Rövidszőrű magyar vizsla

9.76 értékelés alapján
Rövidszőrű magyar vizsla
Felnőtt rövidszőrű vizsla a vízben
Felnőtt rövidszőrű vizsla
Kölyök rövidszőrű vizsla
Kölyök rövidszőrű vizsla
Sok édes kölyök rövidszőrű vizsla
Felnőtt rövidszőrű vizslák
Rövidszőrű magyar vizsla
BRACO HÚNGARO DE PELO CORTO, Hungarian Vizsla, BRAQUE HONGROIS A POIL COURT, Hungarian Pointer, Hungarian short-haired pointing dog
Magyarország

A vizsla egy gyengéd, figyelmes, vidám, energikus, barátságos, kedves, intelligens, hűséges, játékos, védelmező, csendes, és segítőkész fajta.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Színük: barna.
Használhatósága széleskörű: vadászat, nyomkeresés, sport.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Rövidszőrű magyar vizsla eredete

származás: Magyarország
A vizsla az egyik legismertebb fajta a magyar kutyák közül a világon.

A vizsla egy ősi magyar vadászkutya, akinek őse a vándorló és vadászó magyar törzsekkel érkezett Európába. Ezen törzsek kopó típusú kutyáiból kialakult a pannon kopó.

Már a 14. századból is maradt fent ábrázolás erről a kutyáról, sőt nemeseink levelezésében is gyakran említésre került, illetve a Képes Krónikában, Hunor és Magyar találkozása a csodaszarvassal képen is vizsla kutyák szerepelnek.

A 14-15. századtól az alföld erdősége csökkenni kezdett, ennek hatására a nagyvadak visszahúzódtak a hegyekbe, és a mezőségen elszaporodott az apróvad (fácán). A legtehetségesebb pannon kopó törzsek, illetve a török uralom homoksárga vadászkutyái keresztezéséből kialakult a sárga fürjészvizsla. Egyszerűen csak "sárgák-ként nevezték őket", amelyek rendszeres, kennelszerű tenyésztését 1700 elején kezdte meg a főnemesi Zay család, Zayugrócon Trencsénben

A 18. századtól nagyon fontos vadászkutyaként tartották számon. Ekkor, a vadászat aranykorában bontakozott ki igazán a vizsla tehetsége.

1920-ban megalakult a Magyar Vizslatenyésztők Egyesülete. 1924-ben létrehozták az Országos Vizsla klubot.
1930-ban elfogadták a standardot, amelyet 1935-ben az F.C.I. magyar nemzeti fajtának ismert el. Így indult el a sárga vizsla a világhír útján.

A II. világháború azonban érzékenyen érintette az állományt. Hosszú évekig tartott, amíg újra talpra tudták állítani.

1960-tól ismét fellendült a tenyésztői munka, amely a fajta újbóli erősödését, létszámának növekedését hozta. Előtérbe került a kutyák idomítása és versenyeztetése. Ennek köszönhetően sárga vizslák nemzetközi versenyeken is megjelentek és nagyon szép eredményeket értek el.

Megjelenés

Méret

Leírás

A magyar vizsla egy szikár, erős,elegáns testalkatú, vérbeli vadászkutya.

Feje szikár, nemes, koponyája széles, enyhén domború. Szeme enyhén ovális, értelmes tekintetű, közepes lelógó fülei alacsonyan és hátul tűzöttek, v-alakúak, de a vége lekerekedik, fogazata erős, ollós harapású.

Háta egyenes, mellkasa mély és hosszú, bordái íveltek, ágyéka hosszú, izmos, hasa enyhén felhúzott, farka széles, hosszúkás.

Mellső végtagjai egyenesek, könyöke közel van a testéhez, hátsó végtagjai is szabályosak, kirajzolódnak az izületei.

Bundája rövid, sűrű, durva tapintású, testéhez simul. Farkán valamivel hosszabb a szőr, fején és fülein pedig tapintása finomabb. Színe mindig egyszínű. Lehet rozsdavörös zsemlesárga és ezek bármely árnyalata.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem tekinthető házőrző fajtának.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja a hideg időjárást. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára megfelelő mennyiségű mozgást.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Bundája rövid, sűrű, durva tapintású, testéhez simul. Farkán valamivel hosszabb a szőr, fején és fülein pedig tapintása finomabb. Színe mindig egyszínű. Lehet rozsdavörös zsemlesárga (zsemlyesárga) és ezek bármely árnyalata. Bőre pigmentált.

zsemlesárga

Rövidszőrű magyar vizsla természete

A rövidszőrű magyar vizsla egy gyengéd, könnyen tanítható, engedelmes, magabiztos kutya, aki nem tudja elviselni a durva bánásmódot.

Lelkes és szeretetteljes. Nagyon szereti a gyerekeket. Intelligens aki alig várja, hogy feladatokat kapjon, ezért igen tanulékony fajta.

Következetes gazdiknak javasolt, ugyanis a következetlenség makacsságot hozhat elő. Általában barátságos más kutyákkal.

Vadászösztöne miatt nem javasolt macskákkal vagy kisebb állatokkal való egyidejű tartása. Problémamentes családi kutyaként is képes funkcionálni. Nem véletlen, hogy hazai fajtáink közül is a rövidszőrű vizsla az egyik legnépszerűbb hobbikutya.

Egy igaz munka - és vadászkutya, amely tettekre, feladatok végrehajtására született. Lágylelkű, szelíd, érzékeny alkat, aki bőven ért a játékos motivációval ötvözött kedves szóból.

Nevelése, kiképzése nem igényel kemény bánásmódot, sőt tanításához a pozitív motivációs technikák ajánlottak. Magas fokú intelligenciája, együttműködésre való hajlama, valamint megfelelni vágyása kifejezetten élvezetessé teszi a vele való foglalkozást. Rendkívül alkalmazkodó, könnyen kezelhető, simulékony kedvenc.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Házőrzőnek alkalmatlan, hiszen a besurranót éppúgy körülrajongja, mint egy közeli barátot.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a rövidszőrű magyar vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves rövidszőrű magyar vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A magyar vizsla igényli a szabadtéri létet. Imád úszni, apportírozni, sportolni. Ha vadászatra használják, akkor naponta többször kell futtatni, ha csak kedvencként tartják, akkor elég a napi egyszeri séta gazdájával, de nélkülözhetetlen jó közérzetéhez a napi mozgás. A meleg időjárást szereti, a hideget is bírja mindaddig amíg mozog. Azonban télén nem szabadban a szabadban tartani! Biztosítani kell számukra olyan lehetőséget, ahol feladat- és mozgásigényét kiélheti (pl. agility, obedience stb.). Egyébként ma már létezik olyan sportág vadászkutyák számára, mely a vadászatot, annak egyes elemeit szimbolizálja, de a zsákmány egy élet- és vértelen vászonzacskó (dummy). Igaz, ez az ún. Working Test eredetileg a retrieverek sportja, de biztosan helyet tudnak szorítani néhány lelkes vizslásnak is. Így kijelenthetjük, hogy alapvető fontosságú számára a rendszeres aktív séta, mely a mozgásigény kielégítése mellett kisebb-nagyobb játékos feladatok megoldását is kell, hogy jelentse a kutya számára. Így nemcsak fizikailag, de szellemileg is tornázhat. Mindemellett nagyon lényeges, hogy fiatal és növendék korában lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjon egyedül, felügyelet nélkül otthon. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy unalmában szétszedje otthonunk bizonyos részeit.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel sok törődést, elég hetente egyszer egy erős sörtéjű kefével átfésülni, illetve vedlési időszakban ajánlott gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Fürdetni csak akkor kell ha muszáj. Karmait viszont röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Fontos a helyes táplálkozás kölyökkortól kezdve. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos csípődiszpláziára, epilepsziára. Leggyakoribb betegsége a vizsla Myositis, ami nyelési problémákat okoz. Előfordulhat nála szemészeti és hallójárati probléma is. Ritkán, de előfordul egyes egyedeknél genetikai betegség, szív elégtelenség, daganat. Nem ritkák az idegrendszeri problémák, mint például a félénkség, illetve túlfűtött, vagy éppen apatikus, passzív viselkedés. Leggyakoribb betegség a Vizsla Myositis, amely nyelési problémákat, habos nyáladzást okoz.

Betegségek, amire hajlamos

Rövidszőrű magyar vizsla tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök rövidszőrű magyar vizsla képek

Kölyök rövidszőrű vizslaKölyök rövidszőrű vizslaSok édes kölyök rövidszőrű vizsla

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 3 hét ezelőtt

  Imádnivaló, szeretettel könnyen tanítható, energiabomba, rendkívül okos, ez látszik a tekintetén

  Kölyökkorban szétrángatott ezt-azt (most már 14 éves...nyilván nem teszi), de olyan gazdának, aki a hasonló turpisságokat nem egy mosollyal intézi el, akkor annak nem való.

  Panka vizslám 14 éves. Még ma is energikus!!! Ez persze nem azt jelenti, mikor még fiatalon, a sok kilométeres, nemhogy 2 órás, hanem fél napos túra után, mikor mi már csak vonszoltuk magunkat, ő még mindig hetykén rótta felderítőköreit! Ma már leginkább csak kifekszik a napra szunyókálni, de minden nap igényli a játékot is a séta mellett!! Hihetetlen! Szóval: KÉRLEK, NE ZÁRJÁTOK LAKÁSBA!! Ha vizsla kell, költözz vidékre, nagy kert+szabad téri séta! Mi folyó mellett laktunk, most erdőben...

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Energikus, és hihetetlen szeretetbomba. Nagyon intelligens, gyorsan tanul. Bármit képes megtanulni, amit a gazdit szeretne.

  Télen vigyázni kell rá, fázós.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Döme imád mozogni, játszani és a kisfiammal nagyon jó csapatot alkotnak. Megbízható. Tudja a napirendet és a falkasorrendet betartja. Problémamentes, imádható fajta. Mindnekinek csak ajánlani tudom :)

  nincs ilyen

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 8 hónap ezelőtt

  nagyon szeretetteljes baratsagos mindenkit nagyon szeret

  egyaltalan nem szeret egyedul lenni mindig a gazdi sarkaban akar lenni pl.:volt olyan, hogy valaki kinn volt nala es bejott egy percre es azonnal olyan hangosan ahogy azt lehet elkezdett sirni nehez raszoktatni, hogy egyedul legyen

  Csak olyan gazdiknak ajanlom akiknek van legellabb egy pici kertje mert az nagyon sokat segit a jatekban, az egyedulletre szoktatasba(tudja nezni,hallani a madarakat,tud kicsit egyedul futkarozni,jatszani) es csak azoknak akik legalabb az elso fel evben vele tudnak lenni Tapasztalatok: a legelejen le kell fektetni a szabajokat, hogy mit szabad es mit nem, ha van valami amit rag es azt nem szabad akkor azt sohase engedjuk meg mert ha egyszer is megengedjuk akkor maskor is csinalni fogja

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 9 hónap ezelőtt

  Szép kinézetű, aranyos, okos

  Semmi

  Nagyon szépek és okosak ezért is kapott 10 és értékelést

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Rövidszőrű magyar vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Rövidszőrű magyar vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Rövidszőrű magyar vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.