Shar pei

101 értékelés alapján
Shar pei
Shar pei kölyökkutyák
Shar pei kölyök
Shar pei kölyök kutya
Shar pei felnőtt kutya
Shar pei
Shar pei
Shar pei
Chinese Shar-Pei, Shar-Pei, Kínai harci kutya, Kínai harcikutya, Chinese Fighting Dog
Kína

A kínai Shar-Pei egy szeretetteljes, agresszív, független, szerető és védelmező fajta. A legritkább kutyafajták egyike.
A leggyakoribb színek: fekete, kék és piros.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szükségük.
Használhatósága: őrző-védő, vadászat, terelés, családi kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Shar pei eredete

származás: Kína
A shar pei szó jelentése smirglibőr vagy cápabőr. Ősi kínai kutyafajta, a Kwun Tung tartományból származik. Már a Han dinasztia idejében (ie. 206-isz. 220) is ismerték. Ebből az időből származó sírokban kis kerámiaszobrocskákat találtak, amelyek kétségtelenül ezt a kutyafajtát ábrázolják. Feltételezhető, hogy a fajta egy változata kb. 2000 évvel ezelőtt bukkant fel Tibetben vagy Kína északi részén.

A Kínai Népköztársaság idején (1950-re) a kutyapopuláció szinte teljesen eltűnt, melynek oka egyrészt abban keresendő, hogy a Kínai Kommunista Párt ebben az időben súlyos adókat vetett ki minden kutyafajtára, másrészt a fajta a kutyaviadalokban sem volt már olyan kedvelt.

Újkori megmentése akkor vette kezdetét, amikor két hong-kong-i tenyésztő kezdett el foglalkozni a fajtával, Matgo Law (Down Homes kennel) és Chung (Jones kennel). Ha ők nem karolják fel a fajtát, akkor a shar pei ma már nem létezne. Munkájuknak köszönhetően 1973-ban néhány shar pei eljutott az Egyesült Államokba. 1974-ben megalakult a Kínai Shar pei Klub. 1977-ben a Guiness Rekordok Könyvében a világ legritkább kutyafajtájaként szerepelt.

1992-ben az Amerikai Kennel Club elismerte a fajtát, és ez az esemény elősegítette a fajta elterjedését. Jelenleg több mint 70 000 kutya van regisztrálva az AKC-nál.

FCI által is elismert fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

Rendkívül eredeti megjelenésű, mulatságos ábrázatú, közepes termetű, izmos állat. Feje szögletes, koponyája domború. Orrtükre fekete vagy hússzínű. Szeme viszonylag kicsi, sötétbarna. Füle tőben előrebicsaklik. Végtagjai izmosak, jó csontozatúak.

Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete rövid, sima. Színe barna, vörös, fekete vagy krémszínű. Egyedülálló küllemét fantasztikusan ráncos, laza, redős bőrének köszönheti, amely szinte "lötyög" rajta.

Harapása ollószerű. Nyaka meglehetősen hosszú, erős, izmos, lebernyeg nélkül, háta rövid, erős, vízszintes, válla lejtős, mellkasa mély és széles, lágyéka rövis, széles, enyhén felhúzott, fara lapos, magasan tűzött farka vastag, elkeskenyedő, felfelé kunkorítva vagy meghajlítva hordja.

Végtagjai erősek, izmosak, párhuzamosak, mellső végtagjai egyenesek, a hátsók kissé szögletesek, mancsa tömör, ujjai jól kidomborodnak, jól íveltek. Bundája merev, szúrós, sörteszerűen rövid, törzsén felfelé mered, végtagjain inkább testhez simuló.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Állandó vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Sokszor megmakacsolhatja magát, amely megnehezíti képzését.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi családját az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára megfelelő mennyiségű mozgást.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 10-12 év feletti gyermekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

bundája kemény és szúrós. Testén felfelé mered, végtagjain a testéhez simuló. Bundája gyakran a combok hátsó részén és a farokvégen világosabb színű, mint a teste többi részén. Bundája merev, szúrós, sörteszerűen rövid, törzsén felfelé mered, végtagjain inkább testhez simuló. Igen sokféle színvariáció létezik, lényeg, hogy egyszínű legyen. Megfelelő színek: fekete, krém, sárgásbarna, vörösesbarna, vörös, coboly, barackszínű, csokoládé, kávészínű és kék. A shar pei lehet ún. felhígított színű, ami azt jelenti, hogy az orr, a körmök és a többi bőrpigmentáció azonos a szőr színével (pl. csokoládé szőr, csokoládé orral, körmökkel és pigmentációval). Máskülönben az orr fekete vagy téglaszínű.

Shar pei természete

A shar pei egy önnálló, de higgadt, fegyelmezett, emberszerető kutya. Könnyen tanítható, de olykor nagyon önfejű, makacs. Egy barátságos, mozgékony kutya, aki nagyon odaadó, de nem engedelmeskedik szolga módon.

Gyerekekkel jól kijön, jó játszópajtás, ha azok nem tekintik plüsskutyának. Ezért idősebb, 10-12 év feletti gyermekeknek ajánott. Harcias természete miatt más kutyákkal nem jön ki jól, de egyéb háziállatokkal csakis megfelelő szocializáció esetén tartható.

Fejlett területvédő ösztönnel rendelkezik, kitűnő jelző- és őrzőkutya, amúgy nyugodt vérmérsékletű és magabiztos. Bizalmatlan és zárkózott az idegenekkel szemben.

Domináns alaptermészete miatt elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta.

Csak egy személyt tekint abszolút főnöknek, őt mindenhová követi, de a család többi tagját is odaadóan szereti. Mivel a fajta lehet makacs, önfejű, emberekkel szemben igen bizalmatlan és tartózkodó, a korai szocializáció és az alapvető tanítása kiemelten fontos.

 

Legfőbb tulajdonságai: Hűséges, engedelmes, könnyen képezhető, de olykor kissé makacs, önfejű kutya.
 
Alkalmazása: Manapság népszerű mint őrző-védő kutya, de kedvencként is sokan tartják.
 
Profil: őrző-védő kutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a shar pei korát emberi években!

Egy 1 éves shar pei emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Könnyen alkalmazkodik, kertes házban és lakásban is egyaránt tartható. Mozgásigénye nagy, de ha megfelelően mozoghatott akkor nyugodtan viselkedik a lakásban is. A meleg időjárást nehezen viseli, ezért ilyenkor árnyékos helyet kell neki biztosítani és sok vizet. A shar-pei okos, ragaszkodó, könnyen nevelhető, alkalmazkodó és végtelenül lusta. Utóbbi okok miatt ajánlják elfoglalt embereknek, akik négylábúval bővítenék családjukat, de hét közben kevés időt töltenek otthon. A spar-pei ugyanis képes végigaludni a nap nagy részét, amíg a gazdi dolgozik, így jól tűri, hogy csak reggel, este, valamint hétvégén kap figyelmet gazdájától. Nap végén azonban szüksége van mozgásra, hogy ne vegyen fel romboló magatartást mozgásszegény életmód miatt. A shar-pei bőrgyulladásra hajlamos fajta, ezért nem célszerű csak kertben tartani a fajtát, mivel nem képesek elviselni az időjárási szélsőségeket és allergiás megbetegedések is gyakrabban alakulnak ki a kertben tartott shar-peinél.

Ápolás, tisztántartás

Bár ez a fajta kifejezetten tisztaságmániás, evés, ivás után meg kell törölni a pofájukat, a bőr mély redőit pedig folyamatosan tisztán kell tartani (amellett, hogy figyelünk a fülek, a fogak tisztántartására, valamint szemeinek és körmeinek ápolására). Ha nem tesszük komoly bőr- és szőrproblémákat idézhetünk elő, amit utána nehéz kikezelni. A fajta szerencsére imádja a vizet, így a fürdetés öröm számára. Szőrzetápolása alacsony. Elég hetente egyszer átfésülni egy puha sörtéjű kefével. Vedlési időszakban ajánlott kopókesztyűvel vagy gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit időnként ellenőrizni kell, és speciális fültisztítóval kitisztítani. Karmait röviden kell tartani és puha fekhelyet kell biztosítani neki. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nem szabad túletetni, mert hajlamos az elhízásra. Naponta kétszeri etetése ajánlott. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

számos betegségre hajlamos: fajtaspecifikus shar-pei láz, amely magas lázzal és duzzadt ízületekkel jár. Megfigyelhető náluk bőrfertőzések, allergia, csípő és könyökdiszplázia, térdkalács ficam, hypothyreosis, entropium, glaucoma, retina dysplasia. Hajlamos allergiás bőrbetegségre, szőrtüszőatkásságra. A szemhéjproblémák is gyakoriak.

Betegségek, amire hajlamos

Shar pei tenyésztése

Várható élettartam

8 - 10 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök shar pei képek

Shar pei kölyökkutyákShar pei kölyökShar pei kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  családszerető ragaszkodó

  néha makacs

  Suzy 6 éves szuka, krém színű a család kedvence! Bárhol meg lehet vele jelenni, védelmező de nem agresszív!

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Shar pei tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Shar pei tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Shar pei tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.