Rövidszőrű német vizsla

103 értékelés alapján
Rövidszőrű német vizsla
Rövidszőrű német vizsla felnőtt
Rövidszőrű német vizsla felnőtt kutya
Rövidszőrű német vizsla felnőtt kutya
Rövidszőrű német vizsla kölyök kutya
Rövidszőrű német vizsla kölyökkutya
Rövidszőrű német vizsla cuki kölyök kutya
Rövidszőrű német vizsla
Deutscher Kurzhaariger Vorstehhund, GSP, Kurzhaar, German Shorthaired Pointer, Deutsch Kurzhaar, DK
Németország

A Rövidszőrű német vizsla egy szeretetteljes, éber, vidám, intelligens, hűséges és nyugodt fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága rendkívül széleskörű: gyorsasági versenyek, engedelmességi versenyek, vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Játékosság:
 • Mozgásigény:
 • Intenzív:

Rövidszőrű német vizsla eredete

származás: Németország
A fajta kialakulása a 19. század végére tehető. A tenyésztés célja egy minden vadászati módhoz alkalmas alkalmas vizsla kitenyésztése volt. (Leginkább apróvad)

A német vadászok a kétkutyás vadászat helyett, egy kutyával kívánták megoldani a teljes vadászatot. Így olyan fajtára volt szükség, amely jól keres, megállja a vadat és el is hozza azt.

Ma a rövidszőrű német vizsla a vadászaton minden feladat elvégzésére alkalmas, kiváló a nagyvad vadászatban, az utánkeresésben is.

A fajta keletkezése idején, 19. század végén Németországban olyan kutyák voltak, amelyek hasonlíthattak a spanyol pointerhez, őseik valószínűleg Spanyolországból származtak. Majd bevonták az angol pointereket kitartásuk miatt a tenyésztésbe.

Szigorú szelekció révén eljutottak a számukra legfőbb alaptulajdonságokhoz, amelyek ma is jellemzik a fajtát: keresés, kitűnő orr, vadmegállás, elhozás, csapázás, rámenősség a dúvaddal szemben, vízi munka.

Megjelenés

Méret

Leírás

A rövidszőrű német vizsla egy elegáns testfelépítésű, erőteljes kutya.

Feje arányos a testével, hosszúkás, koponyája aránylag széles, egyenletesen elosztott fehér fogai vannak, harapása ollós, orra nagy, orlyuka nyitott, szeme mandula alkú, sötétbarna, magasan tűzött fülei egymástól távol ülnek, lelogóak.

Nyaka közepesen hosszú, enyhén ívelt, háta rövid, izmos, fara kissé lejt és széles, mellkasa mély,széles, bordái jól íveltek hasa felhúzott, farkát egyenesen vagy szablya alakban tartja, a csánkig leér.

Végtagjai párhuzamosan, izmosak.

Bundája rövid, kemény és sűrű.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

rövid, testéhez simuló, kemény és sűrű, durva tapintású. Színe lehet tiszta barna vagy a lábakon és mellkason fehér foltokkal, pettyekkel, barnásderes, fehér alapon barna foltokkal, vagy fekete deres.

barna

Rövidszőrű német vizsla természete

Tenyésztését nagyon szigorúan szabályozzák. Sokszínű vadászképességgel kell rendelkezniük. Ezért is a rövidszőrű német vizsla sohasem ideges, mindig kiegyensúlyozott, megbízható kutya.

Jó karakterű fajta, határozott kiállású nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű.

Bátor és könnyen alkalmazkodik környezetéhez.

Nagyon játékos, hűséges és engedelmes. Előfordulhat, hogy egy személyhez kötődik nagyon. Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció estén egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel barátságos, játékos. Idegenekkel szemben is barátságos, de ha nincs otthon a család akkor megvédi azt.

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a rövidszőrű német vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves rövidszőrű német vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó német vizsla pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényél nagy törődést, vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos epilepsziára, csípődiszpláziára, gyomorcsavarodás, glaukoma, Von Willebrand-kór is előfordulhat nála és a hízósejtek daganata. Előfordulhat még hermafroditizmus és Lymphedema. Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon.

Betegségek, amire hajlamos

Rövidszőrű német vizsla tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök rövidszőrű német vizsla képek

Rövidszőrű német vizsla kölyök kutyaRövidszőrű német vizsla kölyökkutyaRövidszőrű német vizsla cuki kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Az egyik legokosabb fajta, amivel eddig együtt dolgozhattam. Gyorsan tanul és ami nekem fontos, hogy szeresse a gyerekeket.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  rendkívül empatikus, nagyon okos és hihetetlen gyorsan fel tudja vanni az új helyzeteket amik egy családban előfordulhatnak. GYerekbarát a legmesszebbmenőkig. És igen, nagyon okos is.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 hónap, 3 hét ezelőtt
  Hogyan tudnék megvásárolni én kárpátaljáról vagyok?

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Rövidszőrű német vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Rövidszőrű német vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Rövidszőrű német vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.