Schipperke

101 értékelés alapján
Schipperke
Schipperke kölykök
Cuki Schipperke kölyök
Édes Schipperke kölyök
Felnőtt Schipperke
Schipperke
Schipperke
Schipperke
Spitzke, Spitske, Spits
Belgium

A Schipperke egy agresszív, éber, energikus, barátságos és független fajta.
A leggyakoribb színek: sárga, fekete, fekete-cser, kék, barna és krém.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: engedelmességi versenyek, őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:

Schipperke eredete

származás: Belgium
Nevének eredete feltehetően onnan ered, hogy belga folyami hajósok használták őrzőkutyaként és patkányfogóként.

A fajta származására utal neve is, a "Schipperke" szó "kis juhászt" jelent Louvain környéki dialektus szerint.

Ennek a Flandriában keletkezett kutyának eredtéről több felvetés is létezik, egyesek szerint egy mára már kihalt belga juhászkutyától származik, más vélemények alapján északi spiccek leszármazottja és egyéb felvetések alapján valamilyen terrier és a pomerániai kis spicc keresztezésével jött létre.

Ezeket az ebeket spiccnek nevezték, s ez elvezet ahhoz a feltételezéshez, mely szerint a spiccek családjába tartozik.
Egy másik elmélet szerint azonban egy kipusztult belgajuhászkutya-féle leszármazottja. Mindenesetre 1880-ra, az első belga kutyakiállítás idejére a Schipperke már kialakult és ismert fajta volt. Gyakran felbukkant a Belgium és Hollandia szinte megszámlálhatatlan csatornáján közlekedő bárkákon, hajókon, de alkalmazták ház körüli ebnek is.

Belgiumban ma is nagyon közkedvelt kutyafajta, egyik nemzeti kutyájuk.

Megjelenés

Méret

Leírás

Harmonikus testfelépítésű, szívós kutya.

Három nagyságban tenyésztik: a kicsi 3-4, a középnagyságú 4-5, a nagy 5-9 kg-os, marmagassága 25-33 cm.

Feje rókáéra emlékeztet, ék alakú, de nem túl hosszú, koonyája lapos és széles, szeme ovális, viszonylag kicsi és sötét, füle háromszög alakú, felálló, magasan tűzöttek.

Nyaka közepesen hosszú, izmos, enyhén ívelt, törzse tömör, izmos, mellkasa mély, ágyéka erős, háta izmos, egyenes, hasa mérsékelten felhúzott, fara jellegzetesen lekerekített, farkát általában csonkolják vagy farok nélkül születik, ha nem akkor elvékonyodó.

Végtagjai finom csontozatúak, a mellsők egyenesek, a hátsók erősek és izmosak, combjai különösen erőteljes és hátsó részükön hosszabb szőr nő, mancsa egy macskáéhoz hasonló, kicsi és kerek, lábujjai jól íveltek és rövidek.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igényel.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda heti kefélése segít az elhullott szőrszálak eltávolítását.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon. Hajlamos megmakacsolni magát.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a meleg időjárást fekete bundája miatt.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletti gyerekeknek is, mert nem tudják magukat megvédeni a kisebb gyermekek akár erőteljes mozdulataitól.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

sűrű, selymes és vastag. Szőrzete duplarétegű, aljszőrzete puha, fedőszőre dús, durva szálú, nyakán és mellkasán fölálló, ha felidegesítik akkor sörénye felborzolódik. Szőrzete bőséges, kemény; egészen rövid a fülén, a fején, a végtagok elülső oldalán, valamint a törzsön de hosszabb a nyak körül; a fül külső élétől kezdve sörényt és mellfodrot alkot; hosszú a mellső végtagok között, valamint a combok hátulsó oldalán, ahol nadrágszerűen alakul. Színe fekete, minden fehér szőrszál nélkül.

Schipperke természete

Egy hűséges, energikus és nagyon kíváncsi kiskutya.

Vérszomjas fajtának látszik első pillantásra, ezért is egy nagyon jó őrző-védő kutya. Mozgékony, fürge, kicsattanó energiája van. Ideális családi kedvenc. Gyerekekkel nagyon kedves, gyengéd, általában jól kijön más kutyákkal, de nem szereti ha dominánsan viselkednek vele szemben, egyéb háziállatokkal és macskákkal kölyökkorától kezdődő, megfelelő szocializáció estén jól kijön.

Nagyon értelmes, intelligens, könnyen tanítható, kivéve az ugatásról nehéz leszoktatni, mert nagyon szereti hallatni éles hangját. Kiválóan alkalmas kártevők elkergetésére és kiírtására.

A Schipperke annyira független gondolkodású, hogy nem ajánlott első kutyás gazdiknak. Képzése nehézségekbe ütközhet makacssága miatt, de ha türelemmel, konzisztenciával és pozitív megerősítéssel állunk az oktatáshoz, akkor sikeres lesz.

 
Legfőbb tulajdonságai: Értelmes, tanulékony, idegenekkel szemben bizalmatlan, kissé szertelen természetű.
 
Alkalmazása: Régebben elsősorban házőrzőként, őrzőkutyaként használták, manapság inkább őrző-védő feladatokat lát el, ill. kedvelt szobakutya.
 
Profil: őrző-védő eb, kedvenc.
 

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a schipperke korát emberi években!

Egy 1 éves schipperke emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Ha tágas kertben tartják akkor ki tudja elégíteni mozgásigényét. Jól tartható lakásban, de nagyon mozgásra van szüksége és lehetőséget kell neki biztosítani póráz nélküli futkosásra is. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű mozgás biztosítva számára, unatkozni kezd és rombolóvá válhat. Napi minimum 30 perc séta vagy játék szükséges számára. Nem zavaróan aktív beltérben.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég átfésülni, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Nem kell őket sem fürdetni, sem nyírni. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A Schipperke szeret enni, és könnyen túlsúlyossá válhat. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges típus, de hajlamos lehet epilepsziára, patellaficamra, hypothyreosisra és különböző szembetegségekre.

Betegségek, amire hajlamos

Schipperke tenyésztése

Várható élettartam

13 - 15 év

Átlagos alomszám

3 - 7 db

Kölyök schipperke képek

Schipperke kölykökCuki Schipperke kölyökÉdes Schipperke kölyök

Alacsony alomszám jellemzi. Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Kis fekete örödög, aki szó szerint mindig rosszban szereti törni a fejét. De egyébként egy nagyon szerethető és szeretetéhes kutya.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Schipperke tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Schipperke tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Schipperke tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.