya, házőrző kutya
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a afrikai oroszlánkutya korát emberi években!

Egy 1 éves afrikai oroszlánkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigénye miatt inkább kertes házban tartsuk. Amennyiben mégis lakásban szeretnénk tartani, biztosítsuk részére a napi többszöri sétát / futást. Kiváló alkalmazkodóképesség jellemzi. Ha lehetősége van rá, pillanatok alatt megtalálja a fotelt vagy a megvetett ágyat, ahol gyorsan igyekszik úgy elhelyezkedni, hogy valamelyik testrésze érintkezzen imádott gazdájával. Magas aktivitási szinttel rendelkező kutya. Napi 60 perc aktív mozgásra van szüksége, éppen ezért aktív családok részére ajánlott fajta.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég átfésülni, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de előfordulhat nála: diszplázia, szembetegségek, süketség, hypothyreosis és gyomorcsavarodás.

Betegségek, amire hajlamos

Afrikai oroszlánkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 13 év

Átlagos alomszám

7 - 8 db

Kölyök afrikai oroszlánkutya képek

Afrikai oroszlánkutya kölyökRhodesian Ridgeback kölyökRhodesian Ridgeback kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt

  Megbízható, erőteljes és csodálatos fajta. A leírás helyes.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt
  Ritkán olvasni a fajtáról ilyen részletes és viszonylag pontos leírást. Általában teli vannak olyan információkkal, amin az ember csak a fejét fogja. Ez itt most kivétel. Köszönjük :)

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 2 év, 10 hónap ezelőtt

  A leirtaknak megfelelően, családcentrikus, védi a területet. Mentes az agressziótól, de határozott gazdit igényel.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Afrikai oroszlánkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Afrikai oroszlánkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Afrikai oroszlánkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.