Shetlandi juhászkutya

101 értékelés alapján
Shetlandi juhászkutya
Shetlandi juhászkutya felnőtt
Shetland shepdog - sheltie
sheltie
Shetlandi juhászkutya kölyök
Sheltie kölykök
Shetlandi juhászkutya kölykök
Shetlandi juhászkutya
Shetland Collie, Toonie Dog, Shetland collie, Zwergcollie, Shetland Sheepdog, Sheltie kutya, Sheltie, Dwarf Scotch Shepherd, PERRO PASTOR DE SHETLAND, Miniature Collie, Chien de berger des Shetland
Egyesült Királyság

A Shetlandi juhászkutya egy szeretetteljes, barátságos, kedves, intelligens, élénk, hűséges, játékos, tanulékony és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete-cser, kék, csíkos, barna, merle, tricolor, fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: családi kedvenc, gyorsasági versenyek, engedelmességi versenyek, őrző-védő, terelés, nyomkövetés, munkakutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Könnyen ápolható:
 • Nyáladzás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Shetlandi juhászkutya eredete

származás: Egyesült Királyság
A skót partok mellett Shetland szigeteken a juhnyájak őrzésére és terelésére használták és tenyésztették. Valószínűleg a durva szőrű skót juhászkutya vagy pedig az izlandi jakki leszármazottja.

468 előtt a Shetland-szigeteken állattenyésztési és mezőgazdasági kultúrát alakítottak ki az ott élő emberek, ahová kutyáikat is magukkal vitték. Gazdaságuk a halászat és a madártoll mellett elsősorban a birkagyapjúra épült. Így a kutyák feladata volt a fiatal bárányokat zsákmányoló ragadozók elűzése volt.

Terelőkutyák tehát már legalább a IX. századtól léteztek a szigeteken. Mikor a XV. században felélénkült a kereskedelmi kapcsolat Skóciával, sok gazda a szárazföldről a szigetekre költözött, munkakutyáival együtt. Ahogyan a skandináv és skót életvitel összeolvadt, úgy keveredtek a helyi kutyák a skót collie-kkal.

A kedvezőtlen klímájú, sziklás terepen csak a legerősebb és legkisebb példányoknak maradtak fenn.

Helybéliek elbeszélése szerint, Larwickban élt egy Logie nevű kutyakereskedő, aki nemcsak ebekkel kereskedett, hanem, mai elnevezéssel, kutyapanziót tartott fenn nyaralóknak vagy az öbölben horgonyzó hajók utasainak. Logie tudomást szerzett egy nem kis pénzért eladott, állítólag őshonos pásztorkutyáktól származó alomról, és sikerült néhány kölyköt saját magának megszereznie.

Tenyészteni kezdte őket, s a környéken hamarosan Logie's toy-nak kezdték hívni ezeket a kutyákat. James Logie a másik kereskedővel együtt, akitől az alapító kölyköket vette, sokat tett az ősi fajta megőrzésért, azonban elkövette azt a hibát, hogy kutyáit collie-nak nevezte el, ami később számtalan bonyodalomhoz vezetett. Logie nyilván nagyobb népszerűséget, és persze több pénzt remélt ettől a névtől.

1908-ban javaslatára megalakult a Shetland Collie Club, hogy még jobban kiaknázhassa a fajtában rejlő aranybányát.

A Logie's toyokat ekkor már shetland collie-knak hívták, s elérték a kiállítások világát is. 1909-ben megalakult a Shetland Collie Club of Scotland is. A Kennel Club javaslatára a fajta hívei elfogadták a shetland sheepdog elnevezést, és 1919-ben már English Shetland Sheepdog Club néven alakult új szervezet.

Az 1909-ben elismert, de végleges nevét csak 1914-ben elnyerő fajtának 1915-ben adták ki az első CC címet. A modern sheltie koronájának igazi ékköveként tartják számon Ch. Sandpiper of Sharvalt, aki 1978-ban a belfasti Championship Show-n több ezer kutyaközül elnyerte a Best in Show címet.

1970-es években népszerűségük berobbant a köztudatba, és a Sheltie megjelent az Amerikai Kennel Club tíz legnépszerűbb kutyájának listáján is.

Megjelenés

Méret

Leírás

A shetandi juhászkutya egy elegáns, arányos testalkatú, mutatós állat.

Feje hosszú, elkeskenyedő, at arcori rész és a koponya egyformán hosszú, közepes nagyságú szemei mandulavágásúak, általában sötétek, füle magasan tűzött, hátracsapja, de ha figyel akkor fölemeli és hegyét előrehajlítja.Ollós harapású.

Nyaka jól ívelt, hosszú és izmos, háta egyenes, fara kissé csapott, mellkasa mély, bordái jól kidomborodnak, alacsonyan tűzött farka a csánkig ér, lógatja vagy mozgás közben felemeli.

Mellső végtagjai egyenesek, a hátsók izmosak, erősek, mancsa ovális alakú, ujjai jól íveltek, zártak, talppárnái kemények.

Bundája duplarétegű, hosszú,egyenes, aljszőrzete puha és sűrű.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem tekinthető házőrző fajtának.
 • Magas alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Lakásban és kertben egyaránt tartható.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes/hosszú

duplarétegű, aljszörzete puha és sűrű, fedőszőre durva és egyenes. Színe lehet trikolor, túlsúlyban fekete, lehet vörös-fehér, fekete-fehér és fekete-cserbarna.

fehér-fekete-vörös

Shetlandi juhászkutya természete

A shetlandi juhászkutya könnyen nevelhető, tanítható, ezért kiváló munka és kiállítási kutya.

Rendkívül intelligens és szeret dolgozni. Előfordulhat nála makacsság. Ha a tréninget szórakoztatónak tartja, akkor tanulási vágya szinte kielégíthetetlen.

Figyelemreméltóan értelmes, remek házőrző és engedelmes. Idegenekkel szemben bizalmatlan, gyerekekkel jól kijön ha nem bosszantják.

Népszerű családi kedvenc. Idegesség, támadó szándék teljesen hiányzik belőle. Más kutyákkal és egyéb háziállatokkal problémamentesen tud együtt élni.

A Sheltie nagyon hangos, és szeret sokat ugatni. Annak érdekében, hogy a kapcsolatok a szomszédokkal barátságos maradjon, fontos megtanítani az abbahagyni parancsot. Rendkívül sok energiája van, nagyon szeret futni.

Intelligenciájának köszönhetően gyorsan tanul, a tanultakat pedig szívesen gyakorolja.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a shetlandi juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves shetlandi juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigényű kutya. Imád labdázni, apportírozni, hancúrozni, szereti a hosszú sétákat. Nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni, nem távolodik el gazdájától. Imádja a vizet és nagyon szeret úszni. Kutyás sportokban kiváló eredményeket érhet el. Versenyek, amelyeken eredményesen szerepelnek: agilitási, engedelmességi vagy éppen terelési megmérettetések. A collie kiváló terápiás kutya is lehet, képes arra, hogy gazdája ágya mellett álljon és vigyázzon rá betegsége alatt. Ebben az esetben nyugodtan és barátságosan viselkedik. Napi kétszer 30–45 perces séta vagy játékidő elegendő számára, hogy mozgásigényét kielégíthesse. A Collie nem igazán javasolt lakásban való tartásra, hacsak a gazdi nincs otthon. Ha megkapja a napi lemozgatását, akkor egy nyugodt kutya, amely lakásban is nyugodtan viselkedik. Imádja az emberekkel való kapcsolattartást, nehezen viseli a magányt és a családtól messze való elkerítést. Kennelben tartása nem javasolt. Ha hosszabb ideig egyedül marad és unatkozik, akkor az rossz viselkedésformák felvételéhez vezet. Ennél a fajtánál az idő eltöltését ugatással töltik meg.

Ápolás, tisztántartás

Hetente egyszer ajánlott alaposan átfésülni. Vedlési időszakban nagyon sok szőrt hullat, ezért akkor ajánlott naponta eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Különösön figyelni kell fordítanunk a fülek mögötti területre, a hónaljakra és a derektáji területre, ugyanis szőre ezeken a helyeken hajlamos a gubancolódásra. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nem szabad túltáplálni, mert könnyen elhízik. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos hipotireozis-ra, mely pajzsmirigy alulműködést jelent, von Willebrand-betegség, elmozdulhat a térdkalácsa és hajlamos gyógyszerérzéknységre valamint szembetegségek jelenhetnek meg.

Betegségek, amire hajlamos

Shetlandi juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök shetlandi juhászkutya képek

Shetlandi juhászkutya kölyökSheltie kölykökShetlandi juhászkutya kölykök

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Személyisége illik a családhoz. Alkalmazkodóképessége példás. Bárhová vihetjük, nem jelent problémát. SZuper kutya mindenkinek.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Shetlandi juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Shetlandi juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Shetlandi juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.