Rottweiler

104 értékelés alapján
Rottweiler
Rottweiler kölyök kutya
Rottweiler kölyök kutya
Rottweiler kutya
Rottweiler felnőtt kutya
Rottweiler kölyök kutya
Rottweiler
Rottweiler
Rott, Rottie
Németország

A Rottweiler egy zömök, izmos, fizikailag erős kutyafajta, amely fekete bundát visel cser jegyekkel.
Egy intelligens és bátor kutyafajta. Jó természetű, nyugodt, igazi házőrző típus. Agresszív viselkedése helytelen nevelés esetén jelentkezhet. Pozitív vonásai: bizalom, vakmerőség, állhatatosság, gazdáival való viszonya gyengéd és figyelmes.
Használhatósága: házőrzés, kutatás, mentés, rendőrségi munka, terelés, vakvezetés és társasági kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Rottweiler eredete

származás: Németország
A Rottweiler őse a római hódítók kísérő kutyái. Az Alpokon átkelő légiókat kísérték, hogy vigyázzanak az emberek és a marhacsorda épségére. Eljutottak a dél-Németországi Rottweil városába és amikor a hódítók visszavonultak akkor otthagyták kutyáikat.
A marhakereskedelem során fontossá és hasznossá váltak ezek a kutyák. Nemcsak jól tudták terelni az állatokat, de testőrként jó szolgálatot tettek a kereskedőknek.
Rottweil városában, ami a marhakereskedelem központja volt Németországban kezdték el ezeket a kutyákat helyi juhászkutyákkal keresztezni.
A vasút megjelenésével elvesztették megbecsülésüket, de az 1900-as években alakult ki mai formájuk, amikor a fajta szerelmesei megmentették a fajtát és lefektették a tenyésztés alapjait.
1910-ben hivatalos rendőrkutyának minősítették. 1921-ben pedig több fajtaklub megalakította az Általános Német Rottweiler Klubot, mely őrzi és kézben tartja a fajta tenyésztését. Céljuk, hogy megőrizzék a Rottweiler munkakutyák elitjében kivívott méltó helyét.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Rottweiler egy csupa izom, tömör, erőteljes testfelépítésű kutya.

Feje nagy, széles koponyája van, arcorri része magas, nagyjából ugyanakkora hosszú, mint koponyája.

Közepesen nagy szeme barna színű, tekintete jóindulatú, füle háromszög alakú, magasan tűzött és távol állnak egymástól. Harapása ollószerű és nagyon erős.

Nyaka nem hosszú, de vaskos, erős, háta egyenes, izmos, ágyéka erős és magas, fara széles és enhyén lekerekedett, mellkasa széles és mély, farka hátával egy vonalban van és ahol megengedett ott kurtitják, ha nem kurtítják akkor a test felső vonaláig ér, de lelogó. 

Végtagjai egyenesek, erősek.

Bundája kétrétegű merev szárú aljszörzettel és durva rövid fedőszőrrel bír. Színe fekete barnás, vöröses, cserbarna foltokkal az arcorri részen, a pofán a szem fölött, a végtagjain és a mellén.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű:  nem alkalmas a lakásban tartásra. Teste nehezen kezeli a magas hőmérsékeltet.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek nem ajánlott

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Bundája kétrétegű merev szárú aljszőrzettel és durva rövid fedőszőrrel bír. Színe fekete barnás, vöröses, cserbarna foltokkal az arcorri részen, a pofán a szem fölött, a végtagjain és a mellén.

fekete cserbarna mintázattal

Örökbefogadnál egy rottweilert?

Laszlo
Laszlo

6 év 9 hónapos rövid szőrű nagytermetű fiú Rottweiler

Itt találhatod:

Kecskemét, Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány

Megnézem az összeset (1)

Rottweiler természete

A Rottweiler egy erős, magabiztos, kiegyensúlyozott kutya, aki emellett nagyon barátságos, engedelmes és békés alaptermészetű.

Barátságos és békés alaptermészetéből kifolyólag gyerekszerető, nagyon ragaszkodó, engedelmes, szófogadó és örömmel dolgozik. Megjelenése őserőt sugároz; viselkedése magabiztos, erős idegzetű és rettenthetetlen. Nagy figyelemmel reagál környezetére.

Hűséges családjához, gazdájához, a végsőkig megvédi őket, de többnyire egy személyhez kötődik. Más kutyákkal szemben ezért agresszív lehet, mert saját magának akarja a figyelmet.

Viszont a 11 év feletti gyerekeknek megbízható játszópajtása és ha úgy érzi bántják a "saját" gyerekeit, akkor megvédi őket. Megfelelő szocializáció esetén más háziállatokkal jól kijön.

Az ismerősöket vidáman üdvözli, idegenekkel szemben bizalmatlan. Magabiztos, következetes, szigorú, de szeretetteljes nevelés mellett a rottweiler feltétel nélkül engedelmeskedik.

Született őrző-védő, erre külön nem kell tanítani.

Egy rottweiler gazdájának mindig dominánsnak kell lennie kutyájával szemben, kutyája számára pedig érhető és következetes szabályokat kell állítania és azokat betartatnia, amihez türelem, kitartás is szükséges.

Mindezeket a szempontokat szem előtt tartva egy rottweiler csodálatos társa és barátja lehet a kutya gazdájának hosszú éveken keresztül, rendkívüli temperamentumának és intelligenciájának köszönhetően.

 

Legfőbb tulajdonságai: Bátor, aktív, kemény, harcias, de engedelmes, hűséges kutya. Tanulékony, könnyen kiképezhető. Kiváló nyomkövető, jó úszó.
 
Alkalmazása: Eredetileg csordák őrzésére, kísérésére használták, ma az egyik legjobb őrző-védő kutya. Jól bevált kertes házak őrzőjeként, sőt még kedvencként is.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a rottweiler korát emberi években!

Egy 1 éves rottweiler emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásokba, kisebb kertekbe nem ajánlott ennek a kutyának a tartása. Nagyobb kerteknél is figyelni kell, hogy mozgásigényét kielégítsük, ellenkező esetben a szépen rendben tartott kertet hajlamos saját igényeinek megfelelően átrendezni. Szeret játszani, úszni, labdázni, apportírozni. Közepes aktivitási szinttel rendelkezik, de napi 70 perc mozgásidőre és gazdival együtt töltött időre van szüksége ahhoz, hogy ne unatkozzon és kellően lefáradjon. Unatkozás esetén nem kívánt viselkedésformák jelenkezhetnek.

Ápolás, tisztántartás

A bunda ápolása rendkívül egyszerű, hetente 1x elegendő a bunda átkefélése, vagy szőrsimító kesztyűvel való áthúzása. Vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Körmüket röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A Rottweiler általában érzékeny gyomrú kutyafajta, így élelmiszer allergia jelentkezhet náluk. Ilyen estekben javasolt a hypoallergén étrend bevezetése. Célja, hogy egyféle fehérjét és szénhidrátot vegyen magához a kutya, amely segít elkerülni az esetleges gyomorpanaszokat. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A leggyakoribb betegségtípusok: csípő és könyök diszplázia, osteochondritis dissecans, Entropian és Ectropian, elhízás, osteosarcoma, gyomorcsavarodás, Panosteitis, érszűkület, Hypothyreosis, élelmiszer allergia. Alapjában véve egészséges, szívós, ellenálló fajta, bár hajlamos lehet a felfúvódásra és csípőízületi problémákra. A rendszeres parvo elleni védőoltást pontosan be kell adatni. Szemészeti problémák és gerincvelő-rendellenesség is előfordulhat.

Betegségek, amire hajlamos

Rottweiler tenyésztése

Várható élettartam

8 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök rottweiler képek

Rottweiler kölyök kutyaRottweiler kölyök kutyaRottweiler kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Nagyon okos, hűséges, bátor, kiváló házőrző és mindentől megvéd❤

  Domináns más kan kutyákkal szemben🤔

  Nagyon imádom ezt a fajtát, szerintem ő a legjobb kutyafajta!❤

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  Imád mozogni, nagyon szerethető, szereti ha szeretik. Gyönyörű és erőteljes. Rengeteget futunk együtt.

  Én kisgyermekek mellé nem ajánlanám.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Okos kedves inteligens játékos igazi barát kezelhető bátor erőssen ragaszkodó a legjobb társ

  Nem tudok róla

  Nkem a harmadik generációm25 éve van rotim!Kell hozzá határozott személyiség irányítókészség !Sok játék figyelem!Rendkivűl igényli a törődést a szeretetet!Bármilyen kutyussal eljátszik ha nem kostolgaják.Ilyenkor megmutatja ki az úr de jól fegyelmezetnél itt sincs gond!Volt pitt bullom Argentin dogom és rotim egyszerre!Sosem csatáztak!jól neveltek vtak!A roti kicsit féltékeny volt!Idén fedeztetek Rokyval és jön a második és kettő lesz!Roky 71cm marmagasságú 63-65kg egy gladitor testü kan!Imádom

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Szeretetteljes. Mint egy nagy mackó. Imád mozogni és elvárja, hogy ezt te is csináld vele. Félelmetes hangja van. Minden gyanús neszre jelez, de csak akkor ugat ha veszélyt érez. Igazi barát.

  Nem tudok ilyet.

  Tévhit, hogy veszélyes. Nevelés kérdése. Ha a gazdi megfelelően foglalkozik vele, kezes bárány, és lesi minden szavát.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Rottweiler tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Rottweiler tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Rottweiler tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.