Sarplaninai juhászkutya

102 értékelés alapján
Sarplaninai juhászkutya
Sarplaninai juhászkutya
Sarplaninai juhászkutya
Sarplaninai juhászkutya
Sarplaninai juhászkutya kölyök
Sarplaninai juhászkutya
Dog-Šarplaninac, Sarplaninac, Illyrian Sheepdog, The Illyrian dog, The Crne Gore, Šar, Šarko, Charplaninatz, Yugoslav Shepherd, Planinac, sárhegyi juhászkutya, The Yugoslavian Mountain Dog
Szerbia

A Sarplaninac egy bátor, energikus, önálló, értelmes, élénk, hűséges és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fakó, szürke, fehér, barna.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés, munkakutya, családi kedvenc.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Intelligens:
 • Ugatás:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:

Sarplaninai juhászkutya eredete

származás: Szerbia
A Balkánon használatos és honos pásztorkutyák kialakulása egyes kutatók véleménye szerint közel 2000 évre vezethető vissza. A területre ez időben érkező bevándorló népcsoportoknak a magukkal hozott kutyái között akadt nagytestű, erős, az ember és haszonállat védelmét egyformán jól ellátni képes kutya. Ezeknek az ősei, mint sok más hasonló, európai fajta esetében is, feltehetően a tibeti masztifok lehettek.
Mások véleménye az ázsiai irányból érkező bevándorlók kutyáitól függetlenül, Európában is kialakuljon a fajta ősét jelentő kutyatípus. Ugyanis már az időszámítás előtt jelentős állattartás folyt a Balkán vidékén, és Európa más területein is. A nyájat pedig védeni kellett a tolvajoktól, a medvéktől, farkasoktól és egyéb támadóktól. Ehhez pedig nagytestű, erős, bátor és szívós kutyákra volt szükség.

Ljubljanában az 1926. szeptember 26-án megtartott nemzeti kutyakiállításon bemutattak egy kutyát, amelyet a mai kinológiai ismeretek szerint sarplaninac fajtájúnak ítélnének a bírák, de akkor kraski ovcar néven szerepelt a kiállítási listán. Ennek oka az, hogy a korabeli szakemberek sokáig összekeverték a Kras-medence és a Sar Planina (Sar-hegység) vidékéről származó kutyákat.

Az első hivatalos fajtaleírás már az 1930. évben elkészült, és 1939-ben az FCI bejegyzett egy kutyafajtát illyr juhászkutya néven. Ekkor ugyanis még nem tettek különbséget a mai sarplaninac és a karszti juhászkutya között - ami valószínűleg egy és ugyanazon kutyát jelenti ma is, csak Jugoszlávia felbomlását követően a horvátok is magukénak akarták tudni ezt a fajtát.

Az FCI, áldást adva a dologhoz, "csinált nekik" egyet - mivel mégiscsak jobb két fajta után pénzt beszedni, mint egy után... A kutyafajta hivatalos neve azonban már korábban, 1956-ban lett sarplaninac. A névválasztás azért esett az akkori Jugoszláviának Albánia felé eső, Koszovó és Macedónia között húzódó hegycsoport, a Sar Planina nevére, mert ezen a területen fordult elő, itt használták a legnagyobb számban ezeket a kutyákat.

A II. világháborút követően az akkori Jugoszláviában céltudatosan, állami irányítással beindították a Sar Planina vidékéről származó kutyák fajtatiszta tenyésztését, mert a katonaság és a rendőrség felfedezte ennek a fajtának a kiváló tulajdonságait. Ezzel további előnyöket szerzett a fajta, ugyanis lehetőség teremtődött a csípődiszplázia-szűrésre, a tenyésztői munka állatorvosi ellenőrzésére és hozzáértő szelektálással a pozitív tulajdonságok céltudatos fejlesztésére.

A '60-as években folyó, állami ellenőrzéssel végzett tenyésztés kiselejtezte a félős kutyákat, az anatómiai hiányosságokat, ezáltal kétségtelenül hozzájárult ahhoz, hogy a természetes és a tudományos alapokon végzett szelekció arányos összevonásával a fajta minőségi fejlődésen menjen keresztül.

1970-ig tilos volt a fajtatiszta kutyák kivitele Jugoszláviából, ezáltal nem vált ez a kutyafajta divatossá, amivel nagymértékben csökkent a beltenyészetre és túltenyésztésre való esélye.

Megjelenés

Méret

Leírás

Küllemét tekintve tekintélyt parancsoló jelenség.

Nagy csontú, erőteljes, izmos állat. Koponyája domború, arcorri része nem túl hosszú, állkapcsa hatalmas, fogazata erőteljes.

Mélyen ülő, mandulavágású szeme meglehetősen melankolikus tekintetet kölcsönöz arckifejezésének. Füle V alakú, középhosszú, lelógó, rövid, sűrű szőr borítja.

Háta egyenes, széles, nem túl hosszú, mellkasa mély, szügye széles és izmos, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai erőteljesek, egyenesek, mancsa nagy, ovális, zárt.

Farka hosszú, legalább a csánkig ér, kard alakú, a tövénél erős, vége felé vékonyodó.

Szőrzete - mint általában a zord időjárás viszontagságainak kitett pásztorkutyáké - hosszú; egyszínű kutya: minden árnyalat megengedett, a fehértől a majdnem feketéig és sötétbarnáig. A legkedveltebb az acélszürke és a sötétszürke.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bundarendszeres kefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningezhető fajta: Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira, de sokszor megmakacsolhatja magát.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt rettenthetetlen módon meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: kertben vagy nagy bekerített területen tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 10-12 év feletti gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

A nyakon, testen, hátsó lábakon és a farkon hosszú szőr található. Az aljszőrzet rövid, sűrű és finom szerkezetű. Szőrzete - mint általában a zord időjárás viszontagságainak kitett pásztorkutyáké - hosszú; egyszínű kutya: minden árnyalat megengedett, a fehértől a majdnem feketéig és sötétbarnáig. A legkedveltebb az acélszürke és a sötétszürke. A sarplaninac fedőszőrzetének szálai teljesen más szerkezetűek és minőségűek, mint az aljszőrzet szálai. A felsőről a víz lecsurog, mert a nedvességszívó tulajdonsága közel nulla, ezért az alsó szinte teljesen száraz marad, ami által szélsőséges időjárási körülmények között is folyamatosan megmarad a hőszigetelő képessége.

Sarplaninai juhászkutya természete

Elsőrendű feladata a nyáj farkasok elleni védelme, őrzése, a birkatolvajok és a ragadozók üldözése volt. Kiegyensúlyozott, rendkívül nyugodt, de harcias, félelmetesen verekedő eb.

Gazdájához ragaszkodik; hűséges, megvesztegethetetlen, az idegenekkel szemben bizalmatlan. A sarplaninac nem tűri, hogy idegen ember megismerkedési kontaktusfelvételt kezdeményezzen vele, és a gazdi hozzájárulása nélkül simogassa vagy fogdossa. A kutyák nagy részénél jól működő és differenciált előjelző testbeszéd-jelek adása ennek a fajtának nem jellemzője. Nincs elfordulás, ásítás, morgás; a csillapító szignálokat és a stressz testbeszéd-jeleit ilyen helyzetekben szinte teljesen mellőzi, az apró, rövid jeleket pedig csak a gyakorlott szemű szakember képes észrevenni. Amikor a kutya úgy ítéli meg, hogy számára sok vagy túlzott mértékű az idegen közeledése, akkor egy pillanat alatt teljes erőbedobással képes a felé közeledőt elijeszteni vagy letámadni.

Nagyon jó az emlékezete, nem felejti el az ellenségeit. Önállóan cselekszik, előfordul, hogy reakciói kiszámíthatatlanok. Nem ugat sokat. Független természete miatt tanítása nem a legkönnyebb, sokszor megmakacsolhatja magát.

Nagyon fontos, hogy következetes nevelést igényel, de soha nem lesz könnyen irányítható és feltétlen engedelmes kutya, így első gazdis kedvencnek nem javasolt. Ereje és nagysága miatt nehéz kordában tartani, csak hozzáértő kezébe való.

Nevelése, tanítása nagy türelmet, nyugalmat és harmóniát igényel, és csak a teljes, kölcsönös bizalom szintjén valósítható meg. A következetes és őszinte bánásmódot nagyon meghálálja. Nagyfokú adaptív intelligenciával rendelkezik, és gyorsan tanul.

Nem tűri meg területén az idegen azonos nemű kutyákat, nem ijed meg a verekedéstől sem, habozás nélkül képes támadni. A territórium őrzése és védelme számára természetes feladat, nem kell rá betanítani.

10-12 év feletti gyermekekkel rendelkező családoknak ajánlot, ahol a gyermek már megtanulta tisztelni az állatokat és nem lóg a kutya nyakán.

A sarplaninac a későn érő fajták közé tartozik: átlagosan négyéves korát követően alakul ki a végső formája és jelleme. Idősebb korára az esetek többségében teljesen egyéni temperamentumot fejleszt ki, amit korrigálni vagy befolyásolni átlagon felüli módon nehéz.

 

Legfőbb tulajdonságai: Bátor, magabiztos, félelmetes verekedő, ugyanakkor kiegyensúlyozott, ragaszkodó.
 
Alkalmazása: A legnépszerűbb pásztorkutya és házőrző hazájában. Különösen nagyobb területek, objektumok őrzésére használható. Kiváló sportkutya.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a sarplaninai juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves sarplaninai juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy. Kifejezetten igénytelen kutya. Szeret a szabadban tartózkodni. Kertben és házban tartás esetén a kiegészítő mozgás mindenképp javasolt számára, hogy felesleges energiáit leköthesse. Fontos egészségügyi tényező, hogy ez a nagytestű, izmos állat megfelelő mozgást igényel. Bár első ránézésre azt a benyomást kelti, hogy csak egész nap kényelmesen szundikál, nem szabad elfelejteni, hogy a származási helyén a nyájjal együtt naponta igen nagy távolságot tett meg, ráadásul meglehetősen nehéz terepviszonyok között. Ehhez még hozzájárul az is, hogy amikor a nyáj nem mozdul, a Sarplaninac időnként minden utasítás nélkül járőrözni kezd az állatok körüli dombokon, még néhány többletkilométert begyűjtve. Különösen a fiatal, fejlődésben lévő és nagyobb mozgásigényű kutyáknak ajánlott a napi többszöri séta és mozgás, a felgyülemlő energia levezetése céljából, megerősítve azt az általános szabályt, hogy az unatkozó kutya a legrosszabb kutya. Aktív fajta, így aktív családok számára a legmegfelelőbb választás, akik hetente kb. 30km gyaloglást vagy futást képesek biztosítani számára, amely napi 60-70 perces testmozgást jelent. Nagyméretű kertben vagy udvar az ideális élettér számára, ahol szabadon mozoghat, és önmaga döntheti el, hogy mikor hol tartózkodik. Tapasztalatok szerint a házba való bejárását megtiltani felesleges, mert nem szívesen tartózkodik bent a zárt térben, viszont időnként szívesen keresi az embertársainak közelségét, és szereti ellenőrizni a család hiánytalan létszámát. Nyári melegben árnyékos helyen, hűvös, köves padozaton szeret pihenni; ha ez nincs, akkor magának ás erre a célra alkalmas gödröt, s ha az másnap már nem alkalmas erre a célra, akkor kapar egy másikat.

Ápolás, tisztántartás

Magas szőrzetápolási igényű kutya. Célszerű minden nap megfésülni vagy kikefélni a szőrét. A tappancsára ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Alkalmanként ízületi gyulladás léphet fel náluk. Általában egészséges típus, de előfordulhat nála: progresszív retina atrófia, entropium, ectropium, diszplázia, szürkehályog retinadiszplázia, gyomorcsavarodás.

Betegségek, amire hajlamos

Sarplaninai juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

11 - 13 év

Átlagos alomszám

5 - 9 db

Kölyök sarplaninai juhászkutya képek

Sarplaninai juhászkutya kölyökSarplaninai juhászkutya kölyökKölyök Sarplaninai juhászkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Nagyon jó házőrző, egész éjjel járőröz. Abszolút megbízok benne.

  Az idegenekkel kiszámíthahatlanul viselkedik, nagyon hirtelen haragú.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 11 hónap, 4 hét ezelőtt
  Semmiképpen nem szerb fajta, ezt jó lenne javítani. A standardot adó ország Jugoszlávia volt, a Sar hegység Koszovó és (Észak)Macedónia határán van, innen származik az elnevezése. Az viszont kétségtelen, hogy a szerbeknél van belőle a legtöbb. A súly és magasságméretek is egy korábbi állapotot tükröznek. Sok tájegységen, így Macedónia és Koszovó egyes területein a nagyobb kutyákat szeretik és tartják. A 73-74 cm-nél nagyobb kanok azonban nem kívánatosak, viszont a 68 cm alattiak sem.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Sarplaninai juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Sarplaninai juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Sarplaninai juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.