Sealyham terrier

101 értékelés alapján
Sealyham terrier
Sealyham terrier
Sealyham terrier kölykök
Kölyök Sealyham terrier
Sealyham terrier játék közben
Sealyham terrier
Cowley Terrier, Welsh Border Terrier, Sealies
Egyesült Királyság

A Sealyham terrier egy intelligens, agresszív, éber, vidám, önálló, hűséges, érzékeny és makacs fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék, barna, krém, fehér és sárga.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: earthdog, vadászat, nyomkövetés.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Sealyham terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
A Sealyham terriert John Edwardes kapitány hozta létre 1850 és 1890 között.

Angol vadászkutya. Létrejöttét egy bizonyos Edwards kapitánynak köszönheti, aki a walesi Sealyhamben élt és szenvedélyes vidravadász volt. Ehhez a kedvteléséhez alkalmas segítőtársra volt szüksége; kitenyésztett hát egy kicsi, szívós, bátor és mozgékony kutyát, amely lépést tudott tartani a kopókkal, de termeténél fogva bárhová be tudott hatolni és bátran szembeszállni a nála gyakran nagyobb ellenféllel is. A fajta kialakítása során feltehetően a dandie dinmont terriert, egy basset típusú kutyát, a corgit, a west highland white terriert és a drótszőrű foxterriert használta fel.

Vidrára, borzra, rókára vadásztak vele.

1908-ban alakult az első Sealyham Terrier klub. 1910-ben az Angol Kennel Club hivatalosan is elismerte a fajtát.

Nem vált népszerű kutyává a nagyközönség számára. Kiváló társasági kutya ellenére ma a ritka fajták közé tartozik.

Megjelenés

Méret

Leírás

Erős, izmos testfelépítésű, megnyerő külsejű, gyönyörű szakállal ékeskedő kutyus.

Feje megnyúlt, széles és erős, állkapcsa szögletes, füle közepes nagyságú, a csúcsa lekerekített, lelogóak, szeme kerek, sötét és mélyen ülő, távol vannak egymástól.

Nyaka vastag, izmos, törzse közepesen hosszú, erős, háta egyenes, mellkasa mély és széles, ágyéka csaknem vízszintes, farkát általában kurtitják, magasan hordja.

Végtagjai rövidek, erősek, a mellsők egyenesek, a hátsók hosszabbak, mancsa nagy, tömör és kerek, ujjai jól íveltek.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti trimmelés szükséges. Kozmetikai ápolása elengedhetetlen.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletii gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

sűrű, selymes, puha és vízlepergető aljszőrzettel és drótszerűen kemény fedőszőrrel rendelkezik. Színe tiszta fehér vagy citromsárgával, cserbarnával, tarkított fehér. Bundája hosszú, drótszerűen kemény, aljszörzete puha, sűrű. Időjárás viszontagságainak jól ellenáll.

fehér

Sealyham terrier természete

Manapság házi kedvenccé lépett elő, és kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően, a megváltozott körülmények között is kiválóan megállja helyét. Élénk természetű, értelmes, eleven, játékos eb.
Koponyája enyhén domború, állkapcsa hosszú, erőteljes.

Eredetileg vidra, róka és borzvadászatára tenyésztették. Ma ez a terrier a családok bohóca, elsősorban társasági kutya és kiváló választás a kezdő terriertulajdonosok számára. Szeretetteljes, aki kíváncsi, magabiztos, jó és humoros természetű.

Vérbeli terrier, bátor, mindig munkára szomjas. Éber, szemfüles, élelmes, szívós kiskutya. Szeret ásni és ugatni. Kevésbé aktív, mint egy tipikus terrier, ezért néhányan kanapékutyának nevezik, ugyanakkor mindig készen áll egy jó játékra. Jól kijön a gyerekekkel ha nem szerzett velük kapcsolatban rossz tapasztalatot kölyökkorában. Gazdájával és családjával nagyon odaadóan viselkedik.

Fajtatársaival és egyéb háziállatokkal ha gyerekkorától kezdve együtt szocializálódik akkor jól kijön. Értelmes, intelligens kutya, aki szeret tanulni, de olykor nagyon makacs tud lenni. Következetes nevelésre van szüksége és gyerekkorától kezdve szocializálni kell a társasághoz.

Ha hosszú időn keresztül egyedül marad, vagy nem kap megfelelő mennyiségű mozgási lehetőséget, akkor unatkozni fog. Ebben az esetben szórakoztatni fogja magát ugatással és vagy ásással. Boldog kis kutya, de uralkodó személyiséggel rendelkezhet, ha nem egy szilárd, következetes gazdi ellenőrzi mindennapi tevékenységeit.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kicsi termete ellenére szívós, bátor, kemény, ugyanakkor értelmes, tanulékony, játékos.
 
Alkalmazása: Vidravadászatra tenyésztették ki. Manapság azonban kizárólag kedvencként tartják.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a sealyham terrier korát emberi években!

Egy 1 éves sealyham terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiváló társ, jól tartható lakásban és jól alkalmazkodik a körülményekhez. Mozgásigénye átlagos, szeret póráz nélkül sétálni, labdázni és nagyon szeret ásni. A Sealyham Terrier kis mérete és robusztus felépítése miatt jó választás a városban élők számára is. Viszonylag inaktív beltérben, és az udvar nélküli élethez is képes alkalmazkodni mindaddig, amíg naponta megkapja a szükséges mennyiségű mozgást. Szeret sokat és hosszan sétálni és labdázni. A kert felásása az egyik kedvenc elfoglaltsága, amit figyelembe kell venni annak, aki szeretne a kertjére figyelni. Mint minden terriert, a Norfolkot is pórázon javasolt tartani nyilvános helyeken, mert erős vadászati ​​ösztöne miatt egyszerűen megindulhat mókus, nyúl vagy más kisállat után. Mozgékony munkakutya, aki imád labdázni. Minden nap legalább egy 20-30 perces erőteljes sétára/ játékidőre van szüksége, vagy napi kétszeri 10–15 perces sétára, hogy testi és lelki egészségét fenntarthassuk.

Ápolás, tisztántartás

Évente kétszer ajánlott kutyakozmetikába vinni, ahol kiszedik az elhalt szőrszálakat. Általában a fej, a fülek, a nyak, a hát és a farok szőrét trimmelik. A közbenső időkben rendszeresen kell fésülni , a bajusz, szakáll és szemöldökre különösképpen nagy figyelmet kell fordítani. Fürdetni csak szükség esetén ajánlott. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Körmüket ajánlott röviden tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos fajta. Ha a Sealyham Terrier túlsúlyossá válik, akkor hátfájdalmai lehetnek. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges típus, de előfordulhatnak nála hátproblémák, szemlencse elmozdulás, retina diszplázia, csípő diszplázia, patella ficam és szembetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Sealyham terrier tenyésztése

Várható élettartam

11 - 15 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök sealyham terrier képek

Sealyham terrier kölykökKölyök Sealyham terrierÉdes Sealyham terrier kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Az egyik barátunknak van ilyen kutyája. Egy tündéri kutya, nem is gondoltam hogy terrier, annyira jó személyiség.

  Sajnos nagyon drága, és alig lehet ilyen kutyát vásárolni. Jó tenyésztőtől 1 évet kell rá várni.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Sealyham terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Sealyham terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Sealyham terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.