Shiba inu

9.33 értékelés alapján
Shiba inu
Shiba inu kölyök
Shiba inu kölyök
Shiba inu kölyök
Shiba inu felnőtt
Shiba inu felnőtt
Shiba inu mosolya
Shiba inu
Shiba ken, Shiba, Japanese Shiba Inu, Japanese Small-Size Dog, Brushwood Dog, Siba inu
Japán

A Shiba Inu egy szeretetteljes, éber, energikus, önálló, élénk, hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, vörös és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága igen széleskörű: agility, őrző-védő, vadászat és nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Shiba inu eredete

származás: Japán
A Shiba inu már az idők kezdetétől megtalálható Japánban, a legősibb spitz fajok egyike.
Japánul a shiba apróságot jelent, így a shiba inu igazából azt jelenti, hogy kiskutya.
Eredetileg nyulak és kisebb madarak vadászatánál használták, mint felverőkutya. Hajdan három változatát ismerték, a san-tu, mino-shiba, shinsu-shiba.

A II. világháború után majdnem kipusztultak, a háború után született shibák e három vérvonal leszármazottjai. A három vérvonalat a 20. század közepén keresztezték és így született a mai Shiba inu.

A japán kennelklubot 1948-ban alapították, és a Shiba Inu fajtaszabványt Nihon Ken Hozonkai állította össze, amelyet mind a japán kennelklub, mind az FCI elfogadott.

A Shiba Inu-t 1993-ban ismerte el az American Kennel Club.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Shiba inu egy zömök, arányos, erős testfelépítésű kutyusok.

Feje arányos a testével, széles lapos homloka, jól meghatározott stopja van, arcorri része hegyes. Háromszög alakú fülei kicsik, felállóak, enyhén előre dőlnek, sötétbarna szemei egymástól távol ülnek, kicsik és majdnem háromszög alakúak.

Háta egyenes, ágyéka izmos, széles, hasa enyhén felhúzott, mellkasa mély, bordái íveltek, végtagjai egyenesek, magasan tűzött farkát a hátára kunkorítva hordja, de nyugalmi állapotban lelógó.

Bundája kétrétegű, aljszörzete sűrű, puha, fedőszőre durva és egyenes. Színe lehet vörös, fekete-barna, szezámbarna, fekete-szezám, vörös-szezám.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés szükséges.
 • Folyamatos és szezonális vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára a megfelelő mozgásmennyiséget.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: közepes

Bundája kétrétegű, aljszőrzete sűrű, puha, fedőszőre durva és egyenes. Fején, fülein, végtagjain rövid, marján, farkán hosszabb a szőr. Színe lehet vörös, fekete-barna, szezámbarna, fekete-szezám, vörös-szezám. Pofáján, mellkasán, nyakán, hasán, farka alsó részén, lábai belső részén fehér szőr borítja.

szezámbarna

Shiba inu természete

A Shiba inu egy nagyon éber, figyelmes, hűséges kutya. Hol nyugodt hol pedig nagyon aktív.

Engedelmes, intelligens, jól alkalmazkodik, könnyen nevelhető ha nem makacsolja meg magát. Mutatványokra ugyan nem hajlandó, de általában könnyen tanítható, persze ha ő is így akarja.

Tanulási képessége kimeríthetetlen. Fontos, hogy rendszeresen kihívások elé állítsuk a kutyát, foglalkozzunk vele. Szereti a gazdáját, de nem tudja elfogadni, ha tökéletes engedelmességet vár el tőle. Gyerekeket nagyon szereti, ha azok nem játékszerként tekintenek rá, és ragaszkodik gazdájához, de azért függetlenségét is megtartja.

Az azonos nemű kutyákkal kihívóan viselkedik, macskákkal, más háziállatokkal jól kijön. Nagyon vicces, rendkívül szórakoztató, de ugyanakkor megfontolt. Ha rosszat tesz, mindig megpróbál kompenzálni.

A fajta érdekessége, hogy nem tud ugatni. Helyette mindenféle hangokat használ, mint például a nyafogás, morgás, üvöltve panaszkodás, vagy a különleges Shiba nevetés.

Mérete szempontjából ideális családi és városi kutyának tűnik, azonban egyáltalán nem könnyű eset, mert igencsak önálló és erős vadászösztönnel rendelkezik. Erős, izmos, mozgékony, élénk, jó jelzőkutya. Elsőkutyás gazdiknak meggondolandó választás.

 

Legfőbb tulajdonságai: Bátor, szeretetre méltó, rendkívül tiszta. Könnyen, gyorsan tanul.
 
Alkalmazása: Mindenekelőtt apróvadra vadásznak vele, ill. jelző- és őrzőkutyaként használják. Nagyra becsülik mint kedvencet is.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a shiba inu korát emberi években!

Egy 1 éves shiba inu emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Városi környezetben és lakásban való tartásra is alkalmas, de mozgásigénye nagy, tehát a napi többszöri séta elengedhetetlen számára. Nagy mozgásigénye miatt figyeljünk arra, hogy a lakást inkább átmeneti pihenőhelyként kezeli, két aktív időszak között. Nagyon aktív és alig várja, hogy részt vehessen minden emberi tevékenységben, amit a gazdi éppen művel. Biztosíts számára egy nyugis kis helyet, ahová igény esetén elhúzódhat.

Ápolás, tisztántartás

Tiszta és szagtalan kutya. Nem igényel nagy gondoskodást, szőrzete nem hajlamos piszkolódásra. Vedlési időszakban ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Elég hetente egyszer átfésülni, illetve vedlési időszakban ajánlott gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Karmait röviden kell tartani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos fajta. Kerülni kell a szója és kukorica tartalmú eledeleket. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Genetikailag jó adottságokkal rendelkeznek, de a leggyakrabban előforduló betegségek, a csípő ízületi diszplázia, térdkalács ficam, szürkehályog, epilepszia, rák, allergia, progresszív retina atrófia, ételallergia és hypothyreosis.

Betegségek, amire hajlamos

Shiba inu tenyésztése

Várható élettartam

12 - 16 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök shiba inu képek

Shiba inu kölyökShiba inu kölyökShiba inu kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 8
  írta 3 év, 6 hónap ezelőtt

  Mosolyog, szép, rendkívül tiszta és kifejező.

  Makacs, önfejű és éhen kórász.

  Egy szeretni való, nehéz eset, de megéri a küzdelmet mert nagyon tud szeretni, amit ki kell érdemelni.... Nem kezdő gazdiknak való :)

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Egy tündér, mintha mindig jókedve lenne. Mindenkinek ezt a fajtát ajánlom.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Egy igazi tünemény, mindenkinek csak ajánlani tudom

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Shiba inu tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Shiba inu tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Shiba inu tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.